Monday, October 31, 2011

Hi U.

Ah. Lama sungguh blog ni terbengkalai. Maaflah blog, I dah berpaling tadah dengan u. I dah jumpa tempat yang lagi best untuk I bercerita.Dekat mana? Adalah..memang sengaja I tak nak bagitau U. Tapi U jangan risau, I takkan jadi kacang lupakan kulit. I takkan buat u macam habis madu, sepang dibuang bersepah-sepah.

Ni cerita I untuk U:

Esok dah masuk bulan November. Tadi tengok ticker bila nak bersalin, tinggal lagi 79 hari. Cuak pulak rasa. Lagi cuak dari rasa countdown nak kawen dulu. ahem

Dua minggu lepas I kena minum air gula & injection untuk kacing gigi. Malam sebelum tu dah kena puasa. Start dari 12pm sampailah 8 pagi keesokan harinya. Kena ambil darah lepas tu minum air gula. Sebelum ni dengar ramai yang kata air gula tu tak sedap. Boleh buat muntah + azabbbb jek masa nak minum. Tapi I dengan jayanya menikmati air gula tu sampai sendawa. haha. Naseb slow jek I sendawa kalau tak buat malu jek dekat misi tu. Dah settle dekat situ, pergi jumpa misi untuk dengar denyutan lilcaliph . Lilcaliph berbgerak aktif. Tak sabar mama nak tengok wajah kamu. Ikut muka mama ke muka abah? Harap-harap hidung kamu nanti macam hidung abah sebab hidung abah mancung, hidung mama kemek. hehe

Lepas tu jumpa doktor & kena injection kacing gigi. Saketttttttttttttttttttttt yang amat! Tak tau lah sama ada injection ni memang menyakitkan atau misi tu dok buat secara kasar. Ingatkan dah boleh makan, tapi nan ado. Kena tunggu lagi 2 jam untuk ambil darah kali kedua. Maka gigihlah tahan lapar selama dua jam lagi. Balik rumah dulu sementara nak tunggu round ke dua amik darah. Memang masa ni pergi sorang-sorang jek sebab hubby ada kerja yang dia kena settlekan. Cukup dua jam, drive semula pergi klinik amik darah lagi. Memang rasa tak sedap badan masa tu, terus mohon cuti. huhu

Bulan depan misi kata kena inject lagi. Nehiiiiiiiiiiiiii!

Perut dah I lapar. Bye

Tuesday, October 18, 2011

Kurang asam boi betul!

Tadi ada orang post video pasal keburukan yakult. Aku memang tiap-tiap hari minum 2 botol yakult. Err kekadang sehari sampai 3 botol. Bila nampak tajuk video macam tue, of courselah rasa curiousity begitu tinggi. Takutlah kot ada side efek ke ape.

So, klik butang play.

Dia tunjuk sebotol yaakult & sebiji mentos.

Dalam hati eh tak kan lah boleh meletup plak yakult ni.(sebab teringat yang video gula-gula mentos dimasukkan dalam air coke)

Dia bukak penutup yakult & dia masukkan mentos tu.

Lepas tu kuar ayat

"Now watch it closely".

Aku pon tenung lah skrin monitor ni sebab nak tau apa jadi.

Tak lama lepas tu, tau apa yang kuar?

Gambar HANTU yang scary dengan suara yang mengilai!

Terkejut & terlompat okeh!!!!!!

Damn it.

Kurang asam betol.

Terus aku unfriend dengan orang yang post video tu.

Friday, October 14, 2011

Letih!

Letih!

Hari ni aku cuti sebab nak settlekan JP Visa bibik baru ni. Since dah ada pengalaman bab-bab JP Visa ni, alhamdulillah semua dokumen tak ada masalah dan ambil masa sekejap jek untuk tunggu surat penerimaan. Settle hal dekat imigresen, terus hantar dia balik rumah. Lepas tu nak selesaikan lagi dua perkara pulak: pergi FOMEMA & bawak kereta abah pergi Proton Edar.

Sampai dekat FOMEMA dalah pukul 12.15 tengah hari. Kali ni pon bernaseb baek sebab tak ramai sangat orang. Dekat pukul 1 dah settle. Now bibik dah boleh buat medical check up.

Nak di jadikan cerita di tengah panas terik mentari hari ni, kereta abah tak boleh start masa nak balik dari Fomema...ughhhhhhhhhhhhh! Bawak kereta abah sebab kereta abah nak kena bawak pergi Proton Edar kannn. Satu-satunya cara nak hidupkan balik enjin bila enjin tiba-tiba mati adalah dengan TOLAK. Tolak ok T O L A K!

Boleh bayangkan tak pukul 1 tgh hari-kereta banyak-panas terik dan tiba-tiba kereta mati. Hubby yang comel berusaha sedaya upaya tolak tapi tak berjaya. Aku masa tu memang tak tau nak buat apa dah. Peluh menyimbah-nyimbah di tambah perut yang dah lapar. Memamg cranky habes masa tu. Nak nanges pon ada. [Ke dah nanges?haha]. Luckily hubby pergi jumpa pak guard sekolah depan mintak tolong dia tolakkan kereta tue. BERJAYA! YES! Tapi lepas tu hubby tak bagi pasang air cond sebab takut enjin mati lagi. Ya ALLAH. Azabnya rasa. Panas dekat dunia dah tak tahan, panas dekat akhirat entah macammanalah nanti. T______T

Next destination adalah Proton Edar. Tapi sebab dah nak masuk zuhur, so aku suruh hubby hantar aku dekat Jusco while dia pergi sembahyang Jumaat dekat Masjid Al Azim. Laju-laju carik makanan sebab kelaparaaaannnnnnn. Makan light jek dulu sebab nak lunch dengan hubby. Dah makan then jalan-jalan sementara tunggu hubby habes semayang. Pastu lunch. Pastu terusssss bergegas pergi Proton. Again, tak boleh pasang aircond. urghhhhhhhhhhhhhhh! Rasa terbakar kulit T______T

Sampai proton, pot-pet-pot-pet-testdrive-decide-settle. Next week or by the end of this month, dapatlah ayahndaku kereta baru. Aku rasa sebab tuelah kereta skang ni asek buat hal jek. 'Dia' tau dia nak kena jual.

Sampai rumah dekat pukul 6.00pm. Memang flat habes.

Hubby plak malam ni nak balik Ipoh.

Haih.

Another weekend without dearest hubby.

Sigh.

Tuesday, October 11, 2011

Random

Tadi ingat nak tidur. Tapi tangan ni pergi gatal on laptop. Automatik mata menjadi segar bugar dan terus rasa nak update blog.

Hubby pergi main futsal dengan kawan-kawan opis dia. Bila duduk sorang-sorang dalam bilik ni teringat zaman PJJ dulu. Hampir setahun jugalah duduk berjauhan dengan hubby. Jumpa hanya waktu hujung minggu jek. Kadang-kadang dua minggu sekali baru jumpa. Tapi aku bersyukur, sebab ada pasangan tu suami dekat KL, isteri nun jauh di Sabah. Tak pun sorang di utara, sorang di selatan. Maka aku bersyukur sebab sekurang-kurangnya seminggu sekali dapat jumpa hubby dan sekarang tiap-tiap hari boleh jumpa #ohHeaven

Kadang-kadang aku cuba nak lari dari tulis kisah harian aku dekat blog ni. Macam tak ada topik lain. Balik-balik kisah apa yang aku buat,hari minggu buat apa, keluar jalan-jalan dekat mana. Macamlah blogger famous sampai orang laen nak tau ko buat apa. haha. Bukan tak nak tulis topik lain. Macam-macam topik ada dalam kepala otak ni. Tapi entah kenapa aku rasa semakin sukar untuk aku susun ayat. Nantilah aku update pasal hal-hal lain pulak. Itu pon kalau rajin lah. #silajadiRajin

Ok. Mata dah mengantuk. Nanti aku update lagi.

Itupun kalau rajin. Selamat malam!

Thursday, October 6, 2011

THE MAID [LAST PART]

Wah. Aku lupa nak buat sambungan cerita maid yang dulu tu. Dipendekkan cerita, aku still tak bagitau yang aku akan pulangkan dia dekat agent dia sebab dia teramatlah takut dengan agent dia ni. Agent dia ni an Indian lady. Tapi masa aku ambil dia ni, aku deal dengan sorang malay lady. Konon partner tapi sebenarnya dia cuma carik majikan jek. Kalau maid bermasalah, ko kena pandai-pandai settle sendiri dengan agent india tu. Kira yang malay lady ni just nak amik untung atas anginlah. huh

Aku sampai dulu before agent India tu sampai. Masa tu si bibik dah resah gelisah. Maybe dia ingat aku nak bagi dia dekat majikan laen. 10 minit lepas tu, agent India tu sampai. Once dia keluar je dari kereta, si bibik ni terus memberi jelingan tajam kat aku. Aku buat-buat tak nampak. Masa tu perasan memang nak settlekan cepat-cepat. Lepas tu aku bagi dia duit gaji selama dia bekerja dengan aku. Agent tu kata, bibik ni tak reti bersyukur, dia belum pernah lagi jumpa majikan Melayu baek macam aku. Eceh. Tu betul ye ayat dari agent India. Bukan aku pandai-pandai reka. Lepas tu dia salam aku. Siap cium tangan lagi. haha

Aku cakap dekat dia yang aku minta maaf kalau ada salah-silap aku dekat dia. Kalau aku ada marah ke. Aku doakan dia jumpa majikan yang lebih baik dari aku.

Si bibik ni diam jek. Angkat bag terus masuk kereta. Bergerak jek kereta agent tue, dia lambai aku sambil kesat-kesat air mata. Dia nanges! Macam tak percaya jek.

Tapikan, honestly masa tu perasaan aku bercampur baur. Rasa lega yang teramat pon ada. Lepas satu beban di bahu. Rasa sebak pon ada sebab aku tak boleh nak tolong dia. Cam mana aku nak tolong dia kalau dia tak nak tolong dia sendiri?huhu

Apa-apa pon, aku percaya setiap yang berlaku ada hikmahnya.

Aku dah dapat maid baru.

YEY!

Tuesday, October 4, 2011

Hello.Oktober

Dah masuk bulan Oktober. Lepas tu November, Disember, Januari!

Tettt.tet.tet.tet

14 Januari 2012. Insyallah lilecaliph keluar. Kalau dia keluar 1.1.2012 pon best jugak, dapat baby tahun baru! ^^ Lilcaliph keluar tahun 2012 tau. Jangan tahun 2011. hehe

Lilcaliph sudah berusia 25 minggu dalam perut ni. Dah boleh terasa dia tendang-tendang especially waktu malam. Hubby pon dah dapat rasa 'tendangan' lilcaliph. Boleh tahan juga anak mama ni. Abah kata lilcaliph tengah main bola. Mana pulak bola, main barbie doll lah abah.. :)

Persiapan dah mula buat sikit-sikit. Tahun lepas, masa nak kawen ada checklist barang-barang persediaan nak kawen, this time pon ada checklist jugak untuk beli barang-barang dia. Tapi selalu terbabas/tak ikut checklist sebab barang-barang baby ni cuteeeee sangat. So hard to resist!


ini adalah benda pertama yang mama beli untuk kamu!


Like last 2 weekend, Angah + Ateh temankan beli baju baby dekat Sogo. Kebetulan ada Annakku Fair dekat tingkat 4 apa lagi kan...semua tolong carik dan pilihkan baju. End up,errr.... memang lepas ni mama dah tak payah beli lagi dah baju baby sebab Mama Liza & Omi dia dah tolong belikan sekali. Terima kaseh Mama Liza & Omi :*

Weekend baru ni sambung lagi beli napkin, towel & blanket. Beli yang basic jek dulu. Stroller & car seat belum beli. Tengok nanti ada keperluan ke tak. Baby cot, rasanya tak perlu. Nanti litlcaliph tido dengan mama dengan abah jek. Kita golek sama-sama atas katil tu.

Oh. Set bersalin pon dah selamat di beli. Macam awal sangat kan. Tapi sebab ada promo yang best, terussss beli. Aku pilih set Amway. Jamu-jamu dia semua dalam bentuk pil. Senang nak makan untuk orang yang kurang suka makan ubat cam aku ni.

Breastpump pon dah beli. Insyallah niat nak BF lilcaliph sampai dia 2 tahun. Mudah-mudahan, dipermudahkan ALLAH. Tengah survey kat mana nak beli deep freezer jenis drawer. Nanti nak buat stock senang sebab peti ais kat rumah dah tak muat nak isi.

Hati sedang berkira-kira mahu bersalin di mana. Di privatekah atau di GH. Ikutkan memang mahu doktor perempuan yang sambut baby ni nanti. Biarlah yang handle aku masa nak bersalin nanti semuanya perempuan. Dekat hospital private jelah kan yang boleh pilih-pilih doktor. Kalau dekat GH, mana doktor yang bertugas tuelah yang akan sambut baby ni.

Kalau bersalin normal, insyallah affordable lagi nak bayar. Cuma takut kalau kena c-zer, mau over budget dibuatnya T___T

Harap-harap dipermudahkan ALLAH nanti.

Lilcaliph dah tendang-tendang. Lapar agaknya. Lunch dulu!