Thursday, September 30, 2010

Stalker. Pengintip.

Semalam dekat siaran E! [712] ada satu siri E! Investigate. Tak perasan pulak bila masa ada siri ni. Oh, mungkin America's Next Top Model dekat siaran Starworld lebih menarik hati maka siaran lain di abaikan.

Apa yang menarik E! Investigate tentang kes STALKER.

Blog-blog glamour macam blog Chika [Hi Medina], blog redmummy or blog hanis zalikha, perkataan stalker ni diaorang dah kenal sangat dah... :)

Stalker ni biasanya orang yang suka nak ambil tahu tentang kehidupan seseorang. Hari-hari kalau boleh dia nak baca blog orang yang dia minat/benci tu. Setiap masa dia nak ambil tahu status update di Facebook. Orang tu duduk dekat mana, kerja dekat mana, dah kawin ke belum, ada pakwe ke tak. Semua benda lah stalker ni berminat untuk amik tahu. Pendek kata, semua bendalah. Oh harus di ingat juga stalker mungkin terdiri daripada mereka yang kita kenali atau yang memang kita tak kenali langsung.

Selagi stalker ni tak memberi ancaman pada kita, ia tak kira merbahaya sangat tapi aku tau kadang-kadang ada gak rasa sakit hati kan? Especially ko tak kenal pon siapa dia tapi tiba-tiba dia kutuk ko kaw-kaw punye dalam blog dia. heh. whataloser.

Eh.eh. Tersasar dari topil plak.

Tapi kalau stalker tu hantar mesej yang bukan-bukan atau peras ugut ke, itu dah jadik kes yang merbahaya.


Macam dalam E! Investigate semalam, stalker ni telah bertukar menjadi predator. Eh, bukan predator yang macam dalam wayang tu lah! Ni sekadar nama gelaran kepada orang yang mula-mula minat seseorang ni di alam maya telah mengalihkannya pula ke alam realiti.

Bahaya bukan?

Macam semalam E! Investigate tunjuk kes yang seorang remaja perempuan ni di tembak mati oleh rakan sekolah dia sendiri. Perempuan ni nama Kiah(bukan nama sebenar) yang lelaki pula bernama Atan (juga bukan nama sebenar). Kiah dan Atan satu sekolah rendah. Atan minat sangat dekat Kiah tapi Atan tak bagi tau perasaan dia dekat Kiah. Kiah memang tak perasaan langsung kewujudan Atan di sekolah sebab Atan ni pelajar yang tak bercampur gaul sangat dengan orang. Lepas tu dia orang masuk sekolah menengah. Kiah masih lagi tak tahu yang Atan minat dekat dia. Lepas sekolah menengah, diaorang terpisah Kiah masuk universiti untuk jadik dr.gigi.

Dah habis belajar, Kiah berjaya jadik Dr.Gigi. Satu hari ni masa Kiah masuk kereta dan nak bergerak balik, datang satu kereta yang halang kereta Kiah. Pemandu tersebut keluar dari kereta dan melepaskan 11 das tembakan kepada Kiah. Kemudian pemandu itu menembak dirinya sendiri. Kiah mati di tempat kejadian. Pemandu tersebut pula sebenarnya adalah Atan.

Siasatan di jalan kan dan pihak polis telah menjumpai dalam komputer Atan semua maklumat tentang Kiah. Atan menjadi terlalu obses terhadap Kiah sehingga dia sendiri membuat perancangan membunuh Kiah selama setahun lamanya.

Semua maklumat tentang tempat kerja Kiah Atan peroleh dari Internet. Tarikh lahir, no telefon, alamat email semuanya di hujung jari Atan. Atan ini lah yang di gelar predator.

Oleh yang demikian pembaca sekelian, sebagai ingatan untuk diri aku juga, berpada-padalah letak maklumat di web sosial tue. Macam friendster ke facebook ke. Letak sikit-sikit jek sudah. Kemudian, pastikan korang kenal siapa kawan-kawan yang ada dalam friend list korang tu. Jangan main accept jek. Kawan sampai ribu-ribu, kompius aku. Diaorang boleh keep in touch ke dengan ribu-ribu kawan tu? Kalau boleh, hebat sungguh!

Kalau letak gambar pulak, pastikan jangan ada aksi terlampau. Nanti diambil gambar korang di buat mandrem, ha cam mane?

Sila dapatkan bantuan sekiranya anda merasakan diri anda di perhatikan. Ada orang rasa ini masalah remeh tapi sebenarnya dan rasa boleh selesaikan sendiri tapi sebenarnya masalah ini sangatlah merbahaya.

Akhir kata, sila berhati-hati ya kawan-kawan. Mungkin ada stalker dan mungkin juga ada predator di sekeliling kita.


Renung-renungkan, dan selamat beramal!

Picts from Google Images

No comments: