Thursday, April 21, 2011

Bandung 2011: Hari. Dua

Bertemu lagi di rancangan Jalan-jalan Bandung. Cheh. Perasan jadik host. Tapi kalau lah ada orang offer kerja berjalan-jalan around the world, mesti aku dah mintak.

Oh.Orang tua-tua kata, kalau dekat tapak kaki ada tahik lalat, maknanya orang tu suka berjalan. Yesza aku memang ada satu dekat bawah tapak kaki kanan. Tidak syak lagi bahawa aku suka berjalan ^^. Incik hubby pon ada juga. hehe

Sambung cerita hari kedua di Bandung ya.

15.4.2011



Pukul 8.30 pagi ahli rombongan cik anoi bergerak ke Tangkuban Perahu. Ikut aku, memang aku tak nak pergi. Dalam kepala otak fikir nak shopping jek. Tapi sebab masa trip 2008 kitaorang tak pergi sini menyebabkan kali ni wajiblah aku membawa Abah ke sini. (Abah jek yang nak gi sini..aku dengan Ma tak nak.haha)


Alhamdulillah, perjalanan lancar. Setengah jam dah sampai puncak. Dinasihatkan pergi masa weekdays & pagi-pagi. Tak jem. Oh bersedialah untuk dikeremuni dengan penjual-penjual di sana. Sila buat muka toya dan berkata 'Sudah di beli, terima kasih'. Lepas tu jalan laju-laju ikut supir. hehe


Tapi aku tak lah sekejam tu. Aku beli jugak strawberry & raspberry. 4 bungkus = 100k rupiah. Manis dan sedap. Boleh makan cam tu jek.



Tak lama pon duduk dekat Tangkuban Perahu. Dah ambil gambar, terus turun menuju ke Pasar Baru. [Eh. It's rhyme!hehe]



Dekat sini ada satu souvenier yang tak ada dekat Pasar Baru. Which is pokok batik. Pokok ni diaorang buang jek kulit pokok tue dan terus dapat corak batik. Menakjubkan bukan? Kuasa Allah. So aku beli lah yang tempat letak pensel punya :)


Turun dari Tangkuban Perahu masing-masing terlelap. Best agaknay dengan cuaca dekat Bandung yang nyaman. Pak Supir kata, cuaca di bandung ni sejuk sebab tu penduduknya pon sejuk-sejuk jek. Tak suka marah-marah. Aku setuju part ni sebab semalam aku singgah satu kedai telekung ni, kakak tu tunjuk design macam nak rak tapi aku tak berkenan maka tak adalah membeli. Sikit pon diaorang tak marah. Err tapi kalau diaorang kutuk belakang, tak tau lah aku. Tapi at least depan customer diaornag bermanis muka ^^

Misi telekung tak habis lagi. Ma memang juara beli telekung. Ma borong lagi telekung sulam goyang. Kali ni dekat kedai lain pulak. Dah habis beli Ma punya telekung, kitaorang jalan-jalan lagi carik kain pasang. Stop dekat kedai Chand Moda (Lantai 2). Beli dan beli lagi....ngeeee




Lepas tu jalan-jalan lagi ke Lantai 4 (Tingkat 4. Dekat sini panggil lantai) . Oh. Ni tempat blouse cantik-cantik. Borong baju kerja dekat sini pulak. :)

Dah habis pusing Lantai 4, terus ke Lantai 6. Ma & Abah dah tak larat nak jalan so diaornag tunggu dekat food court while aku & hubby belum lagi habis shopping. Nak beli baju kurung moden yang bersulam-sulam tu. Turun balik Lantai 1 terus masuk kedai yang mana nampak sebab kedai dah nak tutup masa tu. Dapatlah 3 pasang :D





As usual, Pasar Baru tutup baru kiteorang bergerak ke destinasi berikutnya: Factory Outlet/

Pergi FO sebab nak beli seluar jeans & baju anak-anak buah. Dah tau kat mana FO yang best maka terus je ke Toko Anak Kecil, Sahara (FO Baru dekat Jalan Riau), & Heritage. FO Jalan Dago tak pergi pon sebab dah tak larat.




Dapatlah jeans Armani Exchange, Hugo Boss, Burberry & Slack dari Miss Sixty. Kemeja Esprit untuk hubby.

Kalau nak beli kat Malaysia, aku memang tak mampu derr...

Dinner malam tu dekat Roemah Nenek. Tempat eksklusif siapa ada live band lagi. Tapi sorang makan dalam RM10 jek. Kelas!



Sampai Rumah Ebo, terus packing. Masa ni berdoa lah jelah supaya berat bag tak terlebih. Dah beli siap-siap 60kg tapi tengok kan masa tu macam dah terlebih. Berdoa banyak-banyak supaya esok bag selamat lepas.

Peh. Panjang lebar dah ni. Tunggu cerita last day pulak ye. ^^

No comments: