Wednesday, June 30, 2010

Video.Nikah

Video nie telah diedit oleh aku sendiri...kejap jek buatnya.
Potong sana, potong sini.
Zaaaaasssss
Masuk audio.
Siap!
Nie memang raw edit lah.. tak pakai after effect bagai..guna premiere semata-mata.




Credit to Azim, Lan & Hafiz yang menjadi videographer semasa hari nikah & hari majlis.. :) Tengkiu!!!

Friday, June 25, 2010

Malam.Berinai

Nak tempek gambar pelamin kesukaan dulu eh...

Nanti aku cite pasal pelamin plak..^^

Acara berikutnya adalah malam berinai.

Lepas solat maghrib & bersihkan muka Kak Abby makeupkan semula.

Suka pulak aku rasa ada orang make up kan muka aku ni. hehe

Untuk persalinan malam berinai, aku pilih baju melaka dan sanggul lintang.

Kisahnya kalau nak pakai sanggul lintang tak boleh pakai tudung.

Oh. No No No.

Aku kureng setuju. Aku nak gak pakai tudung.

Aku dah siap-siap beli tudung syria yang RM10 tue. So kalo dia nk koyakan sebb nk sepit jarum suma, aku takde hal. Janji aku pakai tudung.

Dalam pukul 9 kitaorg pon berarak. Siap ada kompang. Mercun jek tak ada sebab sepupu aku lupa nak bawak balik. Oh!
Aku rasa masa ni aku excited sungguh sampai makcik aku cakap "Kau ni duduk lah diam-diam atas pelamin. Aku cubit ko karang baru ko tau!"

Haha. lagi lah aku nak tergelak-gelak atas pelamin tue.

Tapi kena cover gak lah control ayu bagai.

Kata perantin kan.

Aku tak tukar-tukar baju pon. Memang tak minat. Nanti badan aku gak yang letih. Esok dah hari langsung lagi nak guna banyak tenaga kan? ^^

Pastu bermulalah acara menepung tawar.
ni keluarga hubby


Untuk berkat tepung tawar malam berinai, aku bg special sket. Ala..untuk family gak. Aku bg cekelat dalam bekas macam sangkar neh.

Bekas ni boleh beli kat Cowboy. Kalo orang melaka tau lah cowboy tue kat mane. Harga bekas is RM2.50. Ada warna gold & silver.

Cokelat pulak as usual aku kirim kat Ateh. Kebtulan Ateh kena pegi kursus a few days before majlis aku. Ambil peluang lah beli cekelat banyak2.

Oklah. Esok hari Sabtu. Malam kang hubby aku pulang dari perbatasan. hehe.

Taklah memaen jek.

Buat masa ni terpaksa lah PJJ.

Hope sgt dia dpt keje kat melaka ni cepat2. Sapa tau ade vacancy kat melaka ni, sila roger aku eh!

Selamat berhujung minggu!

Thursday, June 24, 2010

Hari. Nikah

Seperti yang di janjikan, entry kali ini adalah tentang hari nikah.

Aku pilih untuk nikah di rumah. Senang untuk saudara mara tengok. Kalau buat dekat masjid tahu sajalah kan, tak semua yang dapat tengok especially pada sesetengah orang perempuan.

Plan asal adalah hari Jumaat 11 Jun 2010 selepas solat jumaat. Memandangkan dua orang kakak aku nk buat kenduri doa selamat sebelum tu, kenapa tak teruskan shj dengan upacara nikah kan?

Oh. Sebenarnya nak suruh Tok Imam nikahkan sebelum kenduri start. So nanti Tok Imam lapar and tak soal banyak2.hehe.Bernas tak idea?

Tapi idea tak di persetujui oleh ibubapa. Takut majlis kucar-kacir nanti. Sebab ada kenduri doa selamat lagi kan.

Maka waktu yang seterusnya adalah selepas Asar.

Rombongan pihak lelaki tiba dari Ipoh dalam pukul 2 ptg. Diaorg makan tengah hari dulu kat rumah aku.

Aku memula nak tunjuk baeklah nak layan keluarga pihak sebelah tapi Ma kata duduk jek dalam bilik. [Sebenarnya nak jumpa incik tunang.hehe] So kena lah berkurung dulu.

Dalam pukul 3.30 petang MUA aku sampai. Kak Abby dari Abby Beauty Rich yang make up kan aku. Dia ni owner butik tue. Terkejut gak aku sebab aku igtkan org laen yg akan makeupkan sbb aku booking lambat. Dah rezeki agaknya dapat dia yang makeup kan, alhamdulillah..

Tak de lah lama sgt. Dalam masa 1 jam dh siap make up.

Abang aku bgtau nikah mula pukul 5 so aku pon doklah bersuka ria lagi dengan bridesmaid & OP dalam bilik.


Pastu geng-geng Danau sampai. Oh lagilah meriah suasana dalam bilik aku tue.

Nak jadik cerita, Imam dah tungguh pukul 5 tapi keluarga pihak lelaki belom sampai.

Aku call2 tapi tak berangkat. Hati sudah mula cuak.

Lepas tue kannnnnn.. tok imam ni boleh pulak balik sebab dia kata ade urusan laen.

Aku punye lah terkejut. Like what? Balik?

Oh. Kenapalah tak consider dengan tetamu yang datang dari jauh ni. huhu

Masa tue sabar je lah hati...redha jek...

5.20 pm baru lah pihak lelaki sampai. Tok Sidang pon tepon lah balik Tok Imam ni supaya dtg semula.

Tanpa berlengah majlis di teruskan. Abah tanya aku setuju ke abah nak nikahkan kamu dengan Anuar?

Setuju abah.. malu-malu tapi mahu jawapan aku.hehe

Abah sendiri yang nikahkan aku. Terharu.. T__T

Tepat 6.10 pm, dengan sekali lafaz, aku telah sah menjadi isteri kepada dirinya...

Alhamdulillah...

Aku rasa sebak tapi still cover air mata.. sampailahhhhhhh part untuk baca serahan yang macam modul sakinah.

Oh. Oh. Oh.

Kiteorang sebenarnya dah discuss sehari sebelum tue supaya tak nak buat baca-baca tue. Tahulah kan ayat-ayat meruntun jiwa. Kompem banjir. Kompem puas nk pujuk Ma [dan aku] nanti.

Tapi abah insist nak baca. Ok. Kalo abah baca tak pelah sbb abah akan baca pada hubby jek nanti & hubby akan balas.

Lepas jek abah & hubby selamat baca tiba-tiba Ma pon kata nak baca.

Oh.oh.oh

Saya tak bersedia Ma. Saya akan sedey nanti. huhu

Abah memula tak bagi sebab Abah tau mesti akan jadik sedey nanti. Tapi bila sisters kata takpelah, bg jek Ma baca baru Abah bagi..

Memang betul pon..dengar jek Ma baca, berjurai-jurai air mata keluar.


Turn aku baca toksah cakap lah kan.. nak habiskan satu ayat tue punye lah sebak..huhu

Ma, I LOVE U!

Dah selesai barulah upacara membatalkan air sembahyang di jalankan.




Pastu sesi bergambar.

Macam tak percaya dah jadik isteri dia! ^^

Oh. Nikah outfit telah di buat di Mei Ling. Cuma RM75 sahaja upah jahitnya. Murah kan? Material di beli masa gi Bandung. Tak sampai RM100...

Tudung beli dekat pasar malam- RM25 jek.

Aksesori dari mak andam.

Sila bertahan ye untuk entry yang akan datang! ^^

Wednesday, June 23, 2010

Hantaran. Aku

Sudah bersedia untuk membaca entry kawen aku? Sila jangan muntah ijo ye sebab aku masih lagi dalam mood nak berkongsi cerita tentang majlis perkahwinan aku.^^

Aku mulakan dengan barang hantaran.

Pukul 12 tengah hari,Jumaat 11 Jun 2010, aku telah gigih ke kedai untuk amik barang hantaran. Kali ni memang tak berseksempatan nk DIY. Masa tunang dulu aku DIY jek tapi utk wedding aku rasa tempah lah pulak.

Hantaran di gubah cantik! Aku sangat lah suka!!

Hantaran aku untuk dia.

1. Al-Quran
2. Sejadah
3. Shirt & Jeans
4. Kasut
5. Belt + Wallet Set
6. Jam
7. Miniatures Set
8. Chocolates
9. Kueh Tat
10. Kek
11. Sireh Junjung
12. Buah

Untuk upacara pembatalan air sembahyang, aku hadiahkan dia sebentuk cincin suasa. Kira dari aku 13 dulang lah.

Untuk bride to be, sila beli sedikit demi sedikt barang-barang untuk hantaran. Supaya tak terasa banyaknya aliran tunai yang keluar nanti.

Barang hantaran yang pertama aku beli adelah shirt + jeans. Ni aku beli tahun lepas masa bercuti kat Bandung.

Masa tu tunang pon belom. Kompiden jek yang aku akan kawen ngan dia. hehe

Kalo dah beli kat Bandung, harganya korang tau lah kan bape punye murah. Macam-macam brand yang ada. Pandai-pandailah korang pilih nak brand ape.

Pastu aku beli wallet+belt set. Ni beli masa kat Singapore. Pon masa tengah sale. Dekat Malaysia lebih RM200. Aku beli kat sana bila dah convert tak sampai RM200 pon. Murah dan jimat.

Al-Quran aku kirim pada makcik semasa dia buat Umrah tahun lepas.

Sejadah aku beli dekat Mydin.

Jam Ted Baker aku beli secara online. Sila layarai http://www.shoppelista.blogspot.com. Aku beli sepasang. Harga berbaloi-baloi!

Kasut beli masa SALE CNY. Kebetulan butik Timberland dkt MP tengah buat sale besar-besaran. Beli kasut lepas tue dapat percuma socks + tshirt. Gumbira.

CK miniatures aku dapatkan dari supplier aku yang baek hati! Sesiapa nk order boleh ke http://www.perfumerack.blogspot.com

Chocolates aku suruh Ateh belikan masa dia ke Langkawi. Aku campurkan hersehys + choclairs.

Kek order dari secret recipe.

Kuih Tat yang sedap di sponsor oleh Mak Cik.

Buah beli dekat family store. hehe

So itulah dia kesah hantaran. Maaf ye, aku bukan niat nak menunjuk-nunjuk. Aku just nak share jek dengan korang especially dengan B2B yang laen.

Next entry tentang hari nikah pulak. Stay tune!

Tuesday, June 22, 2010

Saat. Ini

Alhamdulillah, hari ni genap 11 hari menjadi isteri.

Perasaan? Bercampur baur. Masih dalam fasa menyesuaikan diri dengan status yg baru ni.

Oh.Aku baru pulang setelah 5 hari berada di Ipoh.

Majlis sambut menantu telah selamat di jalankan pada hari Sabtu yang lepas.

Seronok bertemu dengan saudara mara sebelah hubby [Hubby? hehe. Sungguh aku masih pelik nak taip perkataan tu di sini]

Bergerak dari Ipoh lebih kurang pukul 12 tgh hari.

Kiteorang berhenti makan tengah hari di Cameron Highlands.

Tak agak2 lah kan pergi lunch kat sana. ^^

Bukan apa, dah alang-alang tue, kami naik lah kejap ikut Simpang Pulai. Turun ikut tapah.

Dah sampai Cameron, dok beli sayur bagai jelah. Strawberi tak beli langsung. Apetah lagi bunga-bungaan.

Niat nak pergi ladang teh pon tak berkesempatan sebab hujan.

Nampak gayanya kena datang sekali lagi. *wink

Berehat sekejap di RnR Tapah. Pukul 9 malam baru selamat sampai kat rumah Ateh.

Pastuuuuuuuuuuuuu ada org tue teringin nak makan kailan ikan masin + ayam padprik.

Sebagai seorang yang bercita-cita menjadi isteri mithali, aku pon bersilat kat dapur. hehe

Masak dalam kuantiti yang banyak sampai dia boleh bawak bekal pegi kerja pagi tadi.

Pagi tadi, siapkan bekal + gosokan baju + hantar dia ke rumah sewanya dan aku terus memecut pulang.

Sedey? errr... tipulah kalo tak sedey kan. ngeh.

Oklah. Nanti aku cerita pasal majlis aku pulak.

1001 cerita yang ada.

Tapi saat ini, aku rindu dia. Sungguh!

harap kamu baik-baik di sana.

Wednesday, June 16, 2010

Wedding. Teaser

Gambar dari OP aku yang sangat sempoi dicampur dengan sedikit kesengalan dan lawak jenaka extravaganza beliau telah berjaya membuatkan aku yang tak berapa nk cantik ni menjadi cantik dalam gambar tersebut. hehe











Bro SamRais, u memang terbaek lah!

Thanks a lot bro. Nanti anoi buat full review ye.. [promote promote.hehe]

Tuesday, June 15, 2010

Alhamdullilah

Saya. Gembira.

Saturday, June 12, 2010

YOU're. INVITED!


Dear readers & bloggers,

Please leave me your address or

you can send it to: anoi_7@yahoo.com

T H A N K. Y O U!!

The Day I Wish It Would Last Forever...

12 June 2010

He's my better half

=)

Friday, June 11, 2010

The Day I'm yours...

11.June.2010

I'm yours and you're mine

=)


Tuesday, June 8, 2010

Buku. Tamu

Balik dari kerja semalam terus ke kedai untuk beli gam gajah. Aku rasa gam gajah tue tipu sebab benda yang aku nak lekatkan tue tak melekat pon. Gam UHU jugak yang jadi penyelamat..huhu

Sebenarnya beli sebab nk tampal bunga & rama-rama ni dekat cover guest book.



Buku ni beli dekat Bali dengan harga RM7.40. Beli 2 jek. Rugi pulak rasa tak beli lebih-lebih. Boleh aku buat scrap book. Haha. Berangan aku ni nk buat scrap book.

Bunga & rama-rama tue hasil lebihan deco masa bertunang dulu. So tampalkan aje.

Dalam dia pulak print kan gambar bunting. Matching pulak dengan cover buku ni. ^^


So rakan taulan, sila tinggalkan pesanan penaja anda dalam buku ni ye. Buku ni akan ada berdekatan dengan frame gambar yg letak atas easel tue nanti.

Nampaknya ini merupakan entry terakhir sebelum aku mula bercuti esok.

Kalau broadband kat rumah tue tak bertukar menjadi berok mak yeh, aku akan update lagi. Tue pon kalau ade kesempatan.

Tolong doakan supaya majlis aku berjalan lancar ye.

Doakan juga supaya jodoh aku dan dia berkekalan hingga akhir nafas aku.

Jumpa lagi nanti!

XOXOXOXO

Monday, June 7, 2010

Penanda. Jalan

Rakan taulan. Ni merupakan check point untuk korang. Di belakang check point ni ada clue untuk ke check point yang seterusnya. So pepandaai lah korang nanti carik clue tue tau. Final point of courselah rumah aku.


Eheh. Acah jelah.

Karang korang tak nak datang plak rumah aku.

Ni penanda jalan. Sengaja pilih warna kuning sebagai latar belakang supaya memudahkan korang nampak. 100 meter lagi sebelum sampai simpang korang dqh tau dah simpang jalan nk masuk rumah aku. hehe

Ma suruh letak nama ibubapa sekali sebab takut jemputan tak tau yang kawen ni anak sape. Baeklah Ma. Saya telah menurut perintah.. ^^

Nak ikutkan Abah aku, dia tak nak besar A3 ni.. dia nak besar bunting tu untuk penanda jalan. Kalau boleh nak letak sebelah bunting SUKMA.

Tersedak aku di buatnya masa dengar hari tue.

So far persediaan berjalan lancar.

Masa ni, kakak-kakak aku tengah dok carik gedik bag untuk budak2 pulak.

Aku tak di benarkan join.. T________T

Oklah. Nanti aku rajin aku sambung lagi..

Friday, June 4, 2010

Jumaat terakhir sebagai Cik.

Pagi-pagi drive pergi kerja hujan turun dengan selebat-lebatnya. Mula-mula rasa biasa jek tapi dah lama-lama rasa syahdu pulak dalam hati. Hujan rahmat di hari Jumaat.

Hari ni hari Jumaat yang terakhir aku jadik Cik. Minggu depan insyaalah jika di beri kesempatan lagi untuk bernafas, aku dah tak pegang lagi title Cik tue...T__T

Anywayyyyy... beberapa hari lepas telah gigih meng-DIY easel. Eh jangan ingat akupegi potong kayu tue plak. Aku beli kayu tu tapi dalam packaging tu takde provide skru. Boleh pulak cam tue. huhu. Maka seperti biasa kena menjadik tabah keluar-masok kedai hardware nk beli skru-skru berkenaan.

Balik jek terus lah pasang.

Hasilnya.....



Frame belum ada gambar. Gambar tue nanti aku nk letak gambar nikah. Aku nikah petang Jumaat so lepas jek bergedik-gedik amik gambar aku nk terus pegi cuci. Dah tanya kedai gambar tue yang kalo size 12R boleh siap dalam 2 jam. So, Incik Sam Rais, sila jadikan gambar saya cantik menarik tertarik aku udah gemuk.

Aku tak buat pre-wed. Sebab... sebab tak nak buat lah. ^^

Oh. Korang ingat aku nak lepaskan title Cik macam tue shj? No no no noo..

Jummat minggu depan aku nk title Cik Puan Muda, boleh?

Tuesday, June 1, 2010

Jumpa. Dr Gigi.

Tadi ada temu janji dengan doktor gigi. Dari hari tu lagi nak buat scalling tapi tak terbuat-buat. Asek tertangguh jek. Akhirnya tadi gigi aku ni telah selamat di bersihkan oleh Dr ape tah nama Dr tu tadi.

Ngiluuuuuuuuuuuuuu woooooooo.. Dengan bunyi mesin tue dok zing sana zing sini... rasa macam macam.. Ah. Siapa yang buat taulah kan rasa macam mana.

Dulu aku paling takut jumpa doktor gigi. Masa darjah satu, aku siap ponteng sekolah sebab takut dengan doktor gigi yang nak datang kat sekolah aku. Nangis-nangis aku tak nak pegi. Sebab aku takut dengan mesin dia tu. Haha. Sekarang tidak lagi. Eh. Tapi adelah takut sedikit.

Konon nak buat bleaching + whitening. Sekali aku tanye kalau nk buat berapa caj dia? RM1200 dik. Oh. Pengsan! Nanti2 lah saya buat ye nurse.

Ni baru scalling. Kalo kena tampal tak tau lah rasa macam mana. Gigi aku lom ada lagi yang kena tampal. Aku harap sampai bila-bila pon tak yah kena tampal.

On the way balik, aku singgah kedai Seri Kreatif amik banting. Eh cam mana eja banting? Banting ke bunting? Ah. Mana-manalah kan. Janji sama makna.

Oh. Aku sangat suka banting ini!


Korang jangan lupa datang ye! ^^