Thursday, November 25, 2010

Sukan.Asia.Guangzhou

Sukan Asia sekarang sedang berlangsung di Guangzhou, China. Apa? Tak tau? Ambil lah tahu sekarang sebab mana tau nanti masuk soalan periksa " Dimanakan Sukan Asia 2010 di adakan?" Ha.. kalau tak tau buat malu jek! ^^

Melalut pulak. Sebenarnya nak cerita tentang acara yang satu ni. Bola tampar! My all time favourite sport!

Kenapa aku suka bola tampar? Sebab dalam bola tampar ni ada maca-macam!

1. Permainan ni boleh guna seluruh anggota badan. Kaki, tangan, guna jari pon boleh... hehe Kalau bola sepak, guna tangan kompem dah penalti.

2. Boleh 'mencederakan' pemain lain tanpa kena kad merah. Caranya? Ko spike lah kuat2. Target kat muka dia ke badan dia ke. Kalau tak elak kompem idung boleh jadi senget. T___T Dalam bola sepak, ko tackle jatuh sket dah kena kad merah. Betul tak?

3. Boleh lihat aksi terbang, 'dive' dan macam-macam aksi lagi. Aksi yang paling aku suka bila player nak buat serve. Oh oh. Kalau buat 'jumping serve' tue memang aku sangat kagum!

4. Sama juga bila player buat 'Spike'. Kalau tak ade 'blocker', tue yang bola boleh kena muka or boleh pecah lantai dibuatnya. [exaggerate.haha]

5. Kompem ada pemenang sebab main 'by set'. Kalau bola sepak tue boleh seri or by penalti. Penat-penat kejar bolaj 90 minit last-last pemenang ditentukan dengan sepakan penalti. Tak berbaloi dengan penat!.

Eh. Aku bukan tak suka tengok bola sepak. Suka jugak tapi tengok team mana lah yang lawan.

Yang baju merah tengah spike, yang baju putih tengah block...

Semalam tengok match perlawanan Jepun vs Korea (Men Semi Final). As expected diaorang main sampai 5 sets! Akhirnya Jepun yang menang hooray!! (Terpengaruh dengan cite Moero Attack yang Jepun kuat! summersault berpusing!! haha)

Final match nanti Jepun vs Iran. Kuat jugak team Iran ni. My support still with you Jepon! ^^

Petang ni final match HOki. Malaysia vs Pakistan.

Good luck Malaysia!!!

Go for the GOLD!!

2 comments:

Ichi said...

ai akak. mcm perli je. ade aritu soklan tanye "di manakah sukan komanwel tahun sekian sekian diadakan.." sepatutnya jawab afrika. tp hati kata "xkan afrika kot, mcm xglamer je",..amek ko skali itu la yg betul...hahaha...

aNoi said...

eh saya tules utk diri sendiri! hahahaha... maaf ye tak maksud nak perli kamu pon!