Thursday, September 30, 2010

Stalker. Pengintip.

Semalam dekat siaran E! [712] ada satu siri E! Investigate. Tak perasan pulak bila masa ada siri ni. Oh, mungkin America's Next Top Model dekat siaran Starworld lebih menarik hati maka siaran lain di abaikan.

Apa yang menarik E! Investigate tentang kes STALKER.

Blog-blog glamour macam blog Chika [Hi Medina], blog redmummy or blog hanis zalikha, perkataan stalker ni diaorang dah kenal sangat dah... :)

Stalker ni biasanya orang yang suka nak ambil tahu tentang kehidupan seseorang. Hari-hari kalau boleh dia nak baca blog orang yang dia minat/benci tu. Setiap masa dia nak ambil tahu status update di Facebook. Orang tu duduk dekat mana, kerja dekat mana, dah kawin ke belum, ada pakwe ke tak. Semua benda lah stalker ni berminat untuk amik tahu. Pendek kata, semua bendalah. Oh harus di ingat juga stalker mungkin terdiri daripada mereka yang kita kenali atau yang memang kita tak kenali langsung.

Selagi stalker ni tak memberi ancaman pada kita, ia tak kira merbahaya sangat tapi aku tau kadang-kadang ada gak rasa sakit hati kan? Especially ko tak kenal pon siapa dia tapi tiba-tiba dia kutuk ko kaw-kaw punye dalam blog dia. heh. whataloser.

Eh.eh. Tersasar dari topil plak.

Tapi kalau stalker tu hantar mesej yang bukan-bukan atau peras ugut ke, itu dah jadik kes yang merbahaya.


Macam dalam E! Investigate semalam, stalker ni telah bertukar menjadi predator. Eh, bukan predator yang macam dalam wayang tu lah! Ni sekadar nama gelaran kepada orang yang mula-mula minat seseorang ni di alam maya telah mengalihkannya pula ke alam realiti.

Bahaya bukan?

Macam semalam E! Investigate tunjuk kes yang seorang remaja perempuan ni di tembak mati oleh rakan sekolah dia sendiri. Perempuan ni nama Kiah(bukan nama sebenar) yang lelaki pula bernama Atan (juga bukan nama sebenar). Kiah dan Atan satu sekolah rendah. Atan minat sangat dekat Kiah tapi Atan tak bagi tau perasaan dia dekat Kiah. Kiah memang tak perasaan langsung kewujudan Atan di sekolah sebab Atan ni pelajar yang tak bercampur gaul sangat dengan orang. Lepas tu dia orang masuk sekolah menengah. Kiah masih lagi tak tahu yang Atan minat dekat dia. Lepas sekolah menengah, diaorang terpisah Kiah masuk universiti untuk jadik dr.gigi.

Dah habis belajar, Kiah berjaya jadik Dr.Gigi. Satu hari ni masa Kiah masuk kereta dan nak bergerak balik, datang satu kereta yang halang kereta Kiah. Pemandu tersebut keluar dari kereta dan melepaskan 11 das tembakan kepada Kiah. Kemudian pemandu itu menembak dirinya sendiri. Kiah mati di tempat kejadian. Pemandu tersebut pula sebenarnya adalah Atan.

Siasatan di jalan kan dan pihak polis telah menjumpai dalam komputer Atan semua maklumat tentang Kiah. Atan menjadi terlalu obses terhadap Kiah sehingga dia sendiri membuat perancangan membunuh Kiah selama setahun lamanya.

Semua maklumat tentang tempat kerja Kiah Atan peroleh dari Internet. Tarikh lahir, no telefon, alamat email semuanya di hujung jari Atan. Atan ini lah yang di gelar predator.

Oleh yang demikian pembaca sekelian, sebagai ingatan untuk diri aku juga, berpada-padalah letak maklumat di web sosial tue. Macam friendster ke facebook ke. Letak sikit-sikit jek sudah. Kemudian, pastikan korang kenal siapa kawan-kawan yang ada dalam friend list korang tu. Jangan main accept jek. Kawan sampai ribu-ribu, kompius aku. Diaorang boleh keep in touch ke dengan ribu-ribu kawan tu? Kalau boleh, hebat sungguh!

Kalau letak gambar pulak, pastikan jangan ada aksi terlampau. Nanti diambil gambar korang di buat mandrem, ha cam mane?

Sila dapatkan bantuan sekiranya anda merasakan diri anda di perhatikan. Ada orang rasa ini masalah remeh tapi sebenarnya dan rasa boleh selesaikan sendiri tapi sebenarnya masalah ini sangatlah merbahaya.

Akhir kata, sila berhati-hati ya kawan-kawan. Mungkin ada stalker dan mungkin juga ada predator di sekeliling kita.


Renung-renungkan, dan selamat beramal!

Picts from Google Images

Wednesday, September 22, 2010

Pemandu oh Pemandu

Hari ni aku nak bebel pasal pemandu kat Malaysia. Sapa tak nak baca, tekan butan X kat atas penjuru kanan. Nampak? Tak nampak? Kalo tak nampak terus jek shut down PC korang. hehe

Ok..pemandu kat Malaysia ni ada macam-macam jenis. Mana yang jenis berhemah aku memang tak ada masalah lah.

Tapi ada beberapa golongan yang aku kurengggggggggg sket. Golongan itu ialah...drum roll pleaseeeeee.

Pemandu yang tak tahu perlahankan kenderaan di zebra crossing.
Tahukah anda wahai pemandu bahawa zebra crossing itu disediakan untuk pejalan kaki melintas jalan? Namanya sahaja zebra tapi takkan lah nak tunggu zebra tu nak melintas baru nk perlahakan kereta? Aku pernah jumpa ada budak sekolah nie nak melintas guna zebra crossing nie..dah elok kat tengah jalan tetiba ada satu keta lalu dengan lajunya..tak sekolah agaknya pemandu tue. Geram jek aku tengokkan. Kot terlanggar budak sekolah tu cam mana tah agaknya.



Pemandu tak reti bagi signal bila nak masuk/keluar simpang or pemandu yang lambatttt nk bagi signal.
Ooooo....ni memanglah lagi satu golongan yang buat kan my blood go upstairs.Pernah tak korang tunggu nak keluar simpang tengok kereta kiri kanan pastu ada satu kereta ni laju jek tapi tiba simpang tu terusssss dia masuk... perghhhh...sabar je lah kan? Kita ni punye lah tertoleh kiri kanan nak tengok bila dapat keluar simpang. Dia selamba badak jek tak bagi signal nak masuk simpang. Badak pon tak selamba macam tu lah.huhu



Pemandu yang kedekut.
Kedekut tang apakah? Kedekut tak mahu nyalakan lampu bila hujan lebat. Aku kompius lah, kalau kita nyalakan lampu time hujan lebat tue, minyak akan berkurangkah? Apa lah salahnya kan bukak lampu time hujan lebat . Dah lah memang tak nampak jalan. Sekurang-kurangnya kalau bukak lampu tu membantu gak untuk mengelakkan kemalangan. Tapi jangan plak nyalakan emergency lamp tue. Lampu tu untuk berlakunya kecemasan jek. Masa tak berlaku apa-apa kecemasan, tak yah lah tekan. Nanti pemandu laen ingat ade emergency case ke kat keta tu.


Pemandu yang tak tahu nk duduk lane mana.
Aku rasa ni common lah kot especially kat highway. Kalo nak bawak slow slow silalah ke lane ke dua atau lane ke tiga. Kalau nak bercinta pon tak yah duduk kat lane pertama ye. Tapiiii yang kat lane pertama pon agak-agaklah. Ni kereta berderet kat lane pertama lagi mahu high beam konon nak potong. Finelah, aku bagi potong tapi lepas tu ko sangkut plak kat belakang laen. haha. padan muka.

Ada lagi beberapa golongan tapi malas lah nak tulis lagi. Golongan tak reti parking keta. Golongan yang masuk lane touch and go tapi baru perasan yang touch and go dia dah habes. Dah buat keta laen menunggu. Lane Touch & Go shj tau. BUkan Touch & Go dan TUNAI ya...

Oklah, ni semua hasil pemerhatian aku & pengalaman aku lah. Mungkin korang tak penah jumpa dengan golongan mcm ni. Kalau ada, sila lah share..hehe..nice day ahead!

Image from Google Images. ^^

Monday, September 20, 2010

Raya.oh.Raya

Salam Aidilfitri yang ke 11! :)

How's your raya guys?

Sudah puas beraya?
Belum

Sudah puas ke open house?
Errrr... juga belum.

Sudah turun berat badan?
OH. Berat aku tak mahu turun. Degil.

Tahun ni 1st Syawal aku adalah di rumah mertua di Ipoh,Perak.

Mertua?

Tahun ni aku dah beraya sebagai seorang isteri. ^^

Bersama ibu mertua, ayah mertua & ipar duai.

Kadang-kadang macam tak caya jek aku ni dah jadi isteri orang.

Perasaan memang tak boleh di gambarkan dengan kata-kata.


Apa pon, aku bersyukur dengan nikmat yang Allah berikan. Alhamdulillah ya Allah.. :)

Pagi raya tue bila dengar takbir rasa sebak betul dada.

Sebenarnya malam raya tue lagi dah sebak. Lain betul rasa raya tahun ni sebab tak dapat beraya ngan Ma & Abah.

Tapi kena control lah. Kalau layan perasaan memang komepm dah nangis berjurai-jurai.

Tema raya tahun ni warna oren. Tahun depan ingat nak warna kuning. Oh oh. Tak agak-agak dah fikir nak warna tema tahun depan plak. hehe ^^


1st syawal warna oren, 9 syawal warna purple plak..hehe



Hari Sabtu baru ni pergi kenduri kawen Quwe. Memang dekatlah ngan rumah. Naseb baek ko kawen dengan org Melaka Quwe, dapat gak kiteorang pegi... ^^



Tahniah ye quwe, Selamat Pengantin Baru!

Dari Kami,
Pengantin yang tak berapa nak baru. ^^

Wednesday, September 8, 2010

Maaf.Zahir.Batin


Kami yang jauh di mata tapi dekat di hati pembaca, [eceh]
ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat kalian semua.
Terkasar bahasa,tersilap bicara, terlebih gurau senda, mohon ampun dan maaf ya?
Sila memandu secara berhemah
Sila jangan mengantuk semasa memandu
Sila jangan memotong barisan
Sila jangan main mercun
Sila datang ke rumah raya nanti!
Jaga diri ya!
xoxoxox

Thursday, September 2, 2010

Duet.Raya

Tadi pergi hantar servise keta. Singgahlah kejap dekat Maybank. Dengan harapan nak tukar duet raya. Sekali orang yang beratur punyaaaaaaaaaa lah panjang. Tak kuasa lah nak tunggu.huhu

Lepas tu tadi masa nak amik keta, singgahlah pulak EON BANK. Konon tak ramai oranglah sebab EON BANK kan.hehe. Sekali lagi orang pon ramaii... dapat giliran 1167.. yang dok panggil baru 1147..

Tak kuasa jugak nak tunggu. Balik terus.

Oh.oh.

Susah lah nak tukar duet raya.

Tahun ni, korang tak yah duet raya lah. Tak pon nah amik..




dah dah..share tau. Jangan gaduh gaduh!

hehe

Wednesday, September 1, 2010

Entry ini di tulis pada 30 0gos yang lepas

Pagi-pagi lagi aku dah pecut dari Kl-Melaka. Pagi sangat tu takdelah sebab banyak urusan yang nak kena buat dulu. Tolong Ateh siapkan sahur. Kejut suami sahur. Kemaskan apa yang patut. Gosokan baju kerja suami.

Akhirnya pukul 7 lebih baru dapat gerak. Abah ikut aku balik. Dah rindu kampung agaknya. Nak kata rindu ayam itik, kitaorang tak bela ayam itik. Kitaorang pernah bela ikan keli jek. Tu pon dah selamat di korbankan masa kenduri aku kawen dulu.

Mengantuk yang sungguh-sungguh mengantuk masa bawak kereta. Ceramah Ustaz Kazim Elias yang Shidah bagi tu pon tak dapat nak hilangkan mengantuk.

Alhamdulillah 8.30 pg aku dah selamat sampai opis.

Ramadhan tahun ni aku rasa macam-macam dugaan yang datang menimpa.

Aku didik hati untuk redha.

Aku percaya ada hikmah di sebalik kejadian yang berlaku.

Aku percaya ada ganjaran yang lagi hebat menanti aku.

Aku percaya hanya hambaNYA yang terpilih sahaja yang akan diujiNYA.

Aku harap hati aku dapat redha dengan seredha-redhanya.

Oh. Ma dah selamat discharged pada hari Sabtu yang lepas.

Alhamdulillah keadaan Ma beransur pulih. Dah bertambah selera makan.

Terima kasih kepada yang mendoakan Ma sy cepat sembuh! :)

Aku rasa aku yang bertambah gemok duduk dalam hospital tu. Hari-hari menu laen. Dia bagi ko menu pastu ko tanda jek nak makan apa.

Tapi nanti Ma makan sikit jek. Lebihnya aku yang belasah. Tapi masa buka lah. Jangan ingat aku tak puasa plak eh.

Oklah. Abah dah sampai....hari ni abah jemput pulang dari pejabat. Abah saya comel [tiba-tiba buat statement camni.hehe].

Selamat berbuka puasa!