Thursday, September 22, 2011

Food craving

At 23 weeks of pregnancy, love to have these:



Successfully delivered at my office last week ^^


Also successfully delivered at my office last week ^^

again, successfully delivered at my office last week ^^



Just got it yesterday

^^

Monday, September 19, 2011

Berkelah di pantai yang indah

Indah ke??? Bolehhhhhhhhhhhlah. Tapi tak seindah Pantai Mamutik dekat Sabahhh nuuu.^^

Cuti 3 hari baru ni, macam-macam aktiviti yang kiteorang buat.

Hari Jumaat, aktiviti masak-memasak soto. As usual, bergedil yang aku buat akan habis dulu. Aku tukang tumbuk kentang tue jelah pastu tolong gorengkan. Ada juga tetamu yang datang beraya. Rezeki dia orang dapat makan soto.

Hari Sabtu, Pakcik ajak datang rumah untuk sarapan pagi. Seronok jugak sebab semua sepupu-sepapat, sedara mara ada sekali. Memang banyakkkkkkkkkk aku makan pagi tu. Nasi goreng + nasik lemak + roti jala. Kenyang betul lah. Bila dah jumpa ramai-ramai tu, mulalah ada aktiviti yang di cadangkan.

Akhirnya semua setuju untuk pergi berkelah sambil bakor! bakor! bakor!

AJK bertugas terus bergegas ke pasar beli lauk. AJK makanan + minuman terus balik rumah aku untuk sediakan semuanya.

Tung-tang-tung-tang. Pukul 12 jugak lah baru bergerak ke Pengkalan Balak.

Naseb baek cuaca memberikan kerjasama yang baik. Mendung jek. Kalau panas terik aku rasa bebudak nie dah sama taraf dengan udang yang kiteorang bakar.


Aku tak mandi pon. Tapi aku sukaaaaaaaaaaa dok mencarik remis dekat pantai tu. Remis tue macam lala tapi ni kecik-kecik comel jek. Kalau rebus, sedapppp macam makan kuaci. Cara nak carik, just korek jek pasir pantai tu. Nanti jumpalah.

Anak-anak buah aku awal-awal lagi dah terjun mandi. Sambil-sambil tu kakak-kakak aku dok hidupkan arang nak start bakor bakor. Hubby tak mandi tapi dok buat istana pasir. Layan perasaan la tu. eheh



Menu bakor!bakor!bakor! adalah ikan + daging + udang + kerang.

Perghhhh..sekali lagi makan makan dan makan. Littlecaliph pon seronok :)


Next time nak buat lagi lah!

Oi oiiii cepat balik kampung!

Wednesday, September 14, 2011

Sywal1432H [Bahagian 1]

Hari ni hari Rabu. Sepatutnya aku buat Wordless Wednesday. Tapi sebab perasaan nak update blog tiba-tiba datang pagi ni, so aku skip Wordless Wednesday untuk hari ni.

Mestilah nak cerita pasal raya kan. Sana-sini update pasal raya.

How's my raya?

It was A W E S O M E sebab tahun ni turn beraya dengan keluarga aku. ngehehehe. Tahun lepas beraya rumah mertua dulu. Aku ada 3 kakak + 1 abang + 14 anak buah-buahan. Meriahhhhh suasana. Eh bukanlah aku kata kalau beraya rumah mertua tak meriah. Meriah juga, tapi feeling beraya dengan keluarga sendiri dengan keluarga mertua of course lah lain kan kan kan? Siapa yang dah kawen, kalau boleh tiap-tiap tahun rasa nak beraya dekat kampung sendiriiii jek kan kan kan? Tok sah tipu ehhh :P

Oh setelah beberapa tahun tak dapat penuh sebab ABC, alhamdulillah tahun ni dapat puasa penuh. Littlecaliph memang sangattttttttttttttt baik budi. Tak susahkan mama dia langsung sepanjang bulan Ramadhan yang lepas. Thank you littlecaliph. Tahun depan insyaALLAH kita sambut raya sama-sama. :)

1 Syawal jatuh pada hari Selasa. Hari Sabtu sebelum tu, semua dah balik rumah. Kira hari tu lah baru pertama kali anak beranak Hj Halim dapat berbuka sama. Punyalahhhhhh kecoh. Masa berbuka lah ada yang baru nak mandi, ada yang melekat lagi depan TV, ada yang menangis kena usik dengan abang-abang. Macam-macam lagi lah. Suara mak-mak dah setaraf dengan pembesar suara di buatnya dek bebudak neh. Saborrr je lah.

Jiran sebelah rumah selalu ingat rumah kiteorang ada kenduri sebab kekecohan rumah kiteorang ni. Ala makcik sekali sekala jek makcik dengar bising-bising kat rumah ni. Kalau tak senyap sunyiiiii jek. Dah ahli tetap rumah cuma aku, hubby, ma dengan abah. Memang lah sunyi kan. Sebab tu kalau semua balik, rumah akan menjadi lebih gamat daripada biasa. hehe

Berbalik kepada cerita raya. Hari Isnin merupakan hari mantai. Tak tau apa tu mantai? Mantai ni kira hari penyediaan juadah lah sebelum hari raya. Hari nak pergi beli daging/ lauk- pauk/ rebus ketupat/ masak rendang & macam-macam lagi lah.

Oleh kerana si bibik dah di hantar balik maka aku dengan kakak-kakak aku lah yang jadi bibiknya. hehe. Jangan ingat aku pregnant, aku terkecuali ye. No no no no. Aku paksa diri mengerah tenaga dengan harapan nanti littlecaliph rajin macam mama dia. eceh. Master Chef of courselah Ateh, yang lelaen jadi penolong jek. Ma jadik supervisor. Ateh, aku tau ko baca blog aku ni kan kan kan? :p

Pagi lagi dah mula merendang & petang dah selesai semuanya kecuali ketupat. Ni rebus ketupat daun tau. Bukan ketupat segera. Aku yang tolong anyamkan. (Nak jugak bagitau. haha :P)

1 Syawal pukul 5 pagi aku dah bangun. Kenalah bangun awal since aku dulu orang yang pertama masuk tido. Aktiviti pertama adalah menggososk telekung sembahayang raya & baju raya. Aku amik kontrak untuk aku & untuk ma dengan abah jek.

Lepas tu terus mandi sunat aidilfitri & terus solat subuh berjemaah dengan hubby. Lepas solat, aku salam mohon ampun & maaf dekat hubby. Lama aku salam. Berjurai-jurai air mata. Lepas tu hubby takbir. Lagi bertambah sayu dan sebak. Terharu sebab tahun ni masih berpeluang beraya bersama. Bukan hanya berdua, tapi bertiga.

Nanti sambung lagi lah.

Wednesday, September 7, 2011