Friday, October 29, 2010

oh.tabah!

gigih menggodek after effects ni.
sungguh mencabar minda
sungguh rasa macam main game
sebab rasa puas bila dapat selesai satu effect
oh oh oh
otak saya yang baik hati
sila jadikan saya lebih kreatif daripada biasa
sila beri kerjasama yang baik, ok?
^^

Thursday, October 28, 2010

Melaka-Tg.Malim-Ipoh-Kuala Kangsar

Oh. Jauh perjalanan luas pemandangan. Dalam masa dua hari satu malam aku menjelajah tempat ni. Eh, bukan pergi bercuti ya. Pergi atas dasar kerja. Tapi adalah sikit elemen cuti sebab dapat tidur satu malam rumah mak mertua dengan dapat makan laksa buyong dekat Bukit Gantang.

Kalau dah singgah Tg.Malim tu memangtak sah kalo tak singgah kedai jahit C&M. Ala, kedai jahit sebelah kedai bata tu. Kakak aku yang sorang memang suka tempah baju kat situ. Ma & aku pon dah terjebak sama. Tapi kali ni aku hantar baju Ma & Kakak aku jek.

Tadi, pergi pula ke Muzium Adat yang dekat Jelebu Negeri Sembilan. Ekau dah ponah poei? Kalo belom, eden nasehatkan ekau poeilah. Menarik tempat tu. Macam-macam ada.

Oklah. Eden tak larat nak taip panjang-panjang. Eden nak balik rumah.

Pucuk pauh delima batu
Anak sembilang di tapak tangan
Walau jauh beribu batu
Hilang mata di hati jangan


Eden suko pantun ni! :) Eden balik dulu yo!

Monday, October 25, 2010

Hobi.

Selain hobi daripada memasak, dan menjahit, hobi aku yang lagi satu adalah membaca. Tiga hobi pertama adalah hobi tipu. Aku suka memasak tapi tak adalah sampai jadi hobi. Menjahit? Lagi lah kadang-kadang, jarang-jarang jek aku buat. Tapi kalau seluar koyak, aku boleh lah jahit sendiri.

Hobi yang ketiga memang aku tak tipu. Aku memang suka membaca. Kadang-kadang suratkhabar alas roti canai pon saya baca. Itu iklan dari sinar pagi. Aku tak lah sampai tahap macam tu. Aku tahap tak keluar bilik jek kalau dah mula membaca. Tahap sampai Ma ketuk pintu bilik kuat-kuat sebab masa tu aku dah memang khusyuk membaca.

Maka semalam, hubby yang tercinta telah membawa isterinya ini ke kedai buku Popular. Besarnya Popular dekat Ampang Point tu. Banyak sangat buku cerita yang best-best. Ikut kan perasaan, aku nak duduk berjam-jam dekat situ dan beli semua novel yang best-best. Itu kalau ikut perasaan lah. Nasib baik aku ikut budget. So end up beli satu buku & satu terjemahan al-quran. Terjemahan al-quran tu hubby yang hadiakan. Aku tertarik sebab selama ni aku baca al-quran tapi tak tahu maknanya. Dulu aku belajar bahasa arab tapi setakat lulus je lah. Tak praktik kan. Sekarang rugi pulak rasanya. Terima kasih daun keladilah kepada hubby! Love u sangat banyak.




Novel kali ni dari penulis Noor Suraya. Masuk buku ni, aku dah ada 6 buah novel dari dia.

1. Nyanyian Tanjung Sepi
2. Surat Unggu untuk Nuha
3. Biru Ungu Cinta
4. Rindunya kian membara
5. Panggil aku Dahlia
6. Jaja & Din

Aku suka sebab bahasa yang di gunakan penuh jiwa. Bukanlah ayat-ayat jiwang tapi aku rasa seronoklah kalau baca buku dari Noor Suraya ni. Cerita mengikut peredaran zaman tapi penggunaan bahasa tak delah rojak. Kak Su, sila tulis lagi novel yang best-best ya!

Nampaknya aku akan mula berkurung dalam bilik lepas maghrib nanti!

Friday, October 22, 2010

Kereta.Saya

Semalam kami ke KL. Kami tu ialah saya, ma & abah. Kemudian singgah ambil lagi seorang dekat Seri Kembangan. Eh yang lagi seorang tu suami saya lah. Sampai di apartment suami saya, lampu minyak telah berkelip-kelip tanda minta di isi. Suami naik kereta kami pon cari stesen Shell.

Masa tengah beratur. Kereta tiba-tiba tak boleh start. Sudah. Time ni lah kan tak boleh start. Try beberapa kali akhirnya boleh. Sebab nak isi minyak, enjin perlulah di matikan kan? Ok. Matikan enjin. Lepas dah habis isi, sekali lagi tak boleh start. Masih lagi cool. Konon kejap lagi boleh. Cuba lagi tapi masih tak nak start. T_______T Akhirnya suami saya dan Abah saya kenalah tolak kereta parking elok-elok depan kedai Shell tu.

Suami cuba tengok enjin kereta tapi masih lagi tak boleh start. Ok. Mari telefon Maybank Auto Assist. Maybank kata 45minit hingga 1 jam baru mekanik akan sampai. Baiklah. Kami tunggu.

Duduk jelah kat kaki lima tu sambil baca suratkhabar. Semua orang macam relax jek. Tanya Ma kalau nak suruh Ateh ke ambil tapi Ma kata takpe tunggu jek. Sejam tunggu akhirnya sampailah mekanik. Seperti di jangka, bateri sudah kong. Bateri memang tak pernah tukar. 3 tahun dah bateri tu. Mana nak tau bateri dah kong kan. Ni lah baru pertama kali setelah 3 tahun kereta ni rosak. Dah ganti bateri terus bergerak ke rumah Ateh.

Kereta putih saya, jangan buat hal lagi ye lepas ni. Nanti saya bawa kamu pergi spa kereta!

Selamat berhujung minggu semua!

Thursday, October 21, 2010

Oh.Love! Blackberry Torch 9800







Fall in love with it just like me?

CLICK ME! if you want to pre-register it!

Do visit:

http://www.celcom.com.my


and

http://www.nuffnang.com.my

for more info!

Wednesday, October 20, 2010

Biggest.Fan


Stumbled on this picture!

The open gift ceremony after my W-Day.

My nieces are really a die-hard fan of his Pak Su.

Love them.

A lot!

Tuesday, October 19, 2010

Buffered.Earnings

I have 7 buffered earnings in Nuffnang

Hooray!!

Thanks Nuffnang!

Do give me more ya!

^___________^

Monday, October 18, 2010

Our.10th Year Reunion

Date: 16 October 2010
Venue: Bora Ombak, Ampang
Overall: Awesome!

Our 10th Year Reunion was totally awesome. After 10 years we left the school, we're still the same 'WE'.

We talked loud.
We laughed out loud.
We ate a lot!

10 years story in one night? Not so much we can do so we just talked and talked and took pictures the whole night! It was like a roll call after our long holiday back at school. hehe

After all, it was so nice to meet up with everyone. Afzan, Syiekin & Faezah brought along their cute little babies. Ikmal is getting married on 7th November. Bob & Cher came all thew way from Penang to join the reunion. Afzan also drove from Kuantan purposedly for the event and the rest who join and make the event happening!

Thanks to Atikah, Kaydotte & Aliza for organizing it!

And for STF Class 96-00, let's keep in touch.

Enjoy the pictures!

With Kaydotte, my BFF.. ^^

Pijad, my team mate in volleyball, and my classmate. She has a cute little daughter!

Huda Karim. Our head prefect. Married and has one little cute princess.

Mimi Maisarah. She wore our outing attire on that night. ^^

Najwa, our drum majorette. She's getting married soon! ^^


Che Rohaizan & Afeef [Afzan's cute lillte one]. Cher was my dorm mate. D1-8 clan!


Azraa & Gee. They were school hockey players!

My dorm mate from FORM 1- FORM 4, Gee & Ismalina.

Band girls! Kum & Bob

From left: Cher, Bob, Nik, Azraa, Kaydotte, At, YoursTruly & Afzan

Us!

United we stand Tun Fatimah! <3

Friday, October 15, 2010

Tentang.Sekolah.Saya

Semasa Tingkatan Empat, kami merasakan 'dunia ini ana yang punya'. Adalah tidak bagus sebab sepatutnya kami dah ready untuk SPM. Bukan dah masuk Form 5 baru nk terhegeh-hegeh. Ok tak semulah yang malas. Ramaiiii jek yang rajin. Aku tergolong dalam golongan yang agak malas[cheh tak mahu mengaku yang memang pemalas!].

Masa Form 4 seronok dengan aktiviti Ko-kurikulum. Aktiviti dengan band lah terutamanya dan juga bola tampar. Dua benda ni + kawan-kawan lah yang menyeronokan aku masa sekolah tu.

Ni kelas 4 Jujur.Tahun 1999.

Masa ni kami masih duduk satu dorm yang ada F1-F3 & Form 5 yang lain. Dorm mate aku, Gee & Isma. Masa Form 4, aku kelas 4 Jujur. Cikgu yang aku ingat Pak Awie, Puan Hazizah Harun (Garang ooo cikgu ni. aku memang takut!), Pn. Rohaiza pastu tak ingat lagi dah sape.. (T_____T)

Kelas 5 Bersih 2000.
Dalam kelas Kimia Pn. Lim. Kebanyakan kami suka tidur bawah meja masa kelas kimia.

Mata pelajaran yang agak kurenggggggggggggg adalah Add Maths. Tak tahulah kenapa subjek ni tak boleh di terima oleh otak ku ni. Itulah sebab bila naik Form 5 aku sangat-sangat bersyukur dapat belajar dengan Pak Yem.

Ni kelas 5 Bersih.Tahun 2000.

Masa Form 5, kami semua duduk dalam satu block. So dalam dorm semua adalah mostly adalah classmate. Bed mate aku adalah Kaydotte. Dorm D1-8. Ada 20 orang semuanya. Aku rasa warden memang pening kepala dengan dorm ni.

Jadual waktu yang cantik kelas 5 Bersih.Tahun 2000.

Yang selalu escape prep sebab terrrrrrrrtidur lepas kelas, D1-8.
Yang selalu lambat pergi senaman pagi, D1-8.
Yang selalu bawak barang-barang terlarang [laptop/fryer], D1-8. [Tapi yang ni kami tak pernah tertangkap.keh keh]


Pendek kata semuanya D1-8 lah.

Nilah Pak Yem!
Annual Dinner Form 5.

Eh. Tapi senakal- nakal kami, alhamdulillah kami jadi 'orang'. Dibah Alwa dapat 9A1 masa SPM. Sekarang dah jadik engineer petronas. Qistin dah jadi Dr Qistin. Kaydotte dah jadi Programmer dekat TNB. Aku dah jadik Exec dekat Danau. ^^ Lagi 17 orang yang lain pon alhamdulillah semua menjadi orang berjaya.

Band Girls Form 5 with Sir Azharuddin.

Cuma aku kadang rasa regret juga sebab tak belajar dengan LEBIH bersungguh-sungguh. Kalau tak musti dah boleh adi Dr. juga.. hehe Tulah..menyesal kemudian, tiada gunanya.. (T________T)

D1-8. Tapi tak cukup korum masa ni.

Dan esok, kami berjumpa semula..mengimbau kenangan lama di STF Class of 96-00, 10th Year Reunion.



Tak sabar, sungguh!!!

Wednesday, October 13, 2010

10.Tahun.

Hujung minggu ini di nanti penuh debar. Bukan debar apa, debar nak berjumpa rakan sekolah yang telah sedekad lamanya tak bersua muka.

Sedekad bersamaan dengan sepuluh tahun. Sekejap je rasanya alam persekolahan telah di tinggalkan. 10 tahun. Kalau ada anak, sudah darjah empat dia sekarang. Itu kalau. Aku buat masa ni belum lagi di berikan rezeki yang satu itu. Sabar. Eh. Melalut dari tajuk.

Memori zaman sekolah menengah adalah antara memori yang akan aku ingat sampai aku mati. 5 tahun di asarama penuh, rakan taulan menjadi tempat untuk bersuka ria mengadu nasib. Ibubapa nun jauh di mata. Balik ke kampung cuma apabila cuti sekolah yang panjang. Nak balik tiap-tiap minggu? Sori naik lori. Nak outing tiap-tiap minggu? Silalah berebut isi borang keluar outing. Kalau lambat alamat duduk melepak sahajalah di dorm.

Ni masa Form One

Masa menengah rendah, masa beratur di dewan makan, pelajar form three selalu cut line. Kami yang junior ni terpaksalah mengalah walau dalam hati dah sebakul dengan sumpah seranah. Diaorang ingat diaorang je lapar. Kami Form One tak lapar ke? Tapi bila kami naik Form Three kami buat jugak.Cut line adik-adik junior yang lain. Sorry ye adik adik... ^^ Menu makan kami memang sedap-sedap. Sebab tu selalu berebut sebab kalau lambat takut lauk habis.

Ni masa Form Two
Naik menengah atas, form four & form five ada line diaorang sendiri. So tak adalah berebut sangat. Hari Khamis kami ada formal dinner. Kena pakai pakaian rasmi sekolah lepas tu makan guna garfu & sudu. Junior lah yang kena hidangkan. Kami senior datang makan jek. hehe

Tu kisah makan. Kisah kena denda pon banyak juga. Denda sebab buat dorm party tanpa keizinan, kami kena berdiri dekat tennis court. Bukan berdiri tegak tau. Ni berdiri dengan sebelah kaki. Tangan kiri tarik telinga kiri. Tangan kanan hulur depan ala-ala superman. Boleh bayangkan tak?

Satu sekolah tau kena denda. Warden tak bagi buat party tapi kami boleh buat serentak pasty dorm ni bila cikgu-cikgu pergi Annual Dinner mereka. Tinggal Cikgu Faridah yang jadi warden. Seorang cikgu mana lah larat nak larang 5 blok asrama. Akibatnya berdirilah kami berpanas di tenis court tu.

Denda tak siap homework? Oh. Aku pernah. Berdidi depan balkoni menghadap blok junior. Malu! Ni gara-gara tak siap homework add maths. Haa. Pak Yem lah yang tukang denda tu. Pak Yem, guru add maths yang garang tapi baik hati. Nasib ada Pak Yem. Result add maths aku memang membanggakan lah masa SPM. Kalau nak tahu, aku tak pernah lulus add maths pon masa Form 4. Iye. Aku tak tipu. Aku tak pernah lulus. Sebab tu aku bersyukur sangat dapat belajar dengan Pak Yem masa Form 5. Dia lah cikgu kesayangan aku masa Form 5 tue. eceh.

Aku join pancaragam sekolah. Dari Form 1 bertahan sampai Form 5. Jadi band girl memang kena tabah. Dulu setakat lari 2km, tak de masalah lah. Tapi sekarang kompem aku pancit. Lepas tu kalau setakat kena pumping atas jalar tar tu, aku biasa dah. Setakat kena maki hamun dengan senior, pun dah jadi makanan. Seronoknya band ni, selain jadik kan aku berdisiplin, aku dapat berjalan.

Ni dekat Australia
Form One, dapat pergi Australia. Kami menang anugerah world class perfomance. Bangganya masa tu toksah cakaplah. Seminggu kami di Australia. Berjalan sana-sini. Oh. Masa ni kena denda dengan Sir Azhar. Tak ingat atas kesalahan apa. Kena berdiri depan motel malam-malam hari. Sejuk tau. Sebab masa tu dah nak winter. Tapi takpa, bertahan!

Ni MSSD JB

Lepas tu yang dalam negeri banyak dah kami pergi sebab buat persembahan. Bertambah seronok sebab kadang-kadang lepas buat persembahan kami dapat goody bag. Kalau balik semula ke sekolah lewat, malam tu kami tak perlu pergi prep. Oh, heaven!

Form Four pulak kami ke Bangkok. Sawadeekap!

Panjang dah ni. Tunggu eh. Nanti aku sambung lagi.

Oh.

Nama sekolah aku,

Sekolah Tun Fatimah Johor Bahru.

Proud to be a STFian!

Tuesday, October 12, 2010

Nuffnang Community Announcement

Dear Nuffnangers,
We take a break from our regular programming to bring you a community service message about something that is rather worrying to us lately.

As you might already know, there are 2 types of Nuffnang campaigns that bloggers may earn from: Metered Cost per Impression (mCPM) Campaigns, which pay according to the number of blog visitors who view the ads running on blogs; and Cost-Per-Click (CPC) campaigns, which pay bloggers based on the number of clicks generated on the ads.

We've noticed that certain groups have been engaging click fraud, which is defined as clicking on CPC advertisements intentionally just to generate earnings for a blog's owner. We understand that some of you may just be anxious about earning some side income from displaying the banner ads, but do note that this is in fact a violation of our Terms & Conditions under Section 6.

Among some of the actions which constitute click fraud are;
- clicking on other bloggers' ads and leaving a comment behind asking/hinting to the owner to click on their ads back
- asking for blog visitors' help to click on the ads [manybloggers do this, right? please stop it. it's annoying!!]
- registering a large number of blogs and clicking on ads on each of them
- repeatedly switching to a different IP to click on own ads Banner ads spaces are bought by advertisers to promote their advertising campaign.

Banner ads are are only supposed to be clicked on if the viewer is interested to find out more about the advertising campaign, not for the intention of earning extra money. Merely clicking on banner ads for the intention of earning extra money would jeopardize the effectiveness of a campaign. It may seem harmless, but click fraud benefits no one in the long run because should this situation worsen, the frequency of ad campaigns might be significantly reduced as advertisers will be selective to only advertise on blogs with no records of click fraud, reducing the number of ad space available to advertisers.

Our system is capable of tracking these actions mentioned above, which are documented and if necessary, be used as evidence for any legal purposes. In the past, Nuffnang has suspended and banned various individuals and groups for involved with this offence. However, as the number of bloggers who engage in click fraud has been growing in an alarming rate within our community, we are forced to be more vigilant to bring this to an end. We would take the necessary action to preserve the quality of blogs and ad space available to advertisers so other members of the community are not affected by those who engage in click fraud.

We realize that many Nuffnangers may not be aware that they might unintentionally be involved with click fraud, therefore we ask that you please help us spread the word. If you are aware of any of your friends or other Nuffnangers who have been engaging in such acts, we would appreciate it if you could kindly educate them on the harms of engaging in click fraud activities. Thank you for your attention.

Say NO to click Fraud.

Cheers
Robb Chew
Blogger Relations Department
Nuffanng Sdn Bhd

Monday, October 11, 2010

10.10.10

Kalau di lihat pada tarikh, tarikh 10.10.10 memang sangat menarik. Tapi pada aku, tarikh 10.10.10 menyimpan cerita tersendiri.

Ateh [Kakak aku yang no.3] telah di masukkan ke hospital pada hari Jumaat. Aku mulanya agak terkejut. Yelah, bulan puasa hari tue Ma yang berkampung di hospital. Kali ni Ateh pulak. Tekanan darah Ateh agak tinggi, sebab tu kena tahan wad.

Hubby sampai rumah dalam pukul 9.30 malam. Sebenarnya sudah seminggu aku berseorangan. Ma & Abah ke rumah Angah nun jauh di Kulim. Hubby pula baru mula bekerja di Cyberjaya. Tinggalah aku seorang di rumah. Oh. Ini bukan kali pertama. Dulu ada masa sampai 3 minggu aku berseorang di rumah sebab Ma & Abah berjalan ke rumah kakak-kakak.. T____T

Hari Sabtu, baru kami bergerak ke KL. Sampai dalam pukul 2 ptg. Ambil Ayong & Isya dan terus ke Gleneagles Medical Center. Ateh dari segi fizikal ok, tapi tekanan darah masih lagi tinggi.

Dalam pukul 6 kembali semula ke rumah. Malam tu kiteorang tapau & dinner ramai-ramai dekat wad. Ateh duduk bilik seorang maka boleh lah buat macam rumah sendiri.hehe

Ahad, 10.10.10 bermulalah kisah terkocoh-kacah. Abah, Ma & Abah di jangka berlepas pada pukul 3.00 petang. Aku pula bangun agak lambat maka memang kelam kabut buat kerja. Lepas makan tengah hari, hantar Ayong & Isya ke hospital. Aku ikut hubby ambil motor dia dekat Kg. Baru. Masa tu dah pukul 3.30 ptg. Memang dah terlambat nak pergi amik diaorang ni. Tapi tak lama lepas tu Abah telefon kata penerbangan di tunda. Bukan sikit-sikit punya tunda. 11.30 malam punya penerbangan tau. oh oh oh.

Nak ikutkan Abah & Ma boleh tunggu tapi sebab ada Amirul yang ada periksaan akhir tahun hari ni, maka Angah ambil keputusan untuk hantar dia orang ke Kl. Dari Kedah ke KL.

Pukul 12.30 tgh malam diaorang sampai dan aku, Abah & Amirul terus balik ke Melaka.

Cuak juga sebab aku yang memandu. Tapi alhamdulillah perjalanan lancar sehinggalah tiba di Pedas-Linggi.

Kereta bersusun dan bergerak dengan sangat perlahan.

Aku telefon PLUS tanya punca dan berapa jauh. Rupanya ada kemalangan maut di Kilometer 223 yang melibatkan 6 kenderaan.

Terkejut dengar masa tu. Mata yang agak kuyu terus jadi besar.

Dengan lori, bas semua bergerak dengan amatttt perlahan. Banyak kenderaan yang dah berhenti di tepi-tepi jalan. Mungkin penat tak larat nak meneruskan perjalanan.


Myvi comel aku pula jenis manual. Lenguh di buatnya.

Sampai di tempat kejadian, nampak pekerja-pekerja PLUS sedang sembur air untuk bersihkan jalan. Aku perasan ada satu kereta memang dah remuk terpenyek berada kat tepi jalan. Kenderaan lain dah tak nampak.


Angah telefon kata dah sampai Kulim. Kitaorang masih lagi belum sampai.

Lebih 2 jam juga kami tersangkut. Pukul 4 lebih selamat sampai di KYS. 4.30 pagi alhamdulillah selamat sampai di rumah.

Rupanya kemalangan tu dah berlaku dari petang tu lagi. Dalam pukul 6.45pm.

Tengok dalam berita memang ngeri. Ada yang putus kepala, putus tangan. Cuba bayangkan suasana sedang memandu kereta tanpa ada masalah tiba-tiba kereta di hempap bas. Sekelip mata je nyawa Allah ambil semula. Subahanallah. Ngeri bila mengingatkan.

10.10.10 mungkin menjadi kenangan manis kepada sesetengah orang tapi tragedi 10.10.10 mungkin akan lebih di ingati.

Ni gambar dari Amazingnara.com. Thanks to Abang Nara.











Dan ini gambar paing ngeri..



Al fatihah untuk mangsa yang terkorban.

Friday, October 8, 2010

i.love.today!

He's coming home.. so we can


and



^^

After all, he is where I want to be with


because....


Enjoy your weekend ya!