Thursday, October 18, 2007

:: raye oh raye [part 1] ::

hari nie dh masuk raye ke enam. sekejap jek kan rasenye tapi suasana still meriah. angah & family dh balik smula ke penang. tggl along + ateh + abang jek kt umah.

hari khamis, semua dh selamat sampai rumah.along dri mersing, angah dr penang, ateh dr kl, abang dri johor. aku plak still lg keje hari khamis tue.tapi badan jek kat opis, hati dh melayang2 sampai ke umah.hehe.

aktiviti hari jummat dimulakan dengan mengemas halaman rumah.abah baru potong rumput so aku telah membuat kerahan tenaga kat askar2 supaya kaut sume rumput2 tue. tapi, 15 menet jek lh yg rajinnye menolong. pastue sume dh men kejar2.hampehs.

-15 minit pertama-



- 15 minit beriuktnya. *gamba kecit.tak pasan tertukar setting kat hp.huhu* -

dah siap2 kemas, terus join akak2 ku di dapor. setelah ketiadaan bibik along dan bibik ateh, kekurangan tenaga kerja amatlh dirasai. walopon bibik angah ade.tapi bibik angah 'dia jalan lambat lambat'.hehe.

menu utama di hari raya adelah ketupat, lemang (dri kg. abg long), rendang ayam, sambal daging, sambal ayam dan juga kuah kacang. kol 6 petang baru siap semuanya.*pengsan.gamba pon tak sempat nk amik.*

pagi raye, kelam kabut yg amat. baju raya tak iron lg. telekung raye tak iron lg.haha.bajet nk iron awal2 tapi last week before raya tue dh sebok buat kueh raye.lngsung tak sempt.abah bising dh.huhu.padan muka saye.tapi sempat gak sampai masjid on the time.

lepas semayang, g ziarah kubur mak wan ngan tok dang. memori aku ngan diaorg sgtlh sikit sbb diaorang pergi masa aku masih kecil lg.pastu g zizarah kubur saudara mara yg laen. ramai dah yg meninggalkn dunia nie.uhuk uhuk.

balik dari raya, acara salam2 dan sesi bergambar.kan tdi dh ckp kekurangan tenaga pekerja kn. maka, aku ngan ateh ditugasakn utk stay kat umah layan tetamu while along ngan angah g jalan raya.tapi raya 1st tue mmg ujan sgt lebat. tetamu tak ramai sgt mcm taun2 lepas.



nanti sambung lg....hehe

No comments: