Wednesday, July 28, 2010

CAN'T WAIT!

=)

Friday, July 23, 2010

Gedix.Bag

Ah.Konon jek aku ni nak mengakhirkan cerita kawen. Tapi jari aku ni tak tahan nak menaip lagi cite pasal kawen.

Bertahan ye? hehe

OK-ok. Aku straight to the point lah eh.

Goody bag telah disediakan kepada 4 bahagian.

1- Malam berinai.
Tue korang boleh refer kat entry yang ini.

2- Khatam Al-Quran
Untuk khatam, telah disediakan sehelai kain batik + telur untuk khatam. Kain batik beli masa kat Jakarta. Sesapa yang plan nk g sana, sila ke kedai Puteri Bongsu. Datang pagi-pagi sebab dapat murah. Lepas tue jangan lupa cabut sticker & plastik kain batik tue. Langkah berjaga-jaga takut masa scan dia bleh detect ko memborong kain batik. Dah nak lalu kat kasatam, korang jalan selamba buat muka tak bersalah. Toksah nak merenyih plak kat kastam tue. Karang diaorang tahan baru korang tau. hehe.

3- Para Tetamu
Untuk para tetamu yang hadir, telah disediakn senasakah buku Al-Mathurat & Surah Yassin & Doa-doa pilihan berserta dengan sebiji telur masin. Ada yang panggil telur itik. Tak kesah lah nama panggilan apa tapi bendanya sama. Untuk non-muslim dapat telur tue jelah. Untuk kanak-kanak dapat cokelat Appolo.
model bersama gedix bag. hehe


london roll & buku

4- Tetamu Istimewa
Untuk tetamu istimewa merangkap VVIP & rombongan pihak sebelah, ada penambahan doorgift dari doorgift untuk tetamu iaitu kipas tangan. Ni lah yang aku gigih pegi beli kat Jakarta. Sila ke pasar Jatinegara ya nona manis untuk doorgift yang bermacam jenis yang takde kat Malaysia. Ok, maybe ada tapi harga kat sini mahallllllllllllllll harganya.



model-model kipas

Sekian laporan.

Eh lom abes. Nak selitkan gambar ni. Ni area untuk guestbook. Nampak tak gambar dalam frame tue? nampak tak? nampak?^^ Tue gambar selepas nikah. Bergegas pergi hantar cuci sebab nak letak dekat atas easel. Easel boleh beli dekat kedai buku Thai Kuang.


Ok. Kompem dah abes taip.

Selamat behujung minggu!

Thursday, July 22, 2010

Oh!

Untuk pertama kalinya setelah 3 tahun, kereta mengalami kemalangan.
Nasebbb baek tak terjerumus masok longkang tue.
Sipi jek lagi...
Tapi telah mengakibatkan tayar hadapan di sebelah kanan pecah.
Oh oh.
Baru jek ganti tayar tersebut, dah kena ganti balik.
Eh.
Merungut pulak.
Hati, sila redha! Semoga ada ganjaran yang lebih baik menanti!

Monday, July 19, 2010

Terima Kasih. Thank you.

Bagi menutup kisah perkahwinan, aku nak coretkan ucapan dan penghargaan terima kaseh untuk mereka:

Angah, Anoi, Ma, Abah, Along, Ateh & Abang
Umrah 2008


Ma & Abah,
Terima kasih atas segalanya! Nak ikutkan tak cukup untuk anoi nak tulis kat sini. Kasih sayang yang tak ada penghujung+sokongan di kala suka & duka + tunjuk ajar + tempat bermanja & bergurau senda. Terima kasih yang teramat sangat anoi ucapkan. Anoi doakan Ma & Abah diberi kesihatan yang berpanjangan & di lindungi Allah dunia & akhirat. Anoi sayang sangat-sangat kat Ma & Abah... can't live without you.. T___T

Along, Angah & Ateh,
You're the greatest sisters in the world!
We share everything... from laughter to tears.
I.Love.U guys!!
Thanks for all your kindness + all the gifts & sponsorship during my W-day!

Abang,
My only brother in the world.
Thanks for everything and for being there... :)

Abang Long, Abang Ngah, Abang Daud & Fizah,
Terima kasih kerana bersama-sama berkerja keras dalam menjayakan majlis perkahwinan ini..
Terima kasih yang sangat banyak!

My 13th Warriors,
Mak Na love you soooo much!!!

Mak Sedara , Pak Sedara & Sedara mara,
Terima kasih atas kudrat tenaga yang di curahkan sepanjang majlis berlangsung.^^

Sepupu & anak-anak sedara & dayang-dayang chanteks,
Terima kasih muah muah muah!!

Dr.Zaharim & Pn.Adillah,
Thank you for every thing thing that makes my W-Day very meaningful & memorable one!

DANAU@The Red Maze,
Thanks for coming!! (and the presents too!! ^^)

Rakan taulan,
Terima kasih atas kedatangan, hadiah & doa yang dikirimkan.


Especially for Ina & Huda,
Thank you for coming and stayed with me during the whole event.
Thank you for being there!
Thank you for the friendship!!
Love u sampai mati!!!

and last but not least,

Dearest Hubby,
You're among the best thing that ever happened to me!
Thank you for all your love!
Thank you for every s.i.n.g.l.e thing that you did for me..
Love u till eternity... ♥ ♥ ♥

Rasanya sampai sini kot kisah perkahwinan aku yang aku ingin kongsikan dengan korang. Tapi kalo ada benda yang aku terlupa nak cerita, nanti aku upload. Oh. Aku nanti nk buat special entry utk MUA & kumpulan gamelan.

Tue nanti lah eh aku story.

Seperti mahu kembali ke 12 Jun 2010 semula! ^^

Monday, July 12, 2010

1 month and still counting!

Jumaat malam hubby telah selamat pulang dari perbatasan. Sebelum balik umah kiteorang dating dulu kat Tangga Banyak. ^^

Hubby aku ni seorang yang suka makan kat umah..Dalam erti kata laen, suka makan apa yang aku masaklah. hehe So sebelum dia balik hujung minggu dia akan request dulu nak makan apa. Untuk minggu lepas, hubby request nak makan kuey teow kerang. Eleh... peace of cake jek..pejam mata leh buat! Gaya berlagak di situ. [Padehal hubby dia tak tau yang isteri dia nie dok sebok carik resepi kat gugel.haha]

Attempt pertama untuk masak kuey teow kerang adelah success!

Untuk lunch pulak Ma yang masak sebab Ma nk buat ketupat + rendang daging untuk di bawa ke masjid. Dah nama pon rendang of courselah kena Ma yang masak. Aku tak abes blaja lagi buat rendang ngan Ma. hehe

Malam tue kiteorang pegi dating dekat Dataran Pahlawan plak. Layan movieeeeeeee cite Predators. Not so bad lah cite nya. Seat pon best.. boleh bersila bagai kat seat tue.. ^^

next movie nak tengok cite ni plak..

Hari Ahad juga telah mencipta sejarah. Aku ni bukanlah terrer sgt masak. Nak di bandingkan dengan adik-beradik yang laen aku memang tak terer langsung. Setakat sambal tue ok lah.

Nak jadik cite, dalam pukul 11 pg dah tanya Ma nk masak apa. Ma kata nak masak Ikan tenggiri asam pedas.

Ok. Kang nk masak panggilah sbb aku nk g kedai dulu beli suratkaba.

Balik dari kedai, tenagok Ma tgh iron baju.

Eh? Ma nk g mana? Ropanyaaaaa Ma ada jemputa kenduri kawen..

Okkk.... so sapa nak masak asam pedas? [Aku tak penah masak okehhh asam pedas T____T]

Ma dengan muka yakin jawap "Ko lah yang masak...abah ngan Ma nak pegi kenduri kan..."

Oh oh oh.

Mula lah cuak macam budak nak amik SPM...

"Alaaa..mane tau" sambil buat muka sedey mintak simpati.

Ma nk simpati ngan aku? Oh tidak.

Ma sedia bahan jek. Yang laen aku pandai-pandailah buat cam mana.

Ok ok ok . Baeklah... sy cuba...

Menggunakan kaedah cuba-jaya-janji-nampak-macam-asam pedas, alhamdulillah..berjaya gak buat asam pedas.

Ooooo...senang jek ropanya.. [gaya berlagak cakap dalam hati.haha]

Aku bg resepi lah eh:

1. Cili kering - ikut lah nk pedas mana
2. Bawang merah - 5-6 biji {nk lebih pon takpe)
3. Bawang putih - 3 biji
4. Kunyit sebesar ibu jari tangan
5. Halia pon sebesar ibu jari tangan
6. Belacan
7. Serai
8. Air Asam jawa
9. Garam + gula + pak aji secukop rasa

Ok bahan no 1-6 di blend. Dah siap blend tumis sampai pecah minyak. Pastu masukkan serai + garam + gula + pak aji.

Kacau dan kacau kemudian masukkan air asam jawa. Agak-agaklah masok air asam jawa tue. Jangan banyak sangat kang masam plak. Kalo kurang masam tue baru tambah air asam jawa. Pastu kaco lagi sampai gelegak. Rasa garam dah cukop ke tak. Kalo tak rasa garam, tambah lagi sikit.

Pastu masok kan ikan. Ikutlah nak ikan ape. Ikan jaws tak diterima eh. Aku guna Ikan tenggiri.

Pastu tunngulah kejap supaya ikan tue masak. Nak masokan bendi boleh, nak masokan tomato boleh. Pastu tutup api, siap!

Menu laen, sayur buncis goreng + ikan selar guring + ikan pekasam diguring dengan bawang dan cili.

Dah macam maen masak-masak plak aku rasa.hehe

Bila hubby ada semua pon rasa best. Tapi ade gak part yang tak best iaitu bila kena hantar dia ke stesen bas sbb dh kena balik Kl. So malam tadi, bus hubby gerak dalam pukul 9.45 mlm... bubye hubby... :(

Haih.. tak seronok lah PJJ nie...

:(

Dear hubby,
Happy 1 month anniversary!
Lets being happily hubby-wifey for the next billions months together ya!
love u sgt byk!
xoxoxoxo

Friday, July 9, 2010

Hari.Bersanding



Masih lagi dalam mood nak bercerita tentang majlis. Ala.. baru 28 hari. Bagi lah chance eh eh?

Okeh. Sila bertahanaaaaaaaan!

12 Jun 2010.

Pagi tu ada majlis khatam al-quran. Tapi takdirnya aku masih belum dalam keadaan suci maka terpaksalah aku pass dekat anak-anak buah aku. Lepas tu as usual ada marhaban sume.

Untuk persalinan bersanding, aku pilih tema warna kuning di raja. Ahli keluarga & Sedara mara pulak pakai warna purple. Saja buat cenggitu supaya nanti senang dalam gambar orang nak carik mana perantin.hehe

Nak ikutkan tema keseluruhan dah berwarna-warni.

Hantaran dah warna kuning+oren+gold.

Pelamin warna putih.

Bunga pahar pon warna putih.

Gedix bag warna kuning & purple.

Seeee.. meriah warna-warni kan?

Ok sambung cerita majlis sanding.

Hantaran dari pihak lelaki:
1. Jam (Dah siap-siap beli sepasang)
2. Kasut Bonia (Beli lah masa sale.. 50% discounts untuk kasut yang chantek!!)
3. Handbag ( Aku beli dekatt http://www.welovecoach.com - akak tue sgt best! berbaloi-baloi beli online!)
4. Sepersalinan Baju ( Beli dekat Bandung)
5. Telekung (Pon beli dekat Bandung)
6. Estee Lauder blockbuster Set ( sila ke http://www.perfumerack.blogspot.com! Gerak ke sana sekarang! hehe)
7. Sejadah
8. Buah
9. Kek

** Hantaran untuk pihak lelaki + perempuan kebanyakannya aku yang pilihkan. Hubby bayar untuk barang-barang dia & aku bayar untuk barang-barang aku..tapi still aku lah yang tukang pilihnya! hehe

MUA dtg awal..suka service Kak Abby ni.. tip top!! Make up cantik...suka!buat itu ini nak dekat pukul 1 dah siap sume..

Sebab plan asal kompang akan dtg pukul 1.30 so aku pon berphoto-shoot lah dulu dalam bilik.

Sekali tueeee boleh pulak kompang ni dtg awal. Tetiba dah ade depan rumah.T__T

Aku plan nk ada dayang-dayang yang akan bawa dulang hantarn tapi sbb masa tu semua pon sedang sebok di bawah khemah so amik masa sket nk kumpul diaorg.

dayang-dayang chanteks!

Sedang dok arange itu ini sekali dah dgr bunyi kompang.

Oh oh oh. Belum readyyyyy!

Masa rombongan pihak lelaki lagi beberapa meter diaorg nk smpai arch, hujan dah mula rintik-rintik turun.

Sebelum tu memang cuaca cerah takde tanda langsung hari mahu hujan.

Hujan Rahmat!!!


So aku hanya tunggu di depan pintu rumah jek.

stesen tol pertama


Pihak rombongan masuk dulu while perantin lelaki di tahan untuk tol.hehe


stesen tol kedua


Hujan turun dengan lebat selama 10 minit pastu terus stop.


Bersanding + menepung tawar pastu terus ke makan beradab.

Untuk halwa telinga,[ayat tak menahan!haha], aku ambil Kumpulan Caklempong + Gamelan Kotemporari dari SMK Malim.


Best!!! Harga pon berpatutan sgt2! Boleh tengok video sanding kat bawah ni. Sapa-sapa berminat sila bgtau kat aku eh!

Dalam pukul 5.30 kiteorg gi buat outdoor plak.

Malam acara keluarga: bukak hadiah + karaoke dalam rumah + rebut chocolate.

Oh oh oh.


Best lah rasanya. Seperti mahu tarikh 12 Jun jek sampai bila2.hehe

Till next entry!

Monday, July 5, 2010

Video.Sanding


Terimalah video hari persandingan versi cepat & pantas ^^