Friday, September 28, 2007

:: BibiK [part 2] ::


hari nie nk sambung cita pasal bibik ateh.bg sesapa yg terlepas part 1, sila klik sini.

ok, bila dah kelam kabut tue, husband ateh pon balik. usaha mencari diteruskan bersama-sama. tapi malangnya barang kemas tue mmg dah tak ada kat tempat dia. nasib baek ateh separatekan barang kemas dia dan anak2 dia kat tempat lain. so bibik tue tak jumpa yg budak2 tue punye tapi dia rembat satu uncang yg ateh punye. kerugian di anggarkan lebih urang 10k.

husband ateh buat polis report. tapi polis tue kata dia tak dapat buat apa2 unless kalo bibik tue masuk semula ke malaysia baru lh dia boleh amik tindakan. ateh called kg nk maklumkan hal tue. dan kami yang dekat umah nie of coz lh tekejut dan tak percaya.mcm manelah bibik tue boleh tergamak nk curik padehal kitaorg tak penah pon torture dia.aku pon mane ade buli dia.setakat soh dia gosok kn baju jek.tapi biasenya aku hulur gak kat dia bila dia dh nk balik kl tue.huhuhu..kalo nk ikutkn, bibik nie patut bersyukur.apa yg kitaorang makan, tue lh jugak bibik dapat makan. kalo pegi bercuti, bibik pon ikut same. kalo dpt kat majikan yg tak de hati perut tue, tah apelh agaknye naseb bibik..tapi bibik tak penah pikir sume tue...

since dah takde bibik nie, ateh terpaksalah hantar kanak2 ribena tue ke taska.rahmat di bulan ramadhan, ALLAH bg petunjuk yang bibik tue dh masuk balik ke malaysia dan berada berdekatan dengan taska ayong & isya. mula2 ateh tak percaya tapi bila kawan2 ateh ramai dh mengiyakan yang bibik tue kerja kat dalam restoran kat taman tue, ateh pon mula jadik FBI. ateh pon pegilah ronda kat kawasan taman tue nk tgk rumah tempat bibik duduk. kawan2 ateh kate, bibik nie duduk dalam umah polis dan bekerja kat restoran milik polis tue.(ada cerita menarik tentang polis nie, nanti aku citekan) so ateh pegi round mase bibik tue pegi keja dkt restoran. and ateh rase betullah ape yang kawan2 dia ckp. memang bibik duduk kat umah tue sbb ateh perasaan baju yg dia belikan utk bibik, tersidai kat luar rumah tue. mmg lh akan igt mungkin org laen pon ade gak baju tue..tapi baju nie aku rase takde org nk pakai kot..sbb kaler orange yg striking ngan background pokok klapa.aku rase, bibik ateh jek yg ada baju mcm tue.

ateh adalah lecturer di luar kawasan kl. so kadang2 jek ateh balik umah dia yg dkt kl tue. ateh bgtau husband dia yg maybe bibik ade dekat dlam umah polis tue. husband dia kata nanti akan diusahakan mcm mana.

ok selingan, nk cita pasal polis...

seblum kes bibik ateh nie lari, kawan ateh punye bibik pon melarikan diri gak.dan rupa-rupanya mane2 bibik yg dah lari nie ada kat dalam rumah polis nie.means polis nie dah subahat.of coz lh akan report dekat polis kn kalo bibik2 nie lari tapi kenapa pihak polis bleh plak simpan bibik tue dan jadikan dia pekerja kat restoran dia. tah ape2 btol!huh!

sambung balik cte pasal bibik..

bile ateh tau yg polis tue subahat, surelh chances nk tgkp bibik rendah sbb mustilah polis kat area tue geng kan.kompem dia akan bgtau kwn dia tue. so, ateh soh husband dia import polis dr kl. tapi malangnya polis kl tak leh turun sbb itu adalh di luar kawasan.tapi polis kl soh report dekat bukit aman kalo btul polis tue subahat.maka terpaksalah ateh buat report dekat kawasan tue jugak.

polis ckp malam tue akan dibuat serbuan.(malam=selasa malam rabu baru2 nie). ateh stayed dekat depan umah bibik tue nk tggu pihak polis buat serbuan tapi sampai pukul 10 malam, langsung tak nmpak ape2. bile ateh called polis tue utk tanye perkembangan, polis tue bleh ckp tak nk sebok campur urusan polis, tau lh polis nk buat mcm mane. ches! apa punye polis da. ateh tanye elok2 ade ke bleh jawap mcm tue.tak skolah ke? dekat pukul 11 malam ateh nampak bibik nie dok pass beg dekat mamat indon....

bersambung lg....

Thursday, September 27, 2007

:: tHursday blues ::


hari nie aku dtg keje dalam keadaan ngantuk dan penat. mungkin sbb travel kot.tapi dis time punye keje best sbb dpt kuar opis.hehe. hari slase kene g kl sbb ade keje kat planetrarium. dua hari dok kl. incik bos yg baek hati telah meletak kn kami yg dua org nie kat cititel.mcm tau2 jek kiteorg nk g shopping.

so hari slase, sesudah subuh. btul2 sesudah subuh tau. abah anta aku g opis dulu. then kol 7.30 dh gerak ke kl. sbb jam (kalo tak jam mmg bukan kl lh tue) , kol 9.30 bru sampai kat planetarium. dalam kol 1, keje abes incik bos anta kiteorg g check in. "pukul 6 nanti saye amik kamu. kite buka puasa kat PJ hilton", kate encik bos.wokeh!yey.tapi takdelh jwp camtue kan dkt bos.

amatlh byknye masa sementara nk tgu kol 6 tue kan.member aku nk tdo so aku g lh sorang2 jalan2 shopping tingkap kat midvalley. tak mo beli ape2 lagi. nk buat ape kate survey dulu.

dah penat pusing2 brulh masok bilik. iron baju pehtu tdo. kol 5 bangun siap2 ape yg patut and trus turun kat lobi.encik bos pon sampai.seb baek jalan tak jam.so sempatlh sampai seblom masok waktu berbuka.

incik bos ajak gak staf2 kat planetarium tue. so sume skali 7 org lh. ramai sungguh umat yg buka puasa kat hotel neh.baik malay, chinese, indian..sume ade.

mase nk g amik food tue. ishh.nak mkn ape ek? mind u that i am a typical kg girl yg jarang2 kadang2 buka puasa kat hotel neh. tiba2 terigt how delicious this mr.manager describe about the oysters and the prawns.so lets try!hehe. the result...mm...bleh diterima oleh tekak ini.hehe.

-the prawns + the oysters + the kupang-

next menu, mee goreng and ape tah lauk dia.tak ingat and tak sempat nk amik gamba.

the dessert, aku g amik ice cream.then tiba2 nmpak plak marshmallow ngan gummy bears.so saje2 tambah kat atas askem tue.yummy.. tapi kan penat nk kunyah dis gummy bear.tue lh..padan muka aku.

-the ice cream + the marshmallows+ the gummy bears-

mmg sgt kenyang. but the group decided to stay until 9.30 pm. so sambil burak2 tue mkn lh rojak plak.abeslh impian aku nk menjadi kurus ramping mase raye nnti.haha.dah abes tue incik bos anta kiteorg g hotel balik.

the next day (rabu), kol 9 dh check out and terus pegi planetarium. abes lebey kurang kol 12 lebey tapi incik bos ade miting kol 2.30.so incik bos bawak kiteorg g klcc sbb incik bos nk carik buku. aku pon bajet nk beli buku cte gak tapi malangnye buku tue out of stock.ches!

kol 2 lebey dh ade balik kat planetarium. sementara incik bos miting, aku pon menidokan merehatkn diri kat dlm library tue. dekat kol 4, meeting abes kiteorg pon challo ke melaka.

incik bos benti kat shell seremban sbb nk amik minyak. tiba2, "hasanah, awak pandai tak bwk keta ni? awak tlg bawak.saya ngantuklh".. ek? biar btol incik bos.caya ke dia kat aku nie.aku tak penah bwk kete auto plus kete incik bos adelh kete rexton. tapi alang2 incik bos dah offer kn, blasah je lh. hehe.

at 1st agak gabra jugak. so takde lh bwk laju2. tapi incik bos kate, kalo awak rase lambat, awk tekan jek minyak tue lebey sket..kete guna diesel nie lambat sket pick up dia...wokehhhh incik bos... sampai 150 aku tekan.hehehe.alhamdulillah selamat sampai ke melaka. then abah amik and terus balik umah...


ha..nanti aku sambung cte pasal bibik ateh aku tue ek.harap bersabo....hehe

ops..tima kaseh daun keladi incik bos..!hehe


p/s: thanx for spending ur time with me dat nite..really appreciate it...r.e.a.l.l.y!


Monday, September 24, 2007

:: BibiK [PART 1] ::

hari nie aku nk cite pasal bibik sbb td ateh called bgtau yg bibik dia yg lari dulu dh dijumpai. bibik nie dh keje selama dua tahun ngan family ateh. ateh rajin balik kg. so aku pon agak kenal rapat ngan dia sbb aku selalu soh dia tolong gosokkan baju keje aku bile aku malas. tapi selalunya mmg aku akan jadik malas kalo bibik ade.

sebab dia dh agak lama ngan kiteorg and tiada apa2 kecurian yg berlaku dlm rumah tue kiranye bibik nie dh sampai satu tahap yang boleh dipercayai.

satu hari bibik bgtau ateh yg dia nak balik indon sbb mak dia sakit padehal baru sebulan yg lepas dia amik cuti beberape minggu utk balik indon. atas perikemanusiaan, ateh bagi dia balik dengan syarat satu minggu jek.bibik kate ok bu, hari khamis nanti saya pulang.

lepas hantar bibik ke pelabuhan, ateh terus balik kg. aiseh, bibik dah takde so terpaksalh gosok baju sendiri.huhu. utk beberapa hari, bibik ada tepon ateh htr berita. tapi satu hari bibik telepon suruh masukkan 1 juta rupiah untuk bayar bil hospital mak dia. ateh bagi dengan syarat dia kena balik hari rabu, bukan khamis.bibik kate ok.

hari rabu, ateh try call nk tanye bibik naek feri pukul brape. tapi panggilan tak berjawap. sepanjang hari ateh try tapi masih tak de jawapan. ateh dh nak hangin. hari khamis dia try lg tapi bibik masih tak dpt dihubungi. hari jumaat ateh balik ke kl.

ateh tiba kl dalam waktu petang. called husband ateh utk bgtau yg dia dah selamat sampai kl. husband tak ikot balik sbb bz. lepas letak ganggang tepon, hati ateh tiba2 terigt tentang barang kemas yg di simpan dalam almari. ateh carik dan carik dan carik tapi tak jumpa satu ape pon. ateh igt husband dia dh bwk simpan kat bank tapi bila tanye kat husband, husband kate takde pon..kan simpan dkt tempat biasa.

satu rumah jadi kelam kabut.pencarian diteruskan tapi cuma duit syiling seposen yg dijumpai.SAH! bibik dah curik semua barang kemas tue..sbb tiada sapae lg yg ada kat rumah selaen ateh + husband + anak2 + bibik....



bersambung.....

Friday, September 21, 2007

smalam sedang khusyuk aku wat keje *konon* masuk satu email.aku tak hirau sgt sbb konon2 tgh ralit buat keje aku nie.tapi yang aku pasan emel tue dr angah aku. biasenye angah aku suke forward kn cte2 atau emel2 yg best. so aku kate nnti2 lh bukak. dh abes keje brulh aku check email tue. subahanallah..terkejut aku bila berita tue pasal budak yg dijumpai dalam beg sukan adalah NURIN JAZLIN, kanak2 yang hilang. aku pon browse lah papaer..dkt berita harian takde tapi dkt utusan dah kuar dkt bahagian terkini. aku caye korang sume dh bace and crita nie pon dah kuar mase brita petang ngan malam tue.

mase aku baca brita tue aku rase sedih sgt...pitty little kid. dahlh suffer dr mcm2 penyakit pastu boleh kene torture dgn sgt kejam. apa lh agaknye org yg culik dia nie pk ek? balas dendam? nafsu? hobi? terseksanya nurin jazlin.... sampaikan parents dia pon refused yg tue anak dia org. yelah dengan keadaan yg macam tue, sure tak keruan prasaan dia orang sama ada nk percaya itu nurin jazlin atau tidak. tapi td aku baru bace brita dri utusan yg ayah dia dah tuntut mayat nurin jazlin utk dikebumikan selepas solat jumaat.alfatihah untuk nurin jazlin.

aku memang berharap sangat yg org menculik + menyeksa jazlin tue dapat ditangkap. dan kalo boleh dikenakan hukuman yang seberat-beratnya. kalo ada lh hukuman yg macam dulu2, yang pesalah dilempar batu sampai mati, boleh tak mintak supaya hukuman tue dibuat dihadapan orang ramai..sounds cruel? no.. dgn apa yg dia dh buat dekat nurin jazlin tue..aku rasa berbaloi.. biar jadik pengajaran dekat org laen! biar dia rase mcm mane nurin jazlin rase!oppss..bulan ramadhan kene byk bersabar.BUT still.. for what he did to nurin jazlin, its worth it!

Wednesday, September 19, 2007


i am a kipas-susah-mati of prison break. Michael Scofield to be exact.*haha* so, the primere of the 3rd season has been on aired on 17th of september. ive been waiting for this 1st episod since May or is it Jun? i dont remember.tell u what, EPISOD SATU PRISON BREAK MUSIM KETIGA TELAH HABIS DI DOWNLOAD DENGAN JAYANYA.muahahahahahahah. so tonite, yes tonite or midnite maybe, if i dont answer ur phone calls or reply ur sms... u now what am i doing dat time.hehe.

Monday, September 17, 2007

:: hari minggu di bulan posa ::

1st weekend mase bulan posa, xde ape2 yg lain daripada biasa pon. abang & his wife balik so ma telah menyediakan mee hun sup special utk menantu nye itu. hari ahad g spital tgk pak lang.pitty him.almost 3 weeks dah dia kene duduk kt dlm wad tue. but he looked better from the 1st time we visited him. pas g spital,kiteorg g tesco plak..eh ke g tesco dulu bru g spital?.ala.tak kesah lh memane.huhu. ma dh start beli barang2 nk buat kueh raye. usually kueh wajib mase raye nnti adelah kueh kapit/rokok/kepit. *nnti aku upload gambo kueh tue* ngan kueh kerepek ikan bilis. along biasanya akan sediakan kueh yg jenis2 kerepek..angah plak akan buat kueh2 pesen mcm tat nenas ke..sarang semut ke..while ateh akan buat almond london. aku plak akan ditugaskn buat kueh kapit/rokok/kepit tue...penat wooo buat kueh tue. bleh tercabut tangan aku nie kalo buat kueh tue. dah lh biasenye kalo buat kueh nie bukan untk mase hari raya jek tapi nk disediakan utk akak2 ngan abang aku tue.huhu.kalo dua org yg buat kire ok lg tapi biasenye aku sorang2 aaa.huhuhu....raye taun nie,korg buat kueh ape?ade kueh yg laen drpd yg laen tak?

Friday, September 14, 2007

:: 2nd Ramadhan ::

alhamdulillah...1st ramadhan berjaya dilalui dengan jayanye. *big grin* . korang jgn tak tau...walopon baru sehari berposa tapi baju raye aku dh siap dah.muahehehehe. semalam adalah hari cuti utk semua rakyat melaka yg maju nie..*uwekk*.. so rabu malam khamis tue, aku ikot ma pegi terawih.taun nie kat kg buat 8 rakaat + 3 utk witir = 11 rakaat. taun2lepas 23 rakaat beb.walopon 11 rakaat tapi aku mmg hangin btol lh ngan bebudak yg datang semayang tapi tak semayang nie. baek name g skolah jek. memekak sesuka rasa jek dalam masjid tue. tok imam dah sound pon tak reti2 gak.uishhh..menyirap cam sirap bandung btol lh..dah lh memekak btul2 kat seblah tabir yg aku duduk.ikot hati mmg aku nk sergah jek.huhu. seb baek malam td tak memekak sangat.. *sbb aku dh singkap tabir tue nk sergah diaorg, terus diaorg diam.muaheheheh*


bulan posa taun nie, selaen aku nk upkan pahala amal ibadah aku, aku telah berazam utk menurunkn berat badan aku yg dah gumuk ini.aku dh gumuk.ooohhh tidak...so smoga aku berjaya menjadi soerang wanita yg kurus ramping di satu syawal nanti.haha.utk permulaan, aku try tak makan nasi,mase buka posa smalam aku makan mee hun sup..waktu sahur aku makan nestum.gambate! oklah..mau sambung buat keje. utk bulan posa nie, aku abes keje kol 4.30 ptg..yebedabadu!!!! happy break fasting korang....

Wednesday, September 12, 2007

:: ahlan wasahlan ya ramadhan... ::


esok umat islam akan start berposa.agak2 ade lg tak yg tak sempat nk ganti posa?hehe.jgn lupa byr fidyah nanti.emm..bile bulan posa sure aku akan igt dua benda.1st aku eksiden,2nd aku kene operate sbb apendix..pon mase bulan gak. tapi yang paling memorable moment of coz lh mase masok spital nk kene operate tue.huhu.cane aku bleh aku kene appendix?since aku adelah seorang anak melaka yg sejati.*ahem*.so kepedasan ngan aku tak bley dipisahkan.kalo aku makan tanpa lauk pauk yang tak pedas, aku akan g amik cili padi utk dimakan bersama.so korang bley agaklh kn..bape byk dh biji cili padi yg telah memenuhkan appendiks aku.hahahah.and sampai skang aku addicted lg ngan cili padi. penat dah ibubapa dan kakak2 aku dok bebel.tapi aku kate aku kan dah takde appendiks lagi soh bleh lh makan.muahahaha.tak skolahnye jawapan.

mase aku kena tu aku blajo lagik.so mase nk g class tue aku dah rase perut aku nie saket.tertonggeng2 aku nahan saket.last2 aku tak g class.aku g clinic panel.aiseh,doctor tue soh refer kat hospital beso plak. ptg tue ada lg satu class, tapi kawan2 aku (aini,eva & jue) masing2 pakat tak mo g sebab nk temankn aku g spital.sampai kat spital tue, pakcik guard soh aku nek wheel chair.ish...tak nak aku.bukan aku tak leh jalan pon.huhuhu.tapi dah pakcik guard tue dok bebel2 aku naek gak..tapi sekejap jek...bile pakcik guard tue blah, aku turun jalan balik... bile dh kene check tue, dokter kate kene admitted saspek apendiks..ala..nie yg lemah nie. aku tak bgtau lgi kat parents aku yg aku kene masok wad nie...so kiteorg berempat nie pegilh masok wad.kecoh giller.mcm tak saket pon ada.haha. bape menet seblom berbuka, bebudak umah aku plak datang bwk food. berkelah lh kiteorg kat dalm bilik tue.hehe..after diaorg balik, baru aku tpon mak aku kate aku masok spital..tapi aku kate jgn riso.nnti dh abes smayang terawikh nnti, bru lh dtg tgk aku..

dalam kol bape tah, dokter pakar check and trus kate..'ok kol 1 pg nie awak kene operate..'aaaa??doink2.aku dah saspen dah nie.ala..kompem appendiks lh nie.so bile mak aku sampai aku story dulu kat dia.aku kate aku operate kol 1 pg..tak yah lh tggu..esok pas sahur bru dtg. pastu aku tertdo..dalam kol bape tah nurse kejut soh salin baju.pastu kene baring kat atas katil.pastu terus nurse tue sorong g bilik operation...sejuknye mase tue, tuhan jek yg tau..mase tue kat tv1 tunjuk sembahayang terawikh live dri mekah..sayu jek mase tu tgk...prasaan mase tue bercampur baur...kalolh jadik ape2 mase operate nnti.huhu.*berpikiran -ve mase tue*..kol bape tah tolak masuk operation room.mengiggil2 sampai doc letak ape tah..pastue dia soh ngucap then sedut asap terus tak sedar ape2..sedar dh kol bape tah mase tue..sbb rase tak best sgt sampai termuntah.tak sempat nk tahan dah. kesian nurse kene bersihkn.sorry nurse.huhuhu.sbb dah sedar, nurse sorong balik masuk wad. lepas subuh ma dtg ngan abah. then tgh hari tue ateh plak dtg melawat.siap bawakkn bubur ayam lagik..hahah.tak posa.


tak lame dok kat spital tue, 4 hari jek kot.pastu dah bleh balik umah. doc bg MC 3 minggu beb! mmg raye katak aa aku mase tue...tapi tak best sgt sbb aku tak leh gelak ngan aku tak leh mkn pedas2 mase tue.huhuhu.kalo aku gerak nnti perut aku saket.so sape2 yg buat lawak kambing ngan aku mase tue mmg kene aa ngan aku.

sekian lh crita aku.aku nk wish SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN YG PENUH BARAKAH kpd demua umat Islam..semoga kehadiran ramdhan pada tahun ini dapat menjadikan kita insan yang lebih dekat kepadaNYA.insyaallah...



p/s: ha..jgn coba2 bukak periuk di siang hari aaaa... :P

Monday, September 10, 2007

lelaki perempuan ini yang selalu mencintamu
selalu, tanpa ragu
lelaki perempuan ini yang selalu memuja
hanya dirimu
yang bertakhta dalam sanubariku
sanubari ku
aku yang mencintakan mu
hanya dirimu


090907 remains.....

Monday, September 3, 2007

WANTED!!!!!
GRAPHIC DESIGNER
1 POSITION
QUALIFICATION : DIPLOMA
PLEASE LEAVE ME YOUR DETAILS IN MY COMMENT BOX
THANK YOU.....