Tuesday, October 30, 2007


pieces of me

Monday, October 29, 2007

:: chicken poppers pox ::

isya insyirah kene chicken pox! (atau dipanggil chicken poppers.hehe.) pitty little kiddo. masa hari raya hari tue, kakaknya yg kena. memang tak beraya lh si ayong. tapi masa family gathering hari tue, dia tetap gak terjun lauk. walopon telah dilarang + dibebel olek makcik2nya.tapi degil sungguh.nk jugak masuk join mandi laut.kalo aku pon tak tahan.tgk org laen bergumbira kuak lentang.mane boleh tahan kn.hehe.

hari sabtu petang, ateh called bgtau yg isya insyirah (si adik) pulak yg kene chicken pox.since bibik dah takde, ayong & isya dhantar ke nurseri.but ateh kate kalo dh kene chicken pox nie, nurseri tk bg hntr.takut berjangkit dgn budak2 yg laen.so smalam, ateh hantar lh kanak2 ini balik kg. nampak cergas jek si kecit tue.agaknya maseh diperingkat awal.tak nmpk lg lh kesannya. mase ayong hari tue, memang tak larat langsung dia nk buat ape2.tdo jek. yg si kecik nie tak tau lh pulak mcm mane nnti.

along called. bgtau yg afiq pon kene chicken pox gak.abang pon called gak, bini nya pon same kene.chicken pox nie akan kene skali dalam seumur hidup. aku dh kene mase aku darjah 2. sebab sgt lasak + tak berpantang, kat muka nie ada kesan2 chicken pox itew.huhu.aku ras musim chicken pox kot skang nie sbb student akak aku pon ramai yg kena.so korang, kalo dh terkena chicken pox tue, byk2 minum air kelapa pastu jgn kene ujan + jgn mkn kicap + kalo yg goreng2 pon elakan. rajin2 mandi juga.ok.mau balik dh.nk kene beli ape bende tah yg ateh pesan kat aku tdi...daa
hari minggu yg biasa.
terkejut dengan berita pemergian adik angkasawan negara.
teringat kata-kata ayahnya sewaktu ditemubual oleh astro semasa angkasawan berada di Iss (astro channel 588) :
'saya memujuk isteri saya dengan kata-kata semangat yang insyaAllah Mus takkan apa2. Tidak mengapalah kalau ditakdirkan Allah lebih menyayangi Mus. Kita ada 5 org anak, kalau Allah nk ambil 1, kita masih ada lgi 4...'
(sorry..tak igt sgt the exact words.tapi lebih kurang macm tue lh yg ayah dia sampaikan.)
ujian dari Allah..
Yang di angkasa selamat perjalananya ke bumi
Yang di bumi semoga selamat perjalananya menemui Illahi
Al-fatihah.

Friday, October 26, 2007

:: lunch break ::

perut yg berdondang sayang telah memaksa aku untuk ke jusco.makan nasi ayam black pepper.kenyang.alhamdulillah.pusing2 di jusco.masuk bodyshop.try perfume.kenan dekat strawberry nye bau tapi cik ita kate mcm lalu kat seblah kedai kek jek kalo pakai yg tue.aiseh.tak jdi mau beli.pusing2 lg.masuk popular plak.carik buku sidney sheldon yg dah bape lame kepingin nk beli.malangnya takde gak.hampa.sob sob.maka beli 3 novel mlayu.two from damya hanna and the other one from anis ayuni.tak kuar biliklh jawapnya hujung minggu nie.



selamat pagi!
maisarah baru bangun tdo.
maisarah dah basuh muka dan gosok gigi.
eh!
maisarah belum ada gigi lg lh.
gigi maisarah belum tumbuh lg.
hehe
ok.time utk minum susu.
tata semua!

Thursday, October 25, 2007

:: open company house ::

baru balik dri mengisi perut yg dah tak beberapa nk flat nie.hehe.company buat open house nun jauh di HQ.aha.ek?sejak bile plak ade HQ? division aku jek yg tercampak kat cni.division lain sume dlm satu building.huhuhu.so kami berdua gerak2 khas dulu tanpa incik bos.tak lh jauh pon dalam setengah jam sampai lh kat situ.open house di tepi jalan raya gitu.sambil2 makan, dptlh sedut skali udara laut + asap.hehe.org yg dtg tak berapa ramai lg so boleylh makan dengan suka rianya.ada nasi lemak.nasi impit.roti jala.satay & kuih muih.1st round makan satay dulu.ngap ngap.pastu makan nasi impit kuah kacang ngan tapai.yey.terubat ngidam tak dapat mkn tapai hari tue.hehe.pot pet pot pet dulu then baru balik.ade amik gamba tapi tak transfer lgi.esoklh.nanti hapdet skali ngan gamba open house kat umah incik bos.sape nk ikot????

Wednesday, October 24, 2007

hye kawan2 mak na, nama saya afrina razanah.nama glamer saya nina.


mak na suruh saya senyum.so saya pon senyum mcm dalam iklan ubat gigi tue.kalau balik kg, saya suruh mak na saya yang gosok kn gigi saya nie.hehehe.


saya nk jadik model spek juga.boleh tak?




oklah. saya saje2 nk sebok dekat blog mak na saya nie. jumpa lagi.tata.



:: interview dan kisah open house ::

hari senin hrtue aku g intebiu.actually intebiu tue dekat tmpat blaja aku dulu. awal taun apply bru skang nie lh dia pnggil intebiu. sesi pagi ade dalam 11 org candidates.maybe petang pon ade gak tapi tak tau bape ramai. dari 11 org tue, 4 org adalah kengkwn aku gak masa blaja kat cni dulu.

so diaorg panggil 6 org skali masuk.ish.aku cukup tak gemar kalo interview cara camnie.tah ape2 jek aku rase.soalan yg ditanye adelah knp nk kje kat situ walopon dh ada keje yg best.bla bla bla. ada gak yg dh gaji dekat 5k tapi still mintak kat situ. tak paham aku. maybe lg secured kot kalo keje ngan gomen nih.

masa dia soh kenalkn diri sorang2, aku notis ada sorg girl ni dh keje utk position tue tapi utk sementara. so aku rasa surelh dia nk bg org2 dia yg sementara nie utk dijadikan tetap.huhu. tah2 the interview session nie pon just utk prosedur dia jek.but on the bright side, maybe dia nk tgk kot ada candidate laen yg leh compete dgn candidate yg dia dha ade. have faith.lalalallala.

okeh.nk cter mase ujung mgu hari tue.

before dis cuma 4 umah jek kn yg aku g.dis time, up lagi 2. tue pon open house.ahahaha. 1st umah YB Hidir. wife dia nie kamceng ngan kazen aku so kiterog buat rombongan cik kiah g ke open house tue. not bad lh makanan dia. i like the laksa penang very much.nyum2. TYT Tun Khalil pon dtg gak. next umah YB Mohd Said.alaa yg kecoh pasal kastam dulu tue.mase kat parlimen.igt tak kwn2?hehe.dia nie adun kat area aku.open house dia dh macam bazar ramadhan pon ada gak.tapi aku dh tak larat nk makan dh. just minum ais kacang ngan buah jek.pastue terus pulang ke pangkal jalan.

esok ade open house lg.eh company open house.makan lg.lusa pon open house lg.kat umah incik bos plak.makan.makan.makan.yaaaaa..sy udah gemuk.uhuk.

Monday, October 22, 2007

interview for government sector.
have faith.

Saturday, October 20, 2007

:: blur blur blur ::

ateh went back to kl yesterday. thought she already left the house in the morning but when i came back from the work, they just about to leave. i saw mum was crying.along too.sad.me too.their holidays are over so they need to go back to where they should be.along just left to mersing this noon. until the next holidays, there will only be me,ma and abah in the house.


no more kids running around the house
no more kids crying for didnt get what they want
no more kids fighting to get a chance to play the computer or even watching the disney or cartoon network


no more laughing for a silly jokes.loud laugh.
no more arguments for take turns.
no more sisters talks.



yes.i'm already miss them being around me.
terribly. T_T

Friday, October 19, 2007

:: raye oh raye [part 2] ::

taun nie aku dah masok kategori utk bg duet raye. dekat askar wataniah sudah tentu lh wajib. and aku bg gak kat anak2 sepupu-sepapat yg laen.

-bratur bratur.nk amik duet raye -

raya kedua tetamu memang ramai.non-stop dr pagi smpai petang. aku sempat g beraye kat umah mak sedara aku yg aku pngil mok da. team dri masjid tanah pon dtg gak.dah jumpe ramai2 tue, kiteorg decide nk buat family gathering di pantai puteri pada hari raya ketiga. yey!pegi lauttt...yehaaa...malam tue plak ade open house kat umah pakcik. jumpe kazen2 yg dh lame tak jumpe.beshhh....

raya ketiga memang sebok ya amat. nk kena perap ayam, masak nasik, itu ini. lebih kurang 7 keta yg pegi. mase dh nk kuar umah tue, ada gak tetamu yg dtg, so kiteorg layan dulu tetamu pastu terus cabut. keta aku yg last sampai.hehe.

on the way hujan turun dengan lebatnye.aiseh..cam mane mau mandi nieh?dh sampai dekat pantai puteri pon still ujan lg. tpi just gerimis mengundang jelh.diaorg dh siap pasang 3 khemah. memula hati ini malau mau mandi tapi bile tengok kazen2 yg laen sume dah ade dalam laut.mane leh tahan kn.hujan pon hujan lh.takdelh kene sun burn.hehe.walopon ade gak org laen, tapi family kiteorg jek yg berada dalam laut tue.bestttttt wooo...




dah penat kuak lentang sume baru naik ke darat carik makanan. masa nie tenaga kerja ramai.makcik, pakcik2 sume dh tlg bakarkn ayam ikan sume.so kiteorg yg muda remaja nie tolong makan jek.hehe.




-bakar.makan.bakar.makan.heh-

pas makan ade acara sukan neka plak..dari kanak2 sampailh mak bapak budak. ada isi air laut dalam botol lh. tiup tepung.bawak bola pingpong dlm sudu.dadu beracun.baling belon.bola beracun.and final game, futsal. sume nie ada hadiah taw.hehe.aku tak join sebab aku ditugaskn utk jadik pengadil.pengadil + tukang gelak + tukang sorak+.hehe.lepas solat asar, kiteorg pon balik umah.penat tapi best.










raya ketiga barulh sempat g jalan raya.g umah mak sedara pak sedara belah abah dulu.tapi dapat g 3 buah umah jek.so total umah yg dpt aku g taun ni adelah 4.ewww....sikit bebenor rase.takpe.raya masih panjang...korang..jemputlh dtg beraye umah aku...hehe


-nina and her most favourite auntie,mak na.ahem. nina,just two fingers for 'peace' not 3. :P -

Thursday, October 18, 2007

:: raye oh raye [part 1] ::

hari nie dh masuk raye ke enam. sekejap jek kan rasenye tapi suasana still meriah. angah & family dh balik smula ke penang. tggl along + ateh + abang jek kt umah.

hari khamis, semua dh selamat sampai rumah.along dri mersing, angah dr penang, ateh dr kl, abang dri johor. aku plak still lg keje hari khamis tue.tapi badan jek kat opis, hati dh melayang2 sampai ke umah.hehe.

aktiviti hari jummat dimulakan dengan mengemas halaman rumah.abah baru potong rumput so aku telah membuat kerahan tenaga kat askar2 supaya kaut sume rumput2 tue. tapi, 15 menet jek lh yg rajinnye menolong. pastue sume dh men kejar2.hampehs.

-15 minit pertama-



- 15 minit beriuktnya. *gamba kecit.tak pasan tertukar setting kat hp.huhu* -

dah siap2 kemas, terus join akak2 ku di dapor. setelah ketiadaan bibik along dan bibik ateh, kekurangan tenaga kerja amatlh dirasai. walopon bibik angah ade.tapi bibik angah 'dia jalan lambat lambat'.hehe.

menu utama di hari raya adelah ketupat, lemang (dri kg. abg long), rendang ayam, sambal daging, sambal ayam dan juga kuah kacang. kol 6 petang baru siap semuanya.*pengsan.gamba pon tak sempat nk amik.*

pagi raye, kelam kabut yg amat. baju raya tak iron lg. telekung raye tak iron lg.haha.bajet nk iron awal2 tapi last week before raya tue dh sebok buat kueh raye.lngsung tak sempt.abah bising dh.huhu.padan muka saye.tapi sempat gak sampai masjid on the time.

lepas semayang, g ziarah kubur mak wan ngan tok dang. memori aku ngan diaorg sgtlh sikit sbb diaorang pergi masa aku masih kecil lg.pastu g zizarah kubur saudara mara yg laen. ramai dah yg meninggalkn dunia nie.uhuk uhuk.

balik dari raya, acara salam2 dan sesi bergambar.kan tdi dh ckp kekurangan tenaga pekerja kn. maka, aku ngan ateh ditugasakn utk stay kat umah layan tetamu while along ngan angah g jalan raya.tapi raya 1st tue mmg ujan sgt lebat. tetamu tak ramai sgt mcm taun2 lepas.



nanti sambung lg....hehe

Thursday, October 11, 2007

saya ingin mengucapkan selamat hari raya adidilfitri, maaf zahir dan batin kepada mak, abah,along,angah,ateh,abang dan keluarga masing2. tak dilupakan kepada mak2 sedara, pak2 sedara, sepupu sepapat, sedara mara, tok wan, tok cu, tok nek, tok long,jiran tetangga, ketua kampung, ketua kampung sebelah, cikgu2 sekolah tabika kemas saya, cikgi2 sekolah rendah smapai lh saya masok unibesiti, pakwe2, makwe2, kawan sekolah saya, kawan se'escape' saya, kawan2 serumah, incik bos dan keluarga, rakan2 yg di obersea yg tak dapt balik raya, dan ucapan ini saya tujukan
TERISTIMEWA
buat
RAKAN BLOGGERS

saya....

:: decor bersama anoi ::

malam semalam adelah malam yg penatttttttttttttttt sgt. sejak beberapa hari ni, mmg takde mase langsung nk kemas bilik sendri. lepas balik keje jek terus kene buat kuih raya. but it doesnt mean that my room has transformed to tokang pecah ye .hehe. so, by hook or by crook, the room must be clean and clear coz angah nak smpai hari nie. usually kalo angah balik, angah will stay at my room and aku akan melepak kat bilik ateh.

so, lets start with the stuff in the bookshelf. rak buku nie sudah sgt lama tetapi sgt berjasa. TAPI lg, mcm tak sesuai plak bile tgk satu kaler ceklat, satu kaler pink. maka, operasi membeli rak buku baru telah dijalankan oleh ateh ngan ma pada petang smalam. by the time sampai umah pas keje, dah tercongok satu rak buku baru kat luar bilik. aiya. black colour lor...tapi tak pelah.

kat rak buku nie memang mcam2 ade tapi mostly adelh my collections of novels. kalo malay, aku suka dri writer ahadiat akashah (lagenda budak setan + hikayat cinderella are my favourite ), aisya sofea (kau untukku!lunyai dah buku nie.hehe), norhayati ibrahim, damya hana ngan anis ayuni. kalo english, aku prefer sidney sheldon. skang sedang berusaha utk kumpul sume buku cite dia.but sadly, sheldon nie dah mati.huhu.tak de dh buku best dr dia. kadang2 jarang2, aku bace gak citer dr john grisham.

-operasi menyimpan dan membuang-


eh pukul 8!aa.angkasawan akan berlepas malam nie pukul 9.21 mlm.congratulations to Dr.Sheikh Muszapahar Shukor coz ure the chosen one! proud to be Malaysian.mase nk launching tue, tak tau lh nk ckp mcm mane. meremang bulu roma nie.tegak berdiri.hehe.ateh siap bacekn doa naik kenderaan. alhamdulillah,semoga Dr.Sheikh selamat smpai ke ISS dan selamat kembali ke bumi. bile dpt tgk gamba Dr. mase dh ade dlam soyuz rase 'wahh..finally,u did it!' walopon muka Dr. nmpak pucat.hehe.

- tata Dr. smoga selamat pergi & pulang -

lepas abes tgk launching, aktiviti mengemas di sambung semula.dis time diselang seli dgn tgk cita kerana cintaku saerah.sedey..sobsobsob. jibek...ye mak bos...pukul 1.30 pg barulh siap semuanya dan terus tdo..ZzzZz..

-yey.rak baru-

pagi td ujan sgt lebat, on the way tue ade satu eksiden.sempat lg snap gamba.hehe. kepada pemandu, berhati2 ketika memandu especially waktu hujan.igtlh org yg tersayang.ahem.

- eksiden sewaktu ujan-

Wednesday, October 10, 2007

:: lalalallal ::

two more days left before the hari raya! i believe all of u feels soooooooo excited. going back to the kg. catch up with the family, old frens, ex-boyfriend or girlfriend.hehe.for me, i dont have any kg to go back since im already stay with my parents.along and angah will be arrive tomorrow. abang too. but along and abang will celebrate the 1st day of eid at their in-law house. so tomorrow, this house is gonna be full with the laughter + crying + fighting among the kiddos. i have 5 nieces and 7 nephews. usually the boys will conquer everything. the bicycle, the ps2 the pc.the girls? they loveeeeeeeeeee to be in my room.huhu.


im not in da mood.and i dunno why.capital WHY. till next post.daaa

Monday, October 8, 2007

:: kueh raye saye ::

-sabtu-
seperti yg dijadualkan. minggu nie adelah minggu ke dapur untuk membuat 'kueh raye bersama cik anoi'.ahem ahem.selepas aktiviti mengemas umah siap, ma pon dah siapkn adunan untuk kueh kapit/sepit/rokok. kat dalam umah nie, ia lebih dikenali sebagai kueh rokok sbb kueh nie bentuk dia mcm rokok.start buat pukul 10.30 pg, pukul 2.30 petang bru siap sumenye.penat seyyyyyy.dapatlh 3 bekas gula-gula tinggi tue tapi satu botol dah jadik korban oleh kanak2 ribena tue.uhukuhuk.ateh dah start cuti. 2 minggu oo dia dapat cuti raye.sgt lh bestnye. so malam tue buat sesi 'decor bersama ateh' plak. angkat kusi, pindahkan sana sini. meja pon kene alih.adehs.mmg saket pinggang. sampai ke tengah malam pn tak sesiap lg dan 'decor bersama ateh' akan berterusan sampailah raya nanti.

-decor bersama ateh yg tak sesiap lagi-

-ahad-
hr nie nk buat kueh rokok lg. tapi kali ni aku yg kene buat sensorang. so puan-puan sekelian, slamat datang ke dapur cik anoi. resipi kueh kite hari ini ialah kueh rokok.

mula2, pecahkan enam biji telur ayam. bukan telur itik mahupon telur burung ye puan puan.sukat dua suku cawan gula castor dan pukul sehingga kembang. *abang aku nyebok kaco waktu nie.tak sempat nk amik gambo*

kemudian, masukkan sedikit demi sedikit enam cawan tepung gandum dan dua cawan tepung beras.kacau dan kacau lagi sehinggalah sebati. berhati-hati ya puan-puan kerana bila telur+gula+tepung, amatlh susash untuk menjadikannya sebati. tapi puan2 jgn risau ya, kerana apabila santan dimasukkn nanti, adunan akan menjadi lebih mudah untuk di kacau.

-gula + telur+ tepong -

agak2 dah sebati, masukkan santan kelapa yang diperah dengan sukatan 6 cawan air kedalam adunan tadi. kacau lagi sehingga lh adunan tadi menjadi cair. pastikan tiada tepung yang bergentel-gentel ya puan-puan.nanti susah untuk menggulungnya.akhir sekali, masukkan garam secukup rasa.
-adunan yg dh siap-

adunan dah pon siap ye puan-puan. panaskan pengapit didalam periuk. setelah panas, tuangkan sesudu adunan tadi ke dalam pengapit. kepit dan masukkn nya ke dalam periuk. agak2 dah masak, angkat dan toskan minyaknya kemudian gulung lh kuih itu. kalau puan-puan nk lipat pon boleh juga ya puan-puan.

-panaskan pengapit-

begitulah caranya untuk membuat kuih kapit ini.akibat kesengalan, aku terlupa nk amik gamba kuih yg dh siap. aku google tadi and jumpelh gamba nie. tapi sorrylh ye ade plak gamba oink-oink kat situ.**chinese suke makan kueh nie**




dah abes buat kuih kapit, buat almond london plak ngan ateh. malam tue sambung ngan cornflakes madu. x larat dh nk amik gambo.dh abes buat tue mmg rase mcm nk tercabut dh pinggang.raser mcm mau MC jek pg ni.hehe..tp naseb baek lh bangun pg td dah ok sikit. esok nk buat butter cookies plak.oh!

Friday, October 5, 2007

:: dh ready nk raye? ::

ye.sudah beberapa hari blog nie tak berapdet.mintak sori ye. lg sminggu nk raye kn? baju raye dh siap? dah..... kasut raye?dah....oh kasut raye!minggu lepas teman along pegi shuping lagi.disbbkn hanya temankn and just tolong dukung si kecit conet nurin maisarah,makanye tak delh sangat memberi perhatian di kedai2 kasut itu.mane boleh takde kasut raye kn.sbb kasut raye nie nanti akan merangkap kasut keje juga.*konon*.maka pada hari rabu selepas keje,bermulalah aktiviti membeli dan terus blah.destinasi,vincci.jumpe sepasang yg berkenan di hati.eh did i said sepasang?no no. dua ekceli.hehe.tapi lg sepasang dh takde size so amoi vincci kate nanti dia pegi amik dekat branch laen and dia akan tepon kemudian.wokeh.so terus lh blah balik umah.

di rumah ade siapa?

biasenye cuma ade ma, abah dan aku. tapi sejak beberapa hari nie, 3 orang kanak2 ribena dh siap sedia nk smbut raye kat umah tue. ayong, isya and afiq. last weekend, sume balik berbuka puasa dekat umah so kanak2 ribena ini kate nk stay kat umah wan dia sampai lh raye.riuh lh jugak rumah skang especially sbb ade si isya yg merangkap kak nam.hehe

- isya + ayong -

kanak2 ribena nie kalo nk tdo sure nk tdo ngan aku.kalo dh bentangkan tilam kat bawah pon, sume nye nak naik katil bersempit2.smalam, bile diaorg dh tdo, aku slow2 turun bawah nk tdo kat tilam bawah.tapi bila bangun sahur pagi td aku tgk tiga2 dah ade gak kat tilam bawah.patutlh sempit jek rase.haha.


esok agenda buat kueh raye.kueh yg paling susah nk buat.huhu.korang dh buat kueh raye blom?

Tuesday, October 2, 2007

oh
what am i supposed to do?

Monday, October 1, 2007

:: the grand finale of BibiK the Story ::


hari nie last aku nk cte pasal bibik ateh nie. afzan dh tak sabar nk tau ape jadik dekat bibik nie.hehe.

bile ateh dh nmpak yg bibik nie dh pass beg dia kat mamat indon tue. ateh mmg frustrated sbb dia dpt agak yg kompem bibik akan lari. so ateh ikot smpai ke umah mamat indon nie so senanglh bile dpt tau mmat indon nie duduk mane.

pagi esoknya, ateh called lg polis nk tanye perkembangan tapi polis kate tgh hari nanti bru nk pegi umah bibik tue. polis ckp tak boleh serbu rumah tue malam tadi sbb ade kes samun dkt area tue.*takkan lah 2-3 org je kn anggota polis dlm satu kawasan nie.huhu* pukul 12 tgh hari, polis called ateh bgtau yg suspek telah melarikan diri.as expected! ateh mmg sgt marah and terus bgtau husband dia. husband ateh terus direct ke bukit aman then terus tpon ketua polis daerah yg incharge kes tue.aku tak tau lh ape yg dah husband ateh ckp tapi dalam pukul 4.30 ptg bibik telah berjaya ditangkap.


actually bukan polis pegi tangkap lah, tapi polis yg subahat simpan bibik tue telah di soal siasat dan dia telah diarahkan utk bwk bibik tue ke balai polis dlm masa satu jam.polis yg subahat nie pangkat biase2 jek.dia bleh lg nk klentong bos dia ckp bibik dah balik ke indonesia. tapi ateh ade bukti yg dia nmpak bibik tue lari pada malam tue.aku rase polis yg subahat nie kompom kene tindakan tatatertib.apolah,kalo public dah tak leh nk percaya kat polis, sape lg nk percaya?huhu.

ketua polis tue tpon ateh bgtau yg bibik dah ade di balai. ateh pon ape lg, gerak2 khas lh ke balai.mmg masak lh bibik kena ngan ateh waktu tue. tapi bibik nie tak ngaku yg dia curik barang kemas ateh.siap sumpah suruh ateh pegi bomoh lg utk buktikan yg dia tak curik.cheh...sudahlah bik, kiteorg mmg dah tak percaya sikit pon dekat kamu.
tapi ateh cite yg bibik mmg siyulan kedamaian. dia siap ckp 'ala,ibu tue mane ada barang kemas, saya dengar masa kenduri haritue yg ibu bilang ibu bagi barang2 ibu dekat bapak'...ateh kate dia nk piang(piang=lempang) jek bibik mase tue. sbb bibik mmg ada nampak ateh basuh barang2 kemas and dia saje masuk bilik air tue nak amik ape tah.

lagi satu part, seblum bibik balik, dia pinjam beg baju ateh so bile ateh tanye mane beg baju tue, si bibik nie boleh jawap 'eleh..beg 10 ringgit aje..udah rosak pon'.. mangkuk btul lh bibik nie. aku rase kalo ketua polis nie takde skali dlm bilik tue, mmg kompem bibik kene gulai dgn ateh.

bibik bg alasan knp dia lari sbb ateh tak bg dia cuti raya and tak nak naik kn gaji dia. tak bagi cuti? baru bape bulan lepas dia balik kg dia tue.dia igt dia keje ngan krajaan ke?huhu. tak naik gaji?anak ateh cuma dua orang.dua sahaja. sorang 6 tahun dan sorang 4 tahun.dua dua perempuan. susah sgt ke nk jaga budak dua org ni?bibik nie jugak yg penah ckp yg keje dia byk tdo jek.huhu. ateh mmmg ada bgtau juga dkt bibik nie yg perkara tentang naik gaji akan dibincangkan. tapi tuelah.bibik nie tak sabo2. skang sape yg rugi?

masa kejadian curik tue, ateh buat report dekat balai polis laen. polis dah tutup kes tue sbb kononnya suspek dah tak dpt dikesan.so sekarang nie bibik cuma akan didakwa dengan tinggal di malaysia melebihi had.

rupa-rupanya si bibik nie dah masuk semula pada hari selasa. bukan hari rabu yg macam dia ckp. kire dia dh plan awal2 nk lari dri ateh tapi menjadi 'tersangat bijak pandai' sbb pegi keja dekat kawsan yg dekat ngan umah ateh. dia ingat dia bleh selamat lh kalo duduk dengan polis tue. sori naik lori lh bik.

buat mase nie, dia kene duduk lokap seblom didakwa. kalo disabitkn kesalahan, (ketua polis nie dh kasik gerenti yg bibik akan masuk penjara) cuma 3 bulan saja dia akan dipenjarakan pastu kene anta balik ke indon.

itulah tamatnya kisah bibik ateh. dari berangan nk balik beraya kat indonesia, terus dpt beraya kat dalam penjara.kalo ikut taun lepas, bibik nie mcm2 dptnye. duet raye, baju raye..mcm2 lg lh.taun nie, beraya lh dalam penjara tue..smoga bertemu lg di kisah lain yg akan dtg..kalo adelh.hehe.