Monday, July 12, 2010

1 month and still counting!

Jumaat malam hubby telah selamat pulang dari perbatasan. Sebelum balik umah kiteorang dating dulu kat Tangga Banyak. ^^

Hubby aku ni seorang yang suka makan kat umah..Dalam erti kata laen, suka makan apa yang aku masaklah. hehe So sebelum dia balik hujung minggu dia akan request dulu nak makan apa. Untuk minggu lepas, hubby request nak makan kuey teow kerang. Eleh... peace of cake jek..pejam mata leh buat! Gaya berlagak di situ. [Padehal hubby dia tak tau yang isteri dia nie dok sebok carik resepi kat gugel.haha]

Attempt pertama untuk masak kuey teow kerang adelah success!

Untuk lunch pulak Ma yang masak sebab Ma nk buat ketupat + rendang daging untuk di bawa ke masjid. Dah nama pon rendang of courselah kena Ma yang masak. Aku tak abes blaja lagi buat rendang ngan Ma. hehe

Malam tue kiteorang pegi dating dekat Dataran Pahlawan plak. Layan movieeeeeeee cite Predators. Not so bad lah cite nya. Seat pon best.. boleh bersila bagai kat seat tue.. ^^

next movie nak tengok cite ni plak..

Hari Ahad juga telah mencipta sejarah. Aku ni bukanlah terrer sgt masak. Nak di bandingkan dengan adik-beradik yang laen aku memang tak terer langsung. Setakat sambal tue ok lah.

Nak jadik cite, dalam pukul 11 pg dah tanya Ma nk masak apa. Ma kata nak masak Ikan tenggiri asam pedas.

Ok. Kang nk masak panggilah sbb aku nk g kedai dulu beli suratkaba.

Balik dari kedai, tenagok Ma tgh iron baju.

Eh? Ma nk g mana? Ropanyaaaaa Ma ada jemputa kenduri kawen..

Okkk.... so sapa nak masak asam pedas? [Aku tak penah masak okehhh asam pedas T____T]

Ma dengan muka yakin jawap "Ko lah yang masak...abah ngan Ma nak pegi kenduri kan..."

Oh oh oh.

Mula lah cuak macam budak nak amik SPM...

"Alaaa..mane tau" sambil buat muka sedey mintak simpati.

Ma nk simpati ngan aku? Oh tidak.

Ma sedia bahan jek. Yang laen aku pandai-pandailah buat cam mana.

Ok ok ok . Baeklah... sy cuba...

Menggunakan kaedah cuba-jaya-janji-nampak-macam-asam pedas, alhamdulillah..berjaya gak buat asam pedas.

Ooooo...senang jek ropanya.. [gaya berlagak cakap dalam hati.haha]

Aku bg resepi lah eh:

1. Cili kering - ikut lah nk pedas mana
2. Bawang merah - 5-6 biji {nk lebih pon takpe)
3. Bawang putih - 3 biji
4. Kunyit sebesar ibu jari tangan
5. Halia pon sebesar ibu jari tangan
6. Belacan
7. Serai
8. Air Asam jawa
9. Garam + gula + pak aji secukop rasa

Ok bahan no 1-6 di blend. Dah siap blend tumis sampai pecah minyak. Pastu masukkan serai + garam + gula + pak aji.

Kacau dan kacau kemudian masukkan air asam jawa. Agak-agaklah masok air asam jawa tue. Jangan banyak sangat kang masam plak. Kalo kurang masam tue baru tambah air asam jawa. Pastu kaco lagi sampai gelegak. Rasa garam dah cukop ke tak. Kalo tak rasa garam, tambah lagi sikit.

Pastu masok kan ikan. Ikutlah nak ikan ape. Ikan jaws tak diterima eh. Aku guna Ikan tenggiri.

Pastu tunngulah kejap supaya ikan tue masak. Nak masokan bendi boleh, nak masokan tomato boleh. Pastu tutup api, siap!

Menu laen, sayur buncis goreng + ikan selar guring + ikan pekasam diguring dengan bawang dan cili.

Dah macam maen masak-masak plak aku rasa.hehe

Bila hubby ada semua pon rasa best. Tapi ade gak part yang tak best iaitu bila kena hantar dia ke stesen bas sbb dh kena balik Kl. So malam tadi, bus hubby gerak dalam pukul 9.45 mlm... bubye hubby... :(

Haih.. tak seronok lah PJJ nie...

:(

Dear hubby,
Happy 1 month anniversary!
Lets being happily hubby-wifey for the next billions months together ya!
love u sgt byk!
xoxoxoxo

5 comments:

a.m.a.l.l.e.a said...

aku suka resipi itu.akan akan coba.hehe.aku pun xpnah msk asam pedas lg stkt ni.hahaha.pecaya x?

amiza said...

caya lah senah, masak apa jua utk en.suami..btw, teringat zaman2 hidup berjauhan dgn suami..this year baru la we all duduk bersama..

Ichi said...

oh, sgt comel oke cite akak.
lagi seronok bace cite akak dari dengar akak membebel cite kat saya. hehehehehehe.

p/s: next time masak, meh bg saya rase pulak. asyik en.aan je. haih. ^.*

aNoi said...

Lea,
simple jek nk buat asam pedas neh... macam nk buat sambal tapi extra kuas asam jawa.. heheaku pon before ni tak penah coba.. pasni ko try pastu bgtau aku ke tak ek berjaya ke tak ek..ko pon tererrrrr kan masak....hehe

Amiza,
Nk pikat suami, kena ikat perut dia dulu.. eheheheh... jumpa weekend jek so bg can lah dia request nk makan ape.. ^^ wah..bestlh dh duduk dekat ngan hubby!

aNoi said...

Ichi...
oooooo...membebel yeeee.....okeh... pasnieh tak nak cite dah! |____|