Wednesday, October 29, 2008

Ayat-ayat Cinta


Cuti hari raya yang lepas ada satu cerita yang menarik hati aku. Oklah, aku ngaku memula rasa 'Apsal tajuk nie cam ni.Mcm pelik jek..' Tapi bile dah asek dok preview kat TV jek plus dengan lagu yang Rossa nyanyi, mulalh rasa tue rasa excited nk tgk.

And yes. Cerita ni best. Lain dari yang lain. Cerita ni di adaptasi dari novel Ayat-ayat Cinta karya Habiburrahman El-Shirazy. Kisah Fahril, penuntut Al-Azhar yang naif, hensem *ahem*, tetapi keliru tentang jodohnya. Tanpa sedar, Fahril di minati oleh jirannya yang cantik manis, Maria. Tapi Maria adalah pengganut Kristian. Istimewanya Maria dalam cerita ini diterjemahkan apabila dia mampu menghafal surah Al-Maidah dan surah Maryam.

Then satu hari, masa Fahril on the way balik ke rumah, dia bertemu dengan si gadis cantik manis bermata cantik *description tak agak2.hehe.tapi dat girl mmg cantik pon..macam mana diaorng bleh terjumpa, korang kena tgk/baca sendri novel nie...lalala*. Aisha, seorang yang berasal dari German tetapi menuntut di Mesir akhirnya berkahwin dengan Fahril.

Nurul, teman sekelas Fahril yang memang cinta banget same Fahril of coz frust.
Maria, yang pada mulanya ok, jatuh sakit yang teruk akibat perkahwinan Fahril.*but she's married jugak dengan Fahril!"
Noura, jiran Fahril yang diselamatkan oleh Fahril daripada keganasan bapanya, memfitnah Fahril telah memperkosanya. Akibatnya Fahril di tahan di penjara.

Apa yang terjadi akhirnya?

Cepat-cepat carik novel Ayat-ayat Cinta..... =)

1 comment:

dakfeez said...

kak Na..org ade novel die version pdf.download last year.bahasa indon die ssh nak difahami sket.hahhaa