Monday, October 1, 2007

:: the grand finale of BibiK the Story ::


hari nie last aku nk cte pasal bibik ateh nie. afzan dh tak sabar nk tau ape jadik dekat bibik nie.hehe.

bile ateh dh nmpak yg bibik nie dh pass beg dia kat mamat indon tue. ateh mmg frustrated sbb dia dpt agak yg kompem bibik akan lari. so ateh ikot smpai ke umah mamat indon nie so senanglh bile dpt tau mmat indon nie duduk mane.

pagi esoknya, ateh called lg polis nk tanye perkembangan tapi polis kate tgh hari nanti bru nk pegi umah bibik tue. polis ckp tak boleh serbu rumah tue malam tadi sbb ade kes samun dkt area tue.*takkan lah 2-3 org je kn anggota polis dlm satu kawasan nie.huhu* pukul 12 tgh hari, polis called ateh bgtau yg suspek telah melarikan diri.as expected! ateh mmg sgt marah and terus bgtau husband dia. husband ateh terus direct ke bukit aman then terus tpon ketua polis daerah yg incharge kes tue.aku tak tau lh ape yg dah husband ateh ckp tapi dalam pukul 4.30 ptg bibik telah berjaya ditangkap.


actually bukan polis pegi tangkap lah, tapi polis yg subahat simpan bibik tue telah di soal siasat dan dia telah diarahkan utk bwk bibik tue ke balai polis dlm masa satu jam.polis yg subahat nie pangkat biase2 jek.dia bleh lg nk klentong bos dia ckp bibik dah balik ke indonesia. tapi ateh ade bukti yg dia nmpak bibik tue lari pada malam tue.aku rase polis yg subahat nie kompom kene tindakan tatatertib.apolah,kalo public dah tak leh nk percaya kat polis, sape lg nk percaya?huhu.

ketua polis tue tpon ateh bgtau yg bibik dah ade di balai. ateh pon ape lg, gerak2 khas lh ke balai.mmg masak lh bibik kena ngan ateh waktu tue. tapi bibik nie tak ngaku yg dia curik barang kemas ateh.siap sumpah suruh ateh pegi bomoh lg utk buktikan yg dia tak curik.cheh...sudahlah bik, kiteorg mmg dah tak percaya sikit pon dekat kamu.
tapi ateh cite yg bibik mmg siyulan kedamaian. dia siap ckp 'ala,ibu tue mane ada barang kemas, saya dengar masa kenduri haritue yg ibu bilang ibu bagi barang2 ibu dekat bapak'...ateh kate dia nk piang(piang=lempang) jek bibik mase tue. sbb bibik mmg ada nampak ateh basuh barang2 kemas and dia saje masuk bilik air tue nak amik ape tah.

lagi satu part, seblum bibik balik, dia pinjam beg baju ateh so bile ateh tanye mane beg baju tue, si bibik nie boleh jawap 'eleh..beg 10 ringgit aje..udah rosak pon'.. mangkuk btul lh bibik nie. aku rase kalo ketua polis nie takde skali dlm bilik tue, mmg kompem bibik kene gulai dgn ateh.

bibik bg alasan knp dia lari sbb ateh tak bg dia cuti raya and tak nak naik kn gaji dia. tak bagi cuti? baru bape bulan lepas dia balik kg dia tue.dia igt dia keje ngan krajaan ke?huhu. tak naik gaji?anak ateh cuma dua orang.dua sahaja. sorang 6 tahun dan sorang 4 tahun.dua dua perempuan. susah sgt ke nk jaga budak dua org ni?bibik nie jugak yg penah ckp yg keje dia byk tdo jek.huhu. ateh mmmg ada bgtau juga dkt bibik nie yg perkara tentang naik gaji akan dibincangkan. tapi tuelah.bibik nie tak sabo2. skang sape yg rugi?

masa kejadian curik tue, ateh buat report dekat balai polis laen. polis dah tutup kes tue sbb kononnya suspek dah tak dpt dikesan.so sekarang nie bibik cuma akan didakwa dengan tinggal di malaysia melebihi had.

rupa-rupanya si bibik nie dah masuk semula pada hari selasa. bukan hari rabu yg macam dia ckp. kire dia dh plan awal2 nk lari dri ateh tapi menjadi 'tersangat bijak pandai' sbb pegi keja dekat kawsan yg dekat ngan umah ateh. dia ingat dia bleh selamat lh kalo duduk dengan polis tue. sori naik lori lh bik.

buat mase nie, dia kene duduk lokap seblom didakwa. kalo disabitkn kesalahan, (ketua polis nie dh kasik gerenti yg bibik akan masuk penjara) cuma 3 bulan saja dia akan dipenjarakan pastu kene anta balik ke indon.

itulah tamatnya kisah bibik ateh. dari berangan nk balik beraya kat indonesia, terus dpt beraya kat dalam penjara.kalo ikut taun lepas, bibik nie mcm2 dptnye. duet raye, baju raye..mcm2 lg lh.taun nie, beraya lh dalam penjara tue..smoga bertemu lg di kisah lain yg akan dtg..kalo adelh.hehe.

No comments: