Tuesday, March 29, 2011

My latest niece


She said "Hello World" to you!
Beautifully born on 28th March 2011
Guess her weight please.... hehe

Sunday, March 27, 2011

Hujung Minggu Lepas yang .Awesome!

Backdated punye cite. Layan je lah ye..Kali ni nak buat dalam bentuk pointlah.

1. Hubby sampai agak lambat sebab jem. Sampai rumah dha pukul 10 lebih. Sebab dah janji nak masakan kuey teow ladna + udang sekilo, pukul 11 lebih baru dinner. Habis semangkuk I tell u.hehe

2. Hari Sabtu, kami ke kenduri anak arwah YB Hidhir. Sebak tengok Cik Yan yang semakin kurus. T__T

3. Balik rumah, siap-siap untuk dating. Wah lama tau kitaorang tak pergi dating!

4. Singgah beli tiket balik KL dulu.

5. Off to Dataran Pahlawan! Kiteorang tengok Merong Mahawangsa. Overall not so bad. Cerita Melayu yang lain dari yang lain. Thumbs up for KRU for their effort!

6. Makan dulu. Hubby belanja Nandos. Yummeh!

7. Off to Jonker Walk. First time ok datang ke sini. Baik nama orang Melaka jek kan. ^_^

8. Happening juga Jonker Walk ni. Tapi satu gerai jek yang penjualnya Melayu, lain suma Cina. Kenapa agaknya ya?

9. Dapat beli fridge magnetic. Saya memang kipas-susah-mati FM! ^^

10. Sampai rumah dalam pukul 12 lebih rasanya.Hari Ahad tu pengsan kepenatan. Baru jalan sikit dah pengsan. haha

Sekian.

Wednesday, March 23, 2011

Friday, March 18, 2011

Pray for. Japan

Hari ni, masuk hari ke lapan Jepun dilanda tragedi. Tsunami & gempa bumi tanpa belas ihsan memusnahkan Sendai dan beberapa kawasan lain.

Aku dapat tahu kejadian ni pada pukul 3ptg, 11 Mac. Allahuakbar! Terus teringatkan sepupu yang baru berlepas kesana beberapa hari sebelum itu untuk melawat anaknya. Cuak rasa di hati.

Telefon Ma bertanyakan sama ada Ma tahu tak musibah yang melanda negara matahari terbit itu dan jawapan Ma: "Tak, bila berlakunya?"

Mesti Ma terlupa bahawa anaka saudaranya tu baru ke Jepun.

"Masa solat Jumaat tadi. Ma, Kak Enon kan baru ke sana?Dia ke area mana?"

"Ya Allah. Ma baru teringat! Ok-ok!" Cepat sahaja Ma letak telefon.

Balik dari pejabat, terus join Ma & Abah minum petang. Mata Ma merah. Mesti Ma menangis ni.

"Tadi Ma dah pegi rumah Kak Enon, tanya Kak Yati kau macam mana Kak.Enon & Cikgu Karim (suami Kak Enon)", Ma mula bercerita.

"Macam mana diaorang, dah dapat contact?"

"Masa Ma sampai Kak Yati kata memang tak dapat nak contact langsung, tapi masa dah nak balik baru Kak Enon sms kata diorang selamat & ada dekat hotel Tokyo sekarang ni"

"Alhamdulillah..insyallah tak ada apa-apa tu", ayat klise untuk menenangkan hati Ma.

"Minggu ni memang tak sempat nak jumpa. Dahlah Ma nak pegi umrah ni", Ma menahan sebak.

"Insyallah tak ada apa-apa. Fakhran ada kat sana, mesti dia tau nak buat apa" Fakhran, anak Kak.Enon yang belajar di Yamanashi mesti tau apa yang perlu di buat nanti.

Alhamdulillah, hari ni Kak Enon sekeluarga dalam perjalanan pulang ke Malaysia. Kalau tak ada aral, esok mereka sampai.

Oh ya, hari Ahad lepas, mesti dah sedia maklum tentang karikatur yang di lukis oleh Berita Harian, bukan?

Gambar ultraman yang berlari menyelamatkan diri dari Tsunami. Akibatnya, teruk Berita Harian di hentam. Gara-gara kurang rasa sensitiviti terhadapa bala yang melanda rakyat jepun.

Aku pun kurang gemar melihat kartun tu, dapat dari pandangan sisi yang lain, aku rasa pelukis mahu tunjukkan bahawa tiada siapa yang dapat menandingi kuasa ALLAH S.W.T waima Ultraman sekalipun. Tanda-tanda bahawa kiamat yang semakin menghampiri. Allahuakbar!

Saat ini, cuma doa yang dapat aku panjatkan supaya smeuanya akan lekas pulih seperti sedia kala.

Selamat berhujung minggu semua!

Wednesday, March 16, 2011

Monday, March 14, 2011

Umrah

Alhamdulillah, Ma & Abah dan ahli rombongan yang lain sudah selamat berlepas ke Tanah Suci Mekah untuk menunaikan Umrah.


Hari Sabtu semua ahli keluarga ada kat rumah. As usual lah kalau dah semua ada, meriah macam hari raya rumah tu. Kali ni lagi best sebab dalam rumah ada wayang. Ateh baru beli LCD Projector. Wah. Apa lagi. Tak perlu dah pergi wayang. Pasang aja kat rumah. Dua hari movie marathon wa cakap lu... hehe


Hari Ahad, pukul 9 pagi kami semua dah berkumpul di masjid. Selain dari Ma & Abah, Mok Teh, Kak Long + Kak Imah + Kak Ijah (sepupu) pon ikut sekali.Ahli jemaah lain ialah kawan-kawan Ma yang specifically memang nak ikut Ma kalau Ma nak pergi buat Umrah. Sepatutnya bulan 12 2010 lagi dah pergi. Tapi terpaksa di postponed sebab tak dapat Visa. Alhamdulillah, dapat juga meraka menjadi tetamu Allah.


Satu bas ok hantar diaorang. hehe. Tapi aku tak naik bas. Aku & hubby bawak keta Ateh. Family aku besar. Kalau naik kereta dah berapa buah keta yang nak jalan nanti. So better sewa bas.

Kiteorang berhenti sekejap dekat Masjid KLIA. Makan dulu!

Dalam pukul 12.30 tengah hari dah selamat sampai di KLIA. Ramai betul yang nak pergi buat Umrah kali ni. Agak sesak juga. Mana tak sesak kan, yang datang hantar jek dah satu bas! hehe




Pukul 1 lebih, jemaah dah nak check in. The saddest part of the day! Sedih sungguh bila salam & hug Abah dengan Ma. T________T


Dah babai semua, naik bas & balik semula ke Melaka.

Kali ni aku naik bas sebab hubby terus balik KL.

Semoga Abah, Ma & ahli jemaah Umrah dipermudahkan urusannya dan semoga mereka selamat semuanya :)

Oh. Tadi ada missed called. Rasanya Abah yang called. Sebab tido mati, langsung tak sedar.huhu.

Ateh pon called tadi bgtau Abah & Ma dah ada dekat Madinah sekarang.

Rindulah rasa...

Baru satu hari dah rindu.

Haih....

Ops. Sebelum tu, terimalah....


Sila lihat kecomelan hubby aku itu.. hehe. ^^

Nite!

Thursday, March 10, 2011

Quick.Update

Shidah is getting engaged! Yey!
And I'm so happy for her.

Iza is mommy-to-be! Congrats dear!
And I...not yet.

Abah & Ma will be leaving for Umrah on this coming Sunday.
And I will be alone, again.

T___T

Welcome lonely!

Wednesday, March 9, 2011

Sunday, March 6, 2011

Hujung.Minggu

As usual,hujung minggu akan bermula apabila hubby selamat sampai ke destinasi. Seperti minggu lepas, balik kali ni hubby balik dengan ateh.

Semalam, sepupu yang akan menunaikan umrah bersama-sama Ma nanti buat kenduri. So kiteorang berkumpul rumah Mok Da untuk aktiviti masak-memasak. Menu untuk kenduri adalah Mee Kari + Nasi Ayam + cendol + kuih-muih+ tembikai. To be exact, kendurinya malam hari, kiteorang pergi rumah Mok Da awal-awal sebab nak masak untuk makan tengah hari. Lepas makan tengah hari nanti baru start masak untuk kenduri plak.

Part masak-memasak untuk makan tengah hari aku tolonglah. Lepas makan, terus balik rumah. Konon nak balik sekejap jek. Entah macam mana, boleh kan tertido. Ter ok. Maknanya tak sengaja lah kan? u_________u

Sedar sebab Ma suruh hantar dia pergi rumah Kak Imah. Aku suruh hubby yang hantar.hehe

Balik dari hantar Kak Imah, aku ajak hubby pergi pasar minngu. Tapi sebelum tu kena pergi balik rumah Kak Imah sebab nak hantar barang. Balik dari pasar minggu, terus bersiap, solat & bergegasssss ke ke rumah Kak Imah.


Sampai-sampai orang masjid dah start baca doa. Aish. Malunya. Turun kereta buat muka seposen & jalan laju-laju pergi belakang. Sebab dah tak tolong masak untuk kenduri kan maka aku pon tolonglah lah membasuh pinggan 1st trip. Pastu tolong kemas apa yang patut. Kenduri habis dalam pukul 10.30mlm.


On the way nak balik, Ma ajak jalan-jalan pergi Merlimau. Aku ON aje. Maka bergeraklah kami satu kereta ke Merlimau. Sebab pergi tengah malam so memang tak nampak sangatlah kemeriahan benderanya. Sampai depan Politeknik Merlimau memang meriah suasana macam pasar malam. Dekat situ ada gerai-gerai jualan. Macam pesta lah. Aku ajak Ma singgah, tapi Ma tak mahu. T__________T Terus balik rumah.

Hari ni, hari bermalas-malas. Tengok movie The Maid lepas tu pergi carik henpon untuk Ma bawak pergi umrah nanti. Aku tak dapat pergi, henpon dapat ok pon takpelah kan. Harapnya satu hari nanti aku berpeluang menjadi tetamu Allah.

Finallay, dalam pukul 8.45mlm, hubby & ateh pon gerak balik ke KL. huhu.

Now I'm back to square one.

Weekend oh weekend, kenapa engkau sekejap sangat?

Friday, March 4, 2011

Tentang hujung minggu lepas.

Esok dah nak masuk new weekend tapi hari ni baru terhegeh-hegeh nak cerita yang minggu lepas punya weekend. Tak kisah lah kan. Janji blog tak bersawang.

Hujung minggu bermula apabila inick suami selamat tiba ke pangkuan isterinya yang comel ni. Incik suami juga bertmabal comel sekarang. hehe

Hari Sabtu pula bermula dengan mengunjungi pejabat pos untuk pos perfume-perfume yang di order customer. Lepas tu terus mencari pos laju Malim. Punyelah hangin sebab sesat bagai nak rak cari poslaju ni. Baik nama guna GPS tapi rasa nak campak jek GPS tu kat luar biar kena langgar dengan lori. Tu cakap dalam hatilah. GPS tu abang aku punya. Kang ada yang kena campak dalam laut pulak kang. Dah sampai poslaju, satu hal lah pulak nak tunggu diaorang mencari parcel tu. Padahal awal-awal dah telefon cakap nak self collect.

Orang pos laju: Barang apa ye?
Aku : Handbag
Orang pos laju: Ooo. Besar mana ye bag tu?
Aku : [Dalam hati-Ek?Soalan apakah ini?] Tak tau lah kak
Orang pos laju: Ok ok tak pe, tunggu ye kami carik.
Aku : [ Dalam hati- Brand tak nak tanye ke kak? kehkehkeh] Ok takpe. Saya tunggu.

Aku tak kira aku nakkkk jugak bag tu hari tu jugak. Nasib baik jumpa. Rupanya ada orang lain dah letak siap-siap dah kat tempat yang sepatutnya. Tapi orang yang mencari tu tak tau pastu pergi carik kat belakang. Lantak koranglah. Janji aku dah dapat handbag aku.*lompat bintang*

Balik tu , terus dua orang budak terbongkang kepenatan. Ni gara-gara sesat jalan lah ni. Pukul 6 dah siap-siap semula sebab nak beli YTF. Yong Tau Foo lah. Pastu beli domino's pulak. Pastu beli ayamas pulak. Dalam keta dah macam-macam bau dah. haha. Akhirnya pukul 9 baru sampai rumah dan terus makan. Makan-makan ni sempena sambut birthday aku & hubby. Hubby 20hb , aku 28hb. Oh lupa, si Wafiy anak buah aku pon bulan 2 gak. So sekali harung lah.

ni aku tengah menyakat damia, sepupu aku punya anak. eh. anak sedara lah senang.



gambar 1 & 2 dah siap posing nak amik gambar, tapi hubby memain plak. last-last sentap.
[rujuk gambar 3.hehe]



Hari Ahad, kazen aku kawen dekat Machap. Malam tu semua dah gerak ke KL termasuk ibubapa. Eh tapi sebelum tu sempat singgah PC Fair. Dapat birthday present. hoorayy! Sedih woo masih birthday aku sebab kena tinggal sorang-sorang Terkebil-kebil jek malam tu tengok dinding sebab tak tau nak buat apa. Nasib dah dapat hadiah in advanced. hehe. Tapi still sedih!

Looking forward for this coming weekend. Nak buat apa pulak ye? ^^

Wednesday, March 2, 2011