Monday, November 26, 2007

:: ada apa dengan jibek ::

familiar tak dengan name jibek nie?kompom lh familiar kan.mase bulan posa dulu cita 'kerana cintaku saerah' plus lagu seribu tahun fofular gitu.tapi jibek yg nie takde kene mengena dgn nomi mahu pon si benjy yg blakon jd jibek. jibek adelah seekor ikan kelisa yg dibela oleh abangTeh. actually mase beli bulan 4 dulu, ikan nie tak diberi nama.tapi sejak tgk cite kerana cintaku saerah,anak ateh yg kecik, isya, terus letak nama jibek.mase beli ikan nie baru sebesar 2 jari tangan. so dah dkat 7 bulan, jibek semakin membesar bagai johan. nak dijadikan cerita, masa aku g umah ateh sabtu lepas, abangTeh tengah sebok ngemaskan akuarium tue.akuarium yg gabak tue telah pecah akibat dilanggar oleh abangTeh sendri.*kuat sgt agaknya sampai leh pecah*. jibek pulak diletak dalam baldi. ateh dah suruh abangTeh hntr akuarium nie g kedai tempat dia beli tapi abangTeh takmo. dia mau repair sendiri. lepas slamat repair, jibek pon dapat lh berenang semula dengan gumbiranya.

pas sume dh settle, aku pon blah mau pegi tgk wayang di OU. *jln sgt jem sbb roadblock di merata2 tempat.yenade betullah*.tgk cite hitman. not as good as bourne.so korang tak yah g tgk ek.hehe. balik umah bersiap2 utk tdow. tgh syok2 tdow tetiba black out. aik? apsal lh umah ateh nie jek yg gelap. umah org laen ok. check2, rupenye plug yg smbung kat aquarium tue puncanya. elok betulkn, skali prasaan yg aquarium tue still bocor lg. mcm banjir plak dah kat ruang tamu tue.maka kiteorg nie terpaksalah lagi skali pindahkan jibek masuk dalam baldi.dh abes buang air yg dalam aquarium and kemaskn tempat yg basah, baru masuk tdow.

hari ahad sedang best sarapan, terdengar air berkocak dr dalam baldi. igtkn jibek tercekik sbb before tue ateh bagi makanan dia. kiteorg tgk, jibek tak makan pon tapi badan dia dah tonggang terbalik. aaaaaa! ateh dah terjerit2. abangTeh plak dh kuar g mane tah mase tue. kite org nie pon saspen. terus transfer jibek masuk besen yg besar plak. jibek still berenang2 tapi macam tak larat lg dah.kiteorg igt jibek tak cukup oksigen, so bertungkus lumus lh g pasang oksigen dalam besen tue.tapi still condition jibek sama. tepon abangTeh, abangTeh kata takpelah kalo ajal dia dh sampai, nk wat cam mane. so kiteong pon ngadaplah jibek yg dah nyawa2 ikan sampai hembusan nafas jibek yg terakhir.huhu..sedeyy. masukkan jibek dalam plastik. tak tau nk wat ape.ateh kate buang jek.bukan leh makan pon.huhu.kalo bleh makan pon, tak sanggup nk mkn.berakhirlah riwayat jibek didalam tong sampah. si kecit isya pon sedey gak. tapi abangTeh kata takpelah, nnti ganti ngan ikan laen.isya kata ok! isya nk bagi nama nomi plak.adeh!takde name laen ke isya?isya garu kepala pikir...oklah, isya nk bagi nama rosyam nor.kiteorg gelak guling.haha.ptg tue, barulah kiteorg pulang ke pangkal jalan.

No comments: