Friday, January 30, 2009

BANGKOK - [DAY 1]

1.The execution of Project B was turned out succesfully! The Air Asia AK 9810 was safely landed at Suvarnabhumi International Airport around 9 am (local time). Waktu Bangkok lambat sejam dari Malaysia. So waktu Malaysia masa tue dah pukul 10 am.

2.Since we're using the group passport, mak cik dekat immigration tue punye lah banyak songeh nya. Agak lama jugak dekat kaunter immigration tue coz dari ape yg mamat tue ckp, diaorang tak pernah lagi jumpe group pasport yg macam Malaysia punye (duh!).

Cuba perhatikan muka makcik immigration yang tak puas hati. Tak user friendly sungguh.huh

3.Then, we all terus shoot ke hotel by the tour van. All the way from the airport to the hotel, u can see the huge billboard merata-rata tempat. Bangunan kat sini pon tinggi-tinggi.Well-designed & well structured. Ayat jimat, Bangkok is a modern city. Tapi yang amat menarik ialah kat Bangkok nie boleh sediakan 3 different roads. On the top is BTS (adik-beradik LRT), dekat tgh2 pulak is a flyover for cars, took-took, motorcycles,kat bawah sekali utk pejalan kaki(they called it skywalk) and bawah skywalk ni barulah ada the main road.

4.We all stayed at Arnoma Hotel. Betul-betul berhadapan dengan Central World and only took about 10-15 minutes to reach the Siam Paragon and MBK Shopping Mall. Dah dapat kunci bilik, letak barang and turun semula utk our 1st destination: The Golden Palace. Tempat ni punyelah besar and semua building dekat dalam ni memang sangat antik and unik. Kalo biasanya luar dinding just cat jek, diaorang boleh siap tampal ngan segala plate utk cantikan bangunan tue.



Pakguard control senyum.hehe




5.Next is river cruise! Sangat mencabar i tell u. Dengan takde life jacket, dengan keadaan sg.chao praya yg kompem dalam, dengan TAK TAHU MCM MANA NAK BERENANG, memang menyebabkan adrenalin bergerak pantas! 1st 10minutes memang terjerit-jerit sbb driver boat tue bwk laju. Mentang-mentanglah guna enjin keta. Suke hati dia jek blasah bawak laju-laju. Rupenyer ade jugak org yg tinggal atas air nie ek. Kat sekeliling rumah dia memang air and kalo dia nk bergerak kena guna sampan/boat. Macam-macam jenis rumah ada kat sini. Part paling mencabar minda adalah bila kiteorg curious mcm mana pekerja cek api tue (konon org TNB lh) nk buat keje dia sbb tiang elektrik pon sama-sama duduk dalam air.hehehe

Hakim baca doa naik kenderaan

Binatang peliharaan di belakang rumah Pak Atan....aaaaa.Acah jek.hehe.Tapi ikan nie ade dalm sg.chao praya tue.

Nie rumah orang kaya, boat dia besar.



6. Dah seronok naik boat, terus balik ke hotel. Malam, dinner di MBK mall. Tapi sedey sbb tak leh nk shopping sbb kat sini shopping complex tutup kol 9.30 mlm. So kiteorg just jalan-jalan tgk kedai-kedai depan hotel. Not so bad. Belum ape-ape dah abes ratu-ratus baht kat situ.hehe


Tunggu cerita di hari kedua ye!

2 comments:

lan said...

dah mcm cite duyong lak aku tgk..rumah tgh2 sungai ni..lawa2 view die..lain dr lain...

aNoi said...

Lan,

View cantik lah.. tami keadaan sungai tue agak horror jugak. Overall, mmg adventure abes tempat ni!

=)