Wednesday, September 10, 2008

Puasa.Sana.Sini.Situ

Puasa masa sekolah asrama:
Seronok yg amat! Petang-petang ada tadarus. Bila dah nak masuk berbuka, kiteorg takes turn untuk hidangkan utk kengkawan. Lauk pauk mase nie memang sedap. Kekadang jek rase sedey tapi selalunya tak..sebab ramai-ramai kan. Pastu khusyuk jek ngadap makanan.(Lapar!)heh. Lepas berbuka terus ke surau untuk solat berjemaah dan terawikh. Tapi kekadang kalo time homework byk, escape gak terawikh tue.huhu. Then ade supper! Kalo biasa x ramai sgt org rajin pegi supper ni tapi time bulan puasa memang takkan miss punyelh..sbb suppernya adelah pizza! Bukan pizza hut..tapi ala yg macam pizza gak lah yg ade sausage,mayonis ngan sayur sket2 kat atas tue.

Time sahur, rasenye banyak yg tak bangun dari bangun sahur. Bukan apa, selalu rasa malas nk bangun dari katil. Macam dah di gam-gam jek badan ni kat katil. So mmg most of the day tak bersahur pon. Tapi still maintain sampai ke petang. Tapi jugak....time prep petang mulalah kepala landing atas meja.hehe


Puasa masa matrix:
Seronok juge sebab ade geng yg best.Bukan geng sekolah ye tapi AMANDARI. Cam mane tah bleh dapat name nie.hehe. Untuk berbuka,biasanya kiteorg beli jek. Beli sorang sikit, then share ramai-ramai. Bilik Kaydotte selalu jadik port kiteorg. Kononlah sikit juadahnya tapi bila hidang, memang penuh tikar.hehe.

Then pergi terawikh kat dewan besar. Time sahur biasanya milo+ roti pon dah kenyang.

Puasa masa universiti:
Sebab duduk rumah sewa, so kiteorg masak ramai-ramai. Kalo malas nak masak, kenalah start motor pergi bazar ramadhan. Selalunya bazar ramadhan dekat Bukit baru lah sebab kat situ macam-macam ada. Kadang-kadang, ada special delivery dari rumah.Home made food.hehe. Petang Jumaat mmg terus rempit balik rumah. Hari Isnin lepas sahur baru terkedek-kedek balik rumah sewa semula.

Terawikh masa ni?Kiteorg g Masjid dekat-dekat sini...tapi skalanya adalah sangat jarang.huhu

Puasa masa kerja:
Sangattttttttlah best sbb dah duduk ngan family! So bila dah sampai rumah aound 5pm, terus menuju ke dapur tgk ma masak ape. Then, tukar uniform and tolong ma masak. Pukul 7, prepare kan food utk abah berbuka di masjid. Terus served dan berbuka. Biasanya berdua je lah ngan ma sbb abah memang hari-hari berbuka di masjid.

Solat maghrib, rest, terus bersiap utk terawikh. Pukul 10 dah balik. But kekadang pukul 9.30 dah balik. Bergantung pada siapa yg jadik imam malam tue. hehe. ^__^ . Time sahur, pukul 4.55 am dh bangun utk siapkan sume. Then ngemas rumah dan terus shoot g opis. Macam tuelh hari-hari.Kecuali weekend. Sbb weekend, title chef akan digantikan oleh urs truly.hehe.

1 comment:

lily.lulu said...

wahhh .. mengimbau balik kenangan2 lama ...

skali skala syiok jugak kan
;)