Tuesday, December 9, 2008

Cerita Raya Haji

DUA HARI SEBELUM RAYA HAJI
As aku mentioned dalam posting before nie, anak my kazen telah melangsungkan perkahwinannya pada hari ini. Luckily hari tue mendung jek. Tapi malam sebelum tue memang kilat sambung menyambung. Sampai dua kali blackout. Dah siap2 mandi, g amik gambar ayam golek. Tell u, ayam golek dia marveles. Makan sampai menjilat jari. hehe

Dalam pukul 2 ptg, pengantin pon berarak, bersanding dan makan beradab. Time ni hujan turun dengan lebatnya. Nasib dah sempat berarak.






Malam tue ajak Ateh g Parkson. Nak beli barang. Dapat apa yang di inginkan dan berasa gumbira.hehe

SEHARI SEBELUM RAYA HAJI
Kalo dah namanye raya, mustilah ade ketupat dan rendang. Tapi kali ni buat ketupat segera jek dengan rendang cili api daging. Aku ditugaskan untuk memotong daging dan membersihkan ayam. Mencabar minda jugak lah sebab jarang-jarang buat. hehe. Selaen ketupat rendang, kiteorang plan nk buat soto utk esoknya.

Maghrib tue, ketupat rendang sume dah siap masak. So kiteorang melepak-lepak sambil memakai lintah. Ha.Tak abes-abes nak pakai lintah. Tapi memang terasa badan ringan lh after treatment lintah. Tue yang rase nk buat lagi. Masalahnya cuma satu jek, kiteorg slalu lupe nk beli plaster sebab kalo lintah tue dh tercabut, plaster tue digunakan utk stopkan darah. Akulah yang menjadi mangsa pergi beli kat kedai......masa nileah kejadian cerita tergempar...bukan satu, tapi dua beb...jeng jeng jeng

**Cerita Gempar 1
Balik dari kedai, tgk rumah kelam kabut. Rupernye ade sekor anak ular sawa dalam kabinet kaca kat dapor. Mak aih.. Dahlah tadik melepak kat situ. Camno lah bleh tak perasan. Sebab takde siapa yang berani nk tangkap, kazen aku pon tepon bomba. Bomba nie pon gempak gak, yang nk ditangkap hanyalah anak ular tapi dia bawak trak Bomba & Penyelamat tue skali. haha

**Cerita Gempar 2
Elok 10 minit trak bomba tue blah, my kazen yg nk balik kerumah dia berlari-lari masok rumah.
"BUsu!!! Ada orang nk bersalin dalam kereta kat depan tue!"
Yang kiteorg nie pon..haa?? ape??? Along dah berlari lah ke keta kancil tue. Aku ngan lintah yang masih melekat kat kaki pon dok terhegeh2 pegi kat keta tue jgk. Pastue terpaksa patah balik sebab nk tepon ambulance. Ma dah berlari ke seberang jalan nk panggil my kazen yang jadik nurse *untungnya bila dok dekat2 ngan sedara mara.hehe*

Tak sempat my kazen nk sampai, baby dh kuar. Tapi uri blom lagi kuar. My kazen pon bertindak cemerlang membantu girl nie. Its was a baby girl yang comey! Bile uri ni dh kuar, letak dalam beg plastik and kiteorg bawak baby nie masok dalam umah. Tak boleh nk bersihkan sangat sebab tali pusat nie belom dipotong lagi. Along pakaikan lampin and balutkan ngan towel + kain batik supaya tak sejuk....

Abes dah cerita tergempar di malam raya haji..
Cerita masa beraya haji, next entry lah ye......

2 comments:

The Nerdy:) said...

Kak ayam tu memag nampak sedap:)
Letak lintah kat kaki tu x bahaya keh? excited dgr citer pasal lintah:)

aNoi said...

Ha...sedap kan. Akk mkn ayam teu jek masa hari kenduri tue.hehe... Lintah tue bahaya pon.... kalo yg ade resdung, migrain or rase sengal-sengal badan, memang sesuai pakai... =)