Tuesday, February 3, 2009

BANGKOK - [DAY 2]

1. Hari ni kite orang ada satu tempat wajib dilawati and satu tempat yang sangatttttttttt wajib diulang lawat semula.

2. After yummy breakfast, kami naik BTS utk ke Jim Thompson House Musuem. Jangan tak caye, dengan hanya berpandukan map, kiteorg berjaya sampai ke rumah ini dengan berjalan kaki sahaja. Err..walau pon agak sesat lah jugak tapi best sbb jumpa macam-macam sepanjang jalan nak sampai ke rumah tue.




3. Jim Thompson nie merupakan seorang American yang telah jatuh chenta kpd kecantikan sutera Thai. Atas sebab kechentaan dia, so dia buat sebuah rumah di Thailand utk mengusahakan bisnes Thai Silk dia. Tapi Jim Thompson telah dilapokan hilang secara misteri semasa bercuti di Cameron HIghlands pada tahun 1967. Sampai sekarang tiada siapa yang tahu sama ada dia hidup ataupun mati.




4. Rumah Jim Thompson diperbuat daripada kayu. The sturctured & designed macam rumah tradisional melayu. Siap ada bendul lagi. (Tourist guide tue explain bendul tue berfungsi supaya hantu tak boleh masuk rumah sbb hantu tak boleh melangkah (?) ). Dengan laman rumah yg banyak pokok-pokok redup dan bunga teratai & orkid yang warna-warni,it's a perfect combination with that teak house . Tiba-tiba boleh rase nk buat rumah macam nie kat tanah kg.hehe..(But rumah kayu lagiiii lah mahal dari rumah batu.huhu *____* )





5. Then, kiteorg lunch di Mak Yah restaurant. (Sebut betul-betul ye..its Mak Yah.. not Mak NYAH.) Kat sini, Azmin & Thony yg dok perabiskan semua food sbb yang laen dh kekenyagan. ^__^



6. Next is shopping time! Puan telah berjanji dengan her eldest sister utk berjumpa di MBK. Since her eldest sister dah berapa kali datang Bangkok, so she is expert which shop has a nice price. So the girls and the boys bergerak-gerak khas ke MBK while Doc & the kids pulang ke hotel.

7. Dah smpai MBK, kiteorg berpecah. Azmin + Thony, Hajar + Azim and me joined Puan & her sister. Maka bermulalah aktiviti beriadah kami dari satu kedai ke kedai yang lain. Dari mula-mula tak rasa nk beli terus membeli sbb ade cheerleader yang sunggulah best. Siap ada moto lagi "Go!Go!Go!Buy!Buy!Buy!".hehe.




8. Dah dpt apa yang di carik, me & Puan balik hotel naik tuk-tuk. Extreme btul driver tuk-tuk ni bwk. Kalo nk amik selekoh, kemain lagi dia amik lap. Punyelah pegang kuat2 kat handle sbb takut tercampak keluar.

9. After dinner, the remaja muda-mudi(konon) meneruskan lagi aktiviti bershopping. Start dari kedai-kedai depan hotel sampai lah ke Pratunam Night Market. Sempatlah jugak merasa foot massage. Lega sket kaki nie. ^_____^. Sampai semula kat hotel dh dekat 12pm. Buat ape yang patut then terus ZZzzZZz.






Tunggu the final part ye! :pge60:

2 comments:

Adillah A Nordin said...

Go! Go! Go! Buy! Buy! Buy! Heehee :D
Murah dan cantik kan?
199...

hasANah haLim said...

Puan,
Baru perasan ade komen kat cni.hehe
Yup.199 best. Tahan lasak plak tue...
Jom Puan kita pegi lagi.hehe