Thursday, March 12, 2009

BANDUNG - 1st Day

Pukul 5.30 pagi dah kena bangun sebab my car kena gerak dulu. The rest gerak lambat sikit tapi time sampai lebey kurang jek.huhu.Terus check in bag. Sarapan dan terbang!

Alhamdulillah, selamat sampai kat airport Bandara Husein Sastrawanegara Sastranegara. Airport ni bekas tentera yang punya. Cuma ada satu block jek. Compare to LCCT, memang jauh bezanya.


Then terus ke hotel. Check in kat Cassadua. Not exactly a hotel. Guest house jek rasenye. Tapi still selesa untuk tidur. Sebab kompem kuar pagi balik malam. Tapi breakfast siap hantar depan pintu lagi.hehe.

Lunch time!Kiteorang lunch dekat Dapur Sangkuriang (Masakan Sunda). Sangkuriang nie lagenda di Bandung. Korang tanyelah Uncle Gugel. Kat situ ade details. Speciality food bandung adalah Ikan Gurame. Ingat ape jenis lah ikan nie, rupanya ikan kaloi daaa (yang dalam cite bawang merah bawang putih tue) My mum tak makan langsung tapi Abah, ikan-ikan mcam nie memang his most favourite. View pon cantik kat Dapur Sangkuriang. Total makan kat sini agak mahal tapi still ok lah sebab sedap. 1st time try Jus Alpokat.Sedap bangat dong!hehe

Kemudian tibalah acara yang ditunggu-tunggu. Shopping time! 1st g Danar Hadi. Butik batik. Kualitas kain disini beda ya dengan yg ada di Pasar Baru. Memula tahan hati tak nak beli. Last-last terjebak gak ngan sepasang kebaya. Melayang 500K rupiah.huhu. Then shoot ke Merdeka Export Centre. Dapat beli blazer yg cuma berharga RM10 + Sweater ManUtd + Cap utk bebudak opis.


Last sekali g DSE(Tak ingat full name nye ape). Kat sini jeans untuk bebudak mmg murah giller. Brand GAP baru RM15 sepasang. My sister borong sampai 8 helai utk anak2 dia.

Untuk dinner, kiterog g makan Bakso. Tempat sangat cantik + bersih food price dia punyelah murah, Bakso+Air baru RM6 seorang. Sedap + kenyang!

Part yang kelakar adalah masa kat kaunter. Rasa macam duit saidina pon ade sebab nilai ribu-ribu. Cashier siap tolong cakap note warna ape yg kena keluarkan. hehe. Rase mcm millionaire mase tue.. hehheheh :pge05::pge05::pge05:


Tunggu 2nd day punye cite ya! :pge51::pge51::pge51:

1 comment:

lonelywalks | bandung said...

iya betul, cassadua residence hanya guesthouse, bukan hotel.