Friday, August 26, 2011

The Maid

Ah tajuk seperti movie yang aku tonton samapai dua kali dekat wayang masa aku belajar dulu. Tapi kali ni aku bukan nak bercerita pasal movie tu. Aku nak update pasal maid yang aku ambil hari tue. Pasal bibik.

19hb August, dia buat tantrum pulak kat rumah. Aku baru jek sampai opis, Ma dah called bgtau yang bibik ni dok terjerit-jerit dalam bilik air. Sampaikan jiran aku dengarlah. Ewah-ewah, you make my blodd go upstairs lah bibik. Aku terus called agent cakap nak hantar dia hari tu gak. Perasaan memang sangat marah. Aku risau dia apa-apakan Ma dekat rumah. Setiap jam aku called rumah tanya Ma ok ke tak? Ma kata ok. Bila tanya bibik macam mana, Ma jawap bibik buat kerja rumah gak.

Malangnya, agent tak ada replacement. Nak tak nak aku kena tunggu lepas raya. Balik kerja, aku called agent dan surug agent tu cakap sendiri dengan bibik ni. Aku tak taulah apa agent tue cakap, terus kerja dia up sikit. Sikit jelah T_______T

Bekerja lah dia seperti biasa. Perfect memang tidaklah. Banyak tutup mata jek. Aku pon malas nak tegur-tegur/arah-arahkan dia sangat. Takut lilcaliph nanti jadik bossy. Suka nak arah-arahkan orang. Ohhh. Harap-harap dijauhkan dari sikap macam tu.

Pas pelancong dia tamat 27hb. Aku dapat info dari agent yang pas ni boleh dilanjutkan sampai 30 hari. Guna Pas Lawatan Khas Sementara. So sementara nak tunggu pengganti, aku lah yang kena hidupkan pas tu.

Kenalah aku & hubby amik half day sebab nak uruskannya. Mula-mula pergi bahagian pekerja asing. Aku nak batalkan permohonan JP VISA yang aku dah buat sebelum ni. Bukan senang tau nak menyiapkan dokumen tu. Pening kepala dibuatnya. huhu.

Bila terangkan dekat pegawai imigresen tu, diaorang kata tak boleh sambung pas pelancong. Kena hantar balik secepat mungkin. Pulak dahh. Dia suruh turun tingkat 1 tanya kalau dapat pelepasan.

Dalam hati dah terasa dah memang tak lepas punya pas ni. Seperti yang di jangka, memang diaorang tak bagi sambung. Pilihan terakhir hantar bibik ni balik ke agent. Petang tu juga kena hantar. haihhhhhhhhh

Aku masuk office, call Ma. Bagitau Ma apa yang terjadi dan suruh Ma cakap dekat bibik. Aku pesan dekat Ma suruh bibik mandi dan bersiap. Balik tu, tengok dia dah ready. Beg bertambah lagi satu. Semua baju, seluar & tudung yang aku belikan, dia tanya Ma nak kena tinggal atau bawa. Ma suruh bawa. Kira sedekah jelah. Ma bekalkan kueh raya, biskut, maggi dan abah sempat belikan dia murtabak. Takut nanti di rumah agent dia tak makan. Abah pesan dekat aku suruh belikan air mineral. Tapi memang aku tak sempat nak belikan sebab nak kena sampai Seremban before 7pm. See, agak-agak, beruntung tak jadik bibik dekat rumah aku ni?

nanti sambunglah :)

Tuesday, August 16, 2011

Bibik lagi.

Setelah ahli mesyuarat tingkap bersidang, akhirnya kata putus telah berjaya di capai. Bibik akan di hantar semula ke agent & agent akan ganti dengan yang baru.

Agent kata bibik yang baru akan sampai hari Khamis ni. Sebelum ganti, aku nak interview kaw-kaw dengan dia. Nak pastikan yang dia betul-betul boleh mengucap dan bersolat.

Ramai juga yang bertanya "Kenapa tak diajar jek?"

Ajar memang boleh diajar tapi tak semua manusia ni makan diajar.

Contoh: Masa dia sampai sini, dia dalam keadaan uzur. Dah seminggu dia ada dekat Malaysia sebelum aku ambil dia pada agent. Bila aku tanya, boleh puasa tak, dia jawap "Masih uzur." Beberapa hari lepas, jawapan dia masih sama. Aku buat perkiraan, dia ni uzur dah lebih dari 15 hari. Aku bagitau dia, yang keluar tu bukan di kira darah semasa uzur lagi. Tu dikira darah penyakit dan wajib mandi hadas dan berpuasa. Tapi dia buat tak tau jek. Masih tak puasa.

Bila di tanya tau tak cara nak mandi wajib/mandi hadas. Itu pon dia jawap tak tau. [Ok boleh pengsan sekarang.]

Maka dapat bayangkan tak tahap kebersihan diri dia macam mana? Nanti-nanti manalah tau kot dia kena goreng-goreng sayur ke, rasanya sayur-sayur tu suci ke tak? Ahli dalam rumah tu boleh makan ke tak sayur tu?

Bila tanya suami dia solat ke tak, dia jawap solat. Keluarga mertua dia solat tetapi keluarga dia sendiri tak solat. Haih..boleh pulak macam tu.

Harapnya bibik yang baru nanti tahu bersolat. Kalau malas buat kerja boleh gak aku kerah-kerah. Tapi kalau dapat juga yang tak reti solat, aku akan tunggu sampai agent jumpa yang reti solat.

Mudah-mudahan dipermudahkan ALLAH s.w.t

Friday, August 12, 2011

12 Ramadhan & bibik

Sekejap je rasanya nak menghampiri separuh bulan Ramadhan. Alhamdulillah puasa masih lagi penuh. Harapnya tahun ni tak perlu ganti puasa.
Kehidupan masih seperti biasa. Oh ya. Ada juga yang baru. Ahli rumah baru. Siapakah? jeng jeng jeng

Dia adalah bibik Ma. Technically memang untuk Ma tapi nanti dah deliver, aku akan menumpang sekali lah dengan bibik ni.

Aku ambil dia dari agen pada 4hb yang lepas. Memang dah lama rancang nak ambil bibik untuk Ma. Dengan keadaan Ma yang sudah mencecah 65 tahun. Tahap kesihatan yang kadang-kadang ok, kadang-kadang tak, aku & kakak-kakak aku yang lain berasakan inilah masanya nak bagi Ma seorang pembantu.

Ya, memang aku duduk sekali dengan Ma. Walaupun alahan memang langsung tak ada, tapi memang kudrat semasa mengandung ni betul-betul terbatas. Memang cepat rasa dahaga & letih. Balik dari pejabat terus ke dapur. Ma biasanya akan masak satu lauk & part goreng-goreng sayur, aku yang masak. Part masak memasak memang tak de hal. Part nak mengemas lepas masak tu yang aku lemahhhhhh sket. Same goes dgn part nak melipat baju. haha

Bibik ni muda lagi. Umur 25 tahun, anak 3 orang. The youngest is 10 months. Dia memang tak pernah kerja dekat Malaysia. Kiranya ni kali pertama dia masuk Malaysia. Dia masuk guna passport pelancong so segala permit/visa, aku yang kena uruskan sendiri.

Dari segi buat kerja rumah, kira boleeeehhhhhlah. Apa ko suruh, dia akan buat. Macam tukul dengan pahat. Dia kata rumah dia dekat sana kecik jek. Rumah ni besar. Tak taulah nak terima sebagai pujian atau alasan dia tak tau reti buat kerja rumah. Dia cakap dekat sana kerja dia hanya mengasuh anak. Masak jauh sekali. Nak makan semua beli. [Beli??]

Nak harapkan 100% perfect memang tidaklah. Tapi mana yang tak ok, aku akan suruh dia buat lagi sekali. Cuma yang masalah sekarang ni, dia tak reti solat dan puasa. Terkejut jugak aku bila pertama kali dapat tahu sebab depan agen hari tu dia kata dia Muslim & boleh solat serta puasa.

Haih. Ma dah suruh tukar dengan yang lain. Aku pulak tak tau nak buat apa. Memang solat & puasa boleh di ajar tapi siapa nak ajar? Boleh ke dia ni di ajar? Aku ada call suami dia dan bertanya tentang hal ni. Nak tau apa jawapan suami dia bila aku tanya isteri dia ni reti solat ke tak?

"Dia masih belajar buk. Perempuan tu goblok." Tu jawapan suami dia.

Aku yang dengar ni dah tercengang. Suami boleh cakap isteri dia macam tu? Haih

Aku serahkan dekat Ma sama ada nak biarkan bibik ni terus berkerja (dan kena ajar solat & puasa) atau pulang balik pada agen. Tapi agen kata lepas raya baru ada pengganti. Haih

Tengoklah nanti macam mana.

Aku pon dah pusing. T___T

Wednesday, August 10, 2011

Tuesday, August 2, 2011

Salam Ramadhan.

Assalammualaikum.

Rasanya belum terlambat untuk mengucapkan selamat berpuasa kepada seluruh umat Islam dan selamat datang Ramadhan ya mubarak.

Hari pertama Ramadhan, aku sambut di Ipoh bersama keluarga hubby. Bergerak balik Ipoh hari Sabtu. Plan asal nak bergerak ke San Peng carik baju-baju blouse buat pergi kerja. Baju aku semua dah tak muat. Baju mana yang muat tuelah yang aku dok selalu pakai sampai rasa dah agak kebosanan. u__u

San Peng ni tempat jual borong. Lokasi dekat dengan Jalan Pudu, kalau tak salah aku lah. Dah nama tempat hanya untuk memborong, so paling minimum kena beli 6 helai. Kebetulan, adek beradek aku yang lain semua ke KL except Angah. Dapatlah kiteorang beli share-share. Tak kesah lah design sama/warna sama. Bukan nak pakai pada masa yang sama pon kan kan kan? Kalau dah terpakai sama ke, anggap jelah kite dari kumpulan boria..haha

Aku budget pukul 11 dah gerak balik Ipoh. Tapi malang betul sebab kereta abang aku kena pecah. GPS abang aku hilang. Silap abang aku jugaklah sebab tak simpan GPS tu dalam dashboard. Abang aku terlupa katanya. Now PapaGo already gone. Settlekan dulu kereta abang aku, pukul 12 lebih baru sampai San Peng. Dapatlah membeli tiga, empat lima enam helai baju. Memang murah-murah! Orang pon ramai gak sebab diaorang nak jual balik dekat kedai-kedai. Cari duet raya! Lepas tu kiteorang lunch dekat restoran ayam kampung. Ala yang dekat dengan HUKM tue. Ayam dia memang terbaiklah dari ladang.

Dah settle, terus bergerak balik ke Ipoh. Alhamdulillah, selamat sampai dalam pukul 6.00 petang. Malam keluar makan lagi dekat restoran Ciku-ciku.


Hari Ahad petang ajak hubby jalan-jalan dekat Jusco. Kebetulan ada 31% discount dekat Baskin Robins, haruslah tak lepaskan peluang kannnnn.
3/4 aku yang makan, 1/4 jek untuk hubby. miahahahaha



Malam lepas solat maghrib, bersiap-siap nak pergi masjid untuk terawikh. Alhamdulillah dapat juga tunaikan terawikh. Lebih bermakna sebab dapat terawikh sekali dengan littlecaliph.

Hari Isnin, Ramadhhan yang pertama. Agak saspen juga sebab takut lapar or tak larat, tapi again, Alhamdulillah sebab ALLAH permudahkan. Ada juga rasa lapar dan haus tapi tak adalah sampai rasa nak berbuka. Sempat jugalah ke Ipoh parade sebab nak cari pergi bookstore. Malam lepas berbuka, terus balik Kl. Sempat lagi singgah Williams sebab mengidamkan Arabiata Seafood. Naseb baek hubby aku ni jenis melayan jek apa aku nak makan.

Sampai rumah ateh lebih kurang pukul 12 tengah malam.

Selasa, lepas sahur & subuh terus gerak balik Melaka. Sekali ada pulak accident dekat dengan area Nilai. Tengok keadaan kereta memang teruk. Harap-harap tiada siapa yang meninggal.

Finally pukul 8.35 dah duduk dekat meja opis. Hari Khamis hari tu aku dah siap-siap kemas tapi tak sempat 10 menet aku dah sepahkan balek sebab carik pensel kegemaran tak jumpa. T___T

Sampai rumah terus bergegas masak. Ma nampak sangat penat. Dah bagitau dekat Ma kalau rasa tak larat, tak payah pergi tadarus. Tapi taulah kan mak-mak, sayang nak tinggalkan tadarus & tarawikh. Ma keluar tadarus pukul 8 pagi and pukul 2 petang baru balik. Nak cepat khatam katanya. Harap-harap mak sihat sepanjang bulan Ramadhan tahun ni. Tak mahulah ma masuk hospital macam last year :(

Aku masak simple jek. Masak padprik daging. Abah pulak memang rajin pergi param. Macam-macam Abah beli. Cukoplah dengan satu jenis lauk. Tak yah membazir. hehe

Alhamdulillah, dapat habiskan hari ke dua berpuasa. Way to go lilcaliph. Kita ada 28 hari lagi! :)

Selamat berpuasa semua!