Monday, August 25, 2008

:: OUM CONVOCATION DAY::

Along has received her Degree in TESL yesterday at PWTC. Being a mother, a wife, a teacher and a student at the same time,the degree means a lot for her.

At 12 pm, I tagged along with Along to the PWTC. Since Abg.Long didnt know how to go to PWTC, so I need to export Mr.An to guide us. At 12.45 pm, we safely arrived. As expected, the PWTC was so crowded. You can see balloons, flowers, as of course the happy faces everywhere.

Along and I then went to the 4th floor. I helped her to put on her robe and make sure its looked perfect.hehe. Then she went to the registration counter and get ready at the one room. Abah and Abg.Long also took place inside the hall.

Ok.

Terdapat 1 insiden sebelum tetamu nk masuk ke dewan.As usual,tetamu yang mempunyai kad jemputan sahaja yang dibenarkan masuk. Setiap graduan pula akan dibekalkan dengan 2 keping kad seorang..but....Mr.An telah mencicirkan satu kad jemputan itu.oh.tidak.. I ran to the urusetia to ask for an extra card...

"Kak, saya terjatuhkan satu kad. Boleh dapatkan satu kad yang baru tak?"

"Tak boleh dapat kad lain dik" - (Sudah rasa takut.Sure Along marah nanti.huhu)

"Satu pon tak boleh ke kak?" -(Still memujuk rayu)

"Kami tak de dah kad tue dik. Tapi satu kad boleh masuk 2 orang" - (La...... ye ke...lega-lega.huhu)

"Ok kak.thanks!"- (Berlari dengan pantas to inform them)

So akhirnya Abah and Abg.Long dapat masuk dewan...*selamat..pheww...kesat peluh skett...*... Ahlil keluarga yang lain belum sampai lagi. Diaorg lepas solat zuhur baru nk bergerak.

Oh.Bunga tak beli lagi! Dekat area bawah memang ada orang yang jual bunga tapi tak chantek. Jalan terakhir adalah ke kedai bunga di Petaling Street. Again, Mr.An telah menjadi mangsa untuk ikut ke sana.hehe.Bergeraklah kami ke komuter station.WAIT.KOMUTER STATION? Bukankah ia sepatutnya LRT STATION? Rasenye last time ke PWTC nie, naik LRT but Mr.An pon tak pasti coz he's not familiar with that area...mm..komuter pon komuter lah...nanti cariklah station lain utk exchange train.

Baru 10 minit keluar dari PWTC, hujan turun dengan selebat-lebatnya...ya ampun..ingat nak patah balik tapi mana bolehkn sbb bunga tak beli lagi..maka kami pon redah jek! So we took a komuter from Putra station, changed to LRT at Bank Negara station and straight to Plaza Rakyat. Hujan still tak berhenti jugak.. Kaki seluar memang dah basah kuyup dah tapi still gak gigih nak pegi beli bunga.hehe. Even masa pilih-pilih bunga tue pon dalam keadaan berhujan.. =.=' Abg.Long kirim 1 bouquet, so I choose a red roses and aku belikan daisy utk Along...(Dapat bunge juge dr Mr.An...lalallalal) On the way balik, Ateh called soh beli lagi 1 bouquet.haihs. Terpaksa patah balik ke kedai tue.This time pilih blue roses campur white roses. After that, kami pon balik semula ke PWTC. Kematu tapak kaki ni hokeh! Tapi demi Along, 'Aiman tak kesah.'hehe.Tapi lagi,masa dah sampai PWTC tue, masa nak naik atas, ada gak 3-4 orang yang tanye 'Beli kat mana bunga nie?Cantiklah...'...so I just replied..'Beli kat luar...'hehe.Yes, my flower telah menarik perhatian orang laen.haha

The family semua dah ada kat sane. Masa tue baru pukul 4. Abang tanye dekat urusetia pukul brapa graduan keluar and diaorang kata pukul 5 bru majlis tamat.hush.Sejam lagi nk kena tunggu. Ma, Angah, Ateh, Abang+ SIL decide nak ke The Mall to kill the time (read:shopping).... dan..yang pergi shoppingnye mak-mak jek ye...yang anak-anaknye ditinggalkan with me and Mr.An. 6 of them! Aku awal-awal dah bagi warning:"Jangan ngengada nk g merayau-rayau.Kalo hilang kang sape yang susah??". Naseb baek mendgr kata. The boys dok bullying playing with their 'Angkel'...while the girls plak dok maen 'sep sep sep..mi mi mi'.. Dalam dok diaorg main2 tue, bape kali jugaklah jadik mak tiri coz buat bising tak hengat bebudak neh.

Pukul 5 lebih,graduan pon keluar. Masa ni orang memang dah ramai. Abg.Long g carik Along while us cuma tunggu kat situ. Setengah jam kemudian, barulah Along and Abg.Long naik atas. Salam-salam, beri bunge...amik-amik gambar.... Along nanges. Ma pon. Angah and Ateh pon.Aku taklah nanges..hehe. Nanges happy kot coz pengorbanan selama 4 taun terbayar sudah...

Lepas tue yang laen2 pon balik umah tapi aku and Mr.An kena tunggu Along sbb nak jadik penunjuk jalan. Along nak amik gambar and settlekan everything. Dah siap semua, kiteoang g surau and terus balik umah.Angah balik Penang malam tue jugak. Aku pagi tadi baru gerak balik.Pukul 10 bru masok opis.huhu.

Itulah kisah hujung minggu lepas. Memang penat yang amat tapi the experience is priceless!

To Along, congratulations! I am so proud of u!!


postScript: The kids were so happy knowing their 'Angkel'...hehe...oh.thanks for the help! Really appreciate it... =)

No comments: