Tuesday, June 10, 2008

:: My Great Weekend ::

Seperti yang dijanjikan posting hari ini adalah berkenaan dengan.....bercuti di

SINGAPURA...aummm
-Jumaat : Hari Berangkat -

6.30 pagi dah gerak dri umah ke MC. Bas akan gerak-gerak khas pada pukul 7.30 pagi. Since abah and ma baru jek sampai dri cuti2 mesia diaorg pada pukul 1 pagi maka diaorang dh tak larat nk hantar me ke MC. Luckily bleh tumpang my kazen nk g keje. Thanx to Ewan. Sampai2 jek terus ke McD beli breakfast. Yang lain-lain dah pon dah ada skali. Oh kiteorg yg pergi adalah seramai 8 orang. Incik bos & family pon turut serta tapi diaorang pergi by car. Sampai di Singapore around 10.30 pagi tapiiiii yang buat lambatnya adalah di Singapore's Immigration. Punye lah panjang barisan sbb nk cop passport.haihs.Menguji kesabaran sungguh. Pukul 1 tgh hari baru kami selamat sampai di Elizabeth Hotel. Lepas simpan barang, we took a cab ke Singapore Science Center. Kalo cab yang canggih, dlm dia complete dengan GPS set. Semua cab kat Singapore wajib pakai meter but the fare was quite expensive. *_*

mereka

Singapore Science Center
It was a awesome place. Kalaulh Pusat Sains Negara boleh buat mcm nie, sure ramai tourists datang. Just imagine, diaorang boleh hasilkan 25k electrics volt kat tgh2 science center tue dengan crowd just standing around kat situ. Best ah!Then ada satu exhibit pasal 'The Climate Change". Kat situ diaorang letak game mcm The Sim City tapi diaorang gantikan dengan kotak kecik. So we just need to move the box at the right place and the game will construct it into the factory or house or whatever.Next, the game will show brape banyak pollution yang kite dah buat if kita letak box tue dekat tempat yang salah. Lagi satu yang sangat menarik adalah virtual postcard. We wrote a message to the 'Earth' and then it will captured our photo as a stamp. The postcard was immediately appeared at the big screen.Kiteorg nie punyelah excited. Rasa glamer sbb postcard terpampang.heheh.

singapore science center


t-rex di depan science center.


my virtual postcard


anas's virtual postcard


hakim's virtual postcard


our postcard


kami

Next, we watched "Dinosaurs Come to Live" + jalan-jalan lagi dalam exhibit tue(tak sempat nk tgk abes exhibit.huhu) + beli souveniers and barulah balik. But not exactly balik. We shoot ke Arab Street plak untuk dinner *and shopping lagi*. Lepas dinner dekat kedai Zam-Zam ala kazam , Incik bos + Puan + their kids mahu pulang ke hotel. Tapi kami telah melakukan jalan-jalan carik Mustafa Center. Mustafa Center nie 24 hours shopping complex and the price was quite cheaper than other place. Dengan berpandukan map and tanya orang, kami telah berjaya sampai.YEY! Masa nk balik,at 1st agak cuak gak sbb 1st time nak naik MRT nie. Tapi dengan selamba tanya orang-orang kg , kami selamat sampai di hotel pada pukul 11.00 malam.

on the way balik dr Mustafa Center


inside the MRT


-Sabtu : Sentosa Island + Shopping Spree :-

Agenda utama hari ni adalah ke Pulau Sentosa. Sadly, Singapore dilanda todak hujan dengan lebatnya. Untuk ke Sentosa, kena naik MRT sampai Harbour Front then naik cable car plak. Hanya laut yang berada di bawah cable car tue. Dapatlh tgk diaorang pekerja2 sedang gigih nk siapkan kasino.huhu. Macam-macam ada dekat Sentosa Island nie. 1st kiteorg tgk 4D-Max movie "The Pirates Of Carribean". Best!! Hakim & Adlan ketawa punyelah kuat.hehe. Siapa yang pernah pegi Malaysia International Space Adventure sure tau mcm mana movie 4D nie.

Then kiteorg ke "The Images of Singapore". Tempat nie adalah Muzium Singapore and totally different dengan muzium yang ada dekat Malaysia.(Melaka especially). Maybe it will need a high cost to do like it but instead of bring the Eye On Malaysia to Melaka, why dont they upgrade the musuem or maybe The Mini Malaysia? I'm sure more tourists will visit Melaka after that.kan kan?. We had lunch at Delifrance.(End with the yummy dessert.slurrpppp.) Next, "The Merlion". Singapore mascot kan Mermaid+Lion = Merlion, so diaorng buat satu big Merlion where visitors can go inside it and watch the view.Ada banyak lagi tempat kat Sentosa Island ni tapi hujan yang tak mau stop membuatkan kami balik semula ke Orchard Road.**maybe nk suruh dtg semula kot.hehe**.

MRT Station


kami di Orchard Station


4D Max!


kami naik basikal


mari pilih-pilih


lunch at delifrance


Dah sampai Ochard Road, ape lg kan. It's shopping time!! Memula ikut Puan dulu, then we split up. I went for the shopping alone. There's no big deal coz it's safe to walk alone in Singapore even it's 2 or 3 am. The hunts begin. hehe. Memula ke Tangs (with Puan). Then ke Paragon.Paragon nie sesuai untuk orang yang banyak duet tapi tak tau nk buat ape dah ngan duet diaorang.hehe. All the designer botiques were here. Sampaikan kene beratur before nak masuk Prada, Gucci, Channel punye boutique. Then, jalan sorang-sorang from one block to one block. Masuk John Little, HMV Plaza sampai lah ke Robinsons. Dekat Robinsons barulah dapat apa yang di carik.hehe. At 7.30 pm, we had dinner at one of the Indonesian Restaurant. Makan ayam penyet.nyet nyet.

Lepas makan, jalan-jalan lagi. This time nk ke Takashimaya pulak. Jalan punya jalan punya jalan, dekat area basement diaorang buat toys sales. Mula-mula ingat tak mo beli apa2 dah since bag dah tak muat lagi nk isi barang. But the price was so cheap, I've a bought a few things for my nieces and nephews. 13 of them! Just imagine, I need to carry 4 big paper bags back to hotel. Penat hokeh! Tapi berbaloi.hehe. Terpaksa tumpangkan 2 bag dalam kereta Dr.Thanx Dr + Puan!

The bags that I carried all the way from Takashimaya to the hotel. Hotel tue plak atas bukit hokeh.huhu

- Ahad : Keberangkatan Pulang :-

Had breakfast at McD. Jalan-jalan lagi untuk abeskan sisa-sisa Singapore Dollar. Pukul 3 petang kami pon naik bus balik Malaysia. Pukul 8 mlm baru sampai rumah. Home sweet home. Oh, berlaku satu insiden. My pad lock tak boleh di bukak. Tak tau lh sebab apa. So abah terpaksa mengergaji pad lock tue. Cam kelakar jek.haha. Naseb baek berjaya!


Maka berakhirlah cuti-cuti Singapore kami. I want to say thanks a lot to Dr + Puan for the trip, the expenses, the laugh + smiles and for being the most sporting BOSS that I ever had. But after all, I can't thank you enough!

No comments: