Friday, January 30, 2009

BANGKOK - [DAY 1]

1.The execution of Project B was turned out succesfully! The Air Asia AK 9810 was safely landed at Suvarnabhumi International Airport around 9 am (local time). Waktu Bangkok lambat sejam dari Malaysia. So waktu Malaysia masa tue dah pukul 10 am.

2.Since we're using the group passport, mak cik dekat immigration tue punye lah banyak songeh nya. Agak lama jugak dekat kaunter immigration tue coz dari ape yg mamat tue ckp, diaorang tak pernah lagi jumpe group pasport yg macam Malaysia punye (duh!).

Cuba perhatikan muka makcik immigration yang tak puas hati. Tak user friendly sungguh.huh

3.Then, we all terus shoot ke hotel by the tour van. All the way from the airport to the hotel, u can see the huge billboard merata-rata tempat. Bangunan kat sini pon tinggi-tinggi.Well-designed & well structured. Ayat jimat, Bangkok is a modern city. Tapi yang amat menarik ialah kat Bangkok nie boleh sediakan 3 different roads. On the top is BTS (adik-beradik LRT), dekat tgh2 pulak is a flyover for cars, took-took, motorcycles,kat bawah sekali utk pejalan kaki(they called it skywalk) and bawah skywalk ni barulah ada the main road.

4.We all stayed at Arnoma Hotel. Betul-betul berhadapan dengan Central World and only took about 10-15 minutes to reach the Siam Paragon and MBK Shopping Mall. Dah dapat kunci bilik, letak barang and turun semula utk our 1st destination: The Golden Palace. Tempat ni punyelah besar and semua building dekat dalam ni memang sangat antik and unik. Kalo biasanya luar dinding just cat jek, diaorang boleh siap tampal ngan segala plate utk cantikan bangunan tue.



Pakguard control senyum.hehe




5.Next is river cruise! Sangat mencabar i tell u. Dengan takde life jacket, dengan keadaan sg.chao praya yg kompem dalam, dengan TAK TAHU MCM MANA NAK BERENANG, memang menyebabkan adrenalin bergerak pantas! 1st 10minutes memang terjerit-jerit sbb driver boat tue bwk laju. Mentang-mentanglah guna enjin keta. Suke hati dia jek blasah bawak laju-laju. Rupenyer ade jugak org yg tinggal atas air nie ek. Kat sekeliling rumah dia memang air and kalo dia nk bergerak kena guna sampan/boat. Macam-macam jenis rumah ada kat sini. Part paling mencabar minda adalah bila kiteorg curious mcm mana pekerja cek api tue (konon org TNB lh) nk buat keje dia sbb tiang elektrik pon sama-sama duduk dalam air.hehehe

Hakim baca doa naik kenderaan

Binatang peliharaan di belakang rumah Pak Atan....aaaaa.Acah jek.hehe.Tapi ikan nie ade dalm sg.chao praya tue.

Nie rumah orang kaya, boat dia besar.



6. Dah seronok naik boat, terus balik ke hotel. Malam, dinner di MBK mall. Tapi sedey sbb tak leh nk shopping sbb kat sini shopping complex tutup kol 9.30 mlm. So kiteorg just jalan-jalan tgk kedai-kedai depan hotel. Not so bad. Belum ape-ape dah abes ratu-ratus baht kat situ.hehe


Tunggu cerita di hari kedua ye!

Thursday, January 29, 2009

Wednesday, January 28, 2009

Friday, January 23, 2009

The Execution of Project B

Part 1, B for Bangkok


By the time you guys read this, I'm already at Bangkok with the Danau's Family. It's our company trip together with the residents of Danau Kaseh.

My last time in Bangkok was in year 1999 with STF's Band (I was in Form 4 during that time).

Oh.Surely this trip will remind me of all the sweet memories that I had in Bangkok...but....the only place that I can remember is Dream World!haha(kinda like Genting but more exciting games!)

So....stay tune for my story at Bangkok ok! Happy hols everybody.... ~~~~

:Onion70::Onion70::Onion70::Onion70::Onion70:

Monday, January 19, 2009

Being RanDom

Kali ni nk tulis dalam bentuk point:

1. Sudah 2 minggu menghabiskan hari minggu dengan hanya duduk di rumah sahaja. Bermalas-malasan menggemok kan badan.

2. Oh. Semalam birthday Angah. Happy birthday Angah!

3. Counting the day...

to somewhere...


:Onion70::Onion70::Onion70::Onion70::Onion70:

Wednesday, January 14, 2009

SURAT KEPADA TUAN TANAH

Kepada Tuan Tanah temapat di mana ofis kami berada.

Tuan Tanah,
Sudah beberapa hari kami mengalami masalah gangguan air. Kami ingatkan cuti hujung minggu hari tue syarikat berkenaan telah ambil tindakan. Malangnya, keadaan masih lagi sama.

Tuan Tanah,
Sesungguhnya keadaan tanpa air ini amatlah menyusahkan kami. Kami nak basuh cawan minum kami pon susah. Kami nak buang bahan buangan dari badan kami pon lagiiiiiii lah susah. Tetapi yang teramat susahnya adalah ketiadaan air di surau untuk berwuduk.

Tuan Tanah,
Saya tak nak cakap banyak lagi dah. Cuma nak bagitahu yang keadaan tandas sekarang amatlah tak-tahu-nak-cakap-macam mana-lagi dah-.


Diharapkan Tuan Tanah dapat mengambil tindakan segera bagi mengatasi masalah ini.

Kerjasama dari pihak Tuan Tanah kami dahulukan dengan ucapan terima kaseyyyyyyy!

Sekian,
Kami yang menunggu bekalan air pulih.

Monday, January 12, 2009

SELAMAT HARI JADI INCIK BOS

Semalam (11/1/2009) adalah birthday incik bos yang ke 46.

Hari jumaat hari tue kami dh buat surprise party untuk Bos. Tapi tak surprise sangat lah sbb makcik cleaner dah wish awal-awal kat Bos. Kantoi sbb makcik cleaner tu nmpak kiteprg dok usung kek naik atas.huhu

Tapi suasana still meriah. Dengan pizza yang ditaja oleh Puan, kiteorng makan sampai kenyang.nyum nyum nyum.




To Dr. Ahmad Zaharim,
Ure the coolest boss that we ever had
Semoga dipanjang umur + diberikan kesihatan yang baik + dimurahkan rezeki +
kekal bahagia bersama Puan & the kids.


:Rabbit41::Rabbit41::Rabbit41::Rabbit41::Rabbit41:

Wednesday, January 7, 2009

10 Muharram

Hari ni dah masuk 10 Muharram. Juga dikenali sebagai Hari Asyura.

Nie ade sedikit info untuk dikongsi bersama :pge34: :pge34: :pge34: :


10 Muharam - Dinamakan juga hari 'Asyura'. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilan dan kebenaran.

Pada 10 Muharam juga telah berlaku:

1. Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
2. Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
3. Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
4. Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
5. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
6. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
7. Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
8. Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
9. Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
10. Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
11. Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
12. Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
13. Hari pertama Allah menciptakan alam.
14. Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
15. Hari pertama Allah menurunkan hujan.
16. Allah menjadikan 'Arasy.
17. Allah menjadikan Luh Mahfuz.
18. Allah menjadikan alam.
19. Allah menjadikan Malaikat Jibril.
20. Nabi Isa diangkat ke langit.

Empat belas perkara sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram):

1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
2. Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.
3. Menahan marah. Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.
4. Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.
6. Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
7. Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
8. Mandi Sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala."
9. Bercelak. Fadilatnya - Tidak akan sakit mata pada tahun itu.
10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000X. Fadilatnya - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.
11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala." Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11X.
12. Membaca "has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer". Fadilatnya - Tidak mati pada tahun ini.
13. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.


CREDIT TO: http://www.ashtech.com.my/bulanislam/Muharam.html

Friday, January 2, 2009

JANUARY 2009!

Last day of 2008 = flu +fever+headache+ cough. Aku rase gara-gara sebab lama sangat berendam dalam kolam sambung plak mandi hujan cuti pangajng hari tue.

Ingat nak pergi klinik time ofice hour tapi raser tak larat nk drive. Just take a rest and after office hour baru shoot ke Dr.Jeggan.

Banyak sungguh ubat yg Dr. tue bagi. But alhamdulillah hari ni dah sehat seperti biasa.

Malam 1 January, mmg awal-awal lagi dah selamat sambut atas katil. Tak sedar ape2 lagi dah lepas makan ubat-ubat tue.

So, rasenye belum terlambat lagi untuk aku ucapkan 'WELCOME 2009'. Semoga ape yang di impikan pada tahun ini dapat direalisasikan.....amin... :pge61::pge61::pge61::pge61: