Monday, March 1, 2010

Oh.Jakarta:Hari Pertama

Perjalan bermula di petang Khamis yang hening menuju ke KL. Malam tue sempat pow Abg aku makan ikan stim masak lemon yang sedap menjilat gigi..ok sedapnya.ngapngapngap. Then terus shoot ke Kl sentral untuk pick up partner in crime ku, Meklah.

Hari Jumaat sesudah subuh, Cinta Hati yang baek hati telah sudi menghantar dua cewek manis ke LCCT. Sekarang ni air asia dah buat polisi baru ( tak tau lah dah lama/baru tapi dulu takde plak cm ni), untuk yang ke Indonesia diaorang bukak satu area untuk check in kaunter. Tak kira lah korang pergi mana & pukul brape flight koraang kat situ lah yang korang kena check in nanti. So pandai-pandai lah bajet masa eh. Dekat sini dah macam kat Pudu masa hari raya.
Dah boarding, bergegas pulak carik money changer sebab nk tukar ke rupiah. Mahal gak lah. 1juta = RM390 .. =.="
Tepat pukul 10am, flight QZ7691 selamat berlepas dan selamat tiba di Soekarno Hatta International Airport pukul 12tgh. Since di Indoensia lambat sejam maka waktu disana baru pukul 11pg. Konon save satu jam lah.hehe

Keluar dari airpsrt ade sorang bapak ni dok approached suruh naik teksi dia. Aku tanya berapa kalau nak ke N1 Hotel, dia caj 270k. Helllooo.... giler lah mahal. So sorry naik lorilah bapak, walopon ini baru kali pertama kami kesini tapi ilmu kami penuh di dada tau...chewahhh...
Disarankan kepada anda semua, makcik2, pakcik, tue kakak yang tengah dok kerut2 dahi tue, kalau naik naik teksi di sana, ambillah teksi yang cap BLUE BIRD. Teksi warna biru, pemandu nya pakai kemeja ade burung ala-ala mcm burung twitter tue. Teksi yang boleh dipercayai dan ikut meter. Perjalanan mengambil masa antara 30 minit-45 minit dan caj yang kiteorang kena hari tue adalah Rupiah 100k = RM37 (Mengikut kadar 1juta =RM373)

Check in di HOTEL N1. Selesa lah untuk takat buat tido. Kalau korang berhajat nk feeling2 tido hotel mewah, sila pilih hotel laen ye.hehe.
Lepas jek check in dan melepaskan lelah seminit dua, kami pon bergegas ke Pasar Jatinegara. As usual, teksi blue bird menjadi pilihan. Korang boleh suruh cewek receptionist tue panggilkan teksi. Tapi masa menunggu agak lama jugaklah dalam 10-15 minit. Jarak perjalanan ke Pasar Jatinegara adalah selama setengah jam kalao tak macet. Kalo macet dari 45 minit hingga ke satu jam jugaklah.

Tujuan utama sebab nk beli souvenier goody bag! Kat sini memang macam pasar borong. Harga semua harga borong. Macam2 souvenier pelik2 ada kat sini. Lepas survey2, akhirnya berkenan dekat kedai Etnik Souvenier.



Selaen souvenier, macam-macam lagi lah yang ada. Pasar ni lebey kurang macam Tanah Abang tapi lebeh sebok. Waktu tutup 4-5 pm. Dah berjalan-jalan, berkenan pulak dengan kedai yang jual baju perantin yang chantek2. Beli 2 pasang. Satu yg Dewi pesan, yang lagi satu belum sure sape punye.. hehe..

Oh. On the way balik tue kiteorg sesat..hehehe....tunggu next entry lah eh...

3 comments:

Ms. Omey said...

1 juta = 390 adalah agak mahal eh skang. lowest aku penah dapat 1 juta = 310. shopping sakan la masa tu..hehe..anyway senah story la banyak2 pasal mana nak shopping brg kawin eh. coz slalu aku pegi tak carik bend2 tu kan. ingat nak buat trip untk cri brg kawin gak nanti..ehehe..

hotcocoa said...

adakah itu baju saya di belakang macik itu..ohhh indahnyaaaaaa

i sayang u la bebeh!

aNoi said...

Omey,
Tue lah.. tinggi lah rupiah skang..d last year masa g Bandung aku dapat 1 juta= RM302.. memang murah giller + shopping sakannnnn... hehe..Most of souvenier barang kawen boleh di tempah di Pasar Jatinegara.. Kalau ko nk pegi, ajak aku eh.. hehehhe

Bebeh,
Bukan bebeh sebab baju tue ade beads yg betul2 letak kat boobs.. kang tak pasal2 sume org dok tenung kat situuuu jek... I baru upload your baju tue.. heheh