Tuesday, November 29, 2011

Persediaan untuk menyambut Littlecaliph

Now dah masuk 33 weeks. Kaki dah mula membengkak. Tido semakin kurang lenanya. Kalau dah duduk lama-lama, nak bangun tu memang dengan susah payah. Rasanya mommy-to-be pon mengalami simptom yang sama kan? Especially bila dah masuk 3rd trimester ni.

So far rasanya dah cukup barang-barang untuk littlecaliph ni.

Baju lengan pendek - Checked
Baju lengan panjang - Checked
Baju lobang-lobang - Checked
Mittens - Cukuplah 2-3 pasang. Memang tak nak pakaikan dia mitten. hehe
Booties - Checked
Napkin - Checked
Towel - Checked
Blanket - Checked
Barut - Checked! (Barut turun-temurun!)
Set tilam - Checked
Toileterries - Checked

hasil pembelian secara pukal

lipat dulu cantik-cantik simpan dalam bakul


bersedia untuk dibasuh!

Setakat ni rasanya cukup dah tu. Kalau agak-agak tak cukup, nanti mama order dekat Ommi suruh belikan. Ok Ommi? hehe

Since dah berazam dan bertekad untuk bagi anak mama ni susu yang terbaik di dunia, maka mama & abah pon dah siap bersiap-sedia dengan segala gadgetnya:

Breastpump
Storage bottle
Bottle
Steriliser



Ha. Steriliser ni baruuuuuu sampai dekat opis. Alhamdulillah sangat-sangat sebab dapat beli dengan harga yang murah. Dapat free 3 botol susu lagi. Buat masa ni memang tak perlu beli lagi botol susu. (Tapi kalau sesiapa ada jual organickidz punya botol susu, sila maklumkan kepada saya. Terima kasih. ^^)

Chest freezer jek belum beli lagi. Ni pon kena tengok dulu. Kalau rasa peti ais kat rumah tu boleh support, tak payah dah nak beli. Tapi selalunya, peti ais tu penuhhhhhhhhhhh jek. hehe

Littlecaliph jangan keluar dulu tau. Tunggu Januari 2012 baru keluar ye sayang.

We loveeeeeeee you! <3

Wednesday, November 16, 2011

Monday, November 14, 2011

Minggu Ujian

Belom sempat aku nak update pasal bibik baru yang ganti bibik lama, dia dah pon cabut. Cisssss bedebah betul.

Aku pon tak tahu macam mana dia ni yang solat wajib tak tinggal, rajin buat solat sunat & rajin puasa sunat boleh lari ikut jantan kerja kontrak. Apa dia ingat hidup dia akan bertambah senang dengan ikut jantan ni? Jantan ni sanggup nak sara hidup dia ke????

Tahun ni aku balik beraya haji dekat Ipoh. So aku tak bawaklah dia ni. Aku sampai dari Ipoh hari Isnin malam. Tengok dia ok jek. Sehat walafiat. Dalam pukul 11 lebih aku dah masuk tidur.

Esok paginya (Selasa), Ateh ketuk pintu bilik aku. Masa tu dalam pukul 6.30 pagi.

'Anoi ooo Anoi. Kejutkan Nuar'

'Ok-ok dah bangun nak semayang ni.' Ni musti sebab Ateh tengok bilik aku gelap lagi.

'Bibik ko lari ni'

Ah sudah. Bila masa pulak ko sempat lari bibik oiiiiiiii. Dalam masa yang sama, Abah & Ma baru pulang dari masjid. Ateh pon bagitau lah yang rumah gelap gelita jek masa dia bangun. Ma pulak cakap masa Ma nak pergi masjid pukul 5.30 pagi, bibik ni dah bangun & dah start kemas-kemas rumah.

Abah pergi belakang rumah. Tinjau-tinjau kotlah bibik ni pergi buang sampah ke or dia dalam bilik air ke.

Tapi tak ada!

Dalam bilik dia, bag besar dia ada elok bawah katil. Aku pon bukak lah tengok kot ada baju-baju dia.

Tapi tak ada juga!

Yang aku jumpa adalah sekeping surat yang kata dia 'ETI PERGI DARI SINI & JANGAN CARIK DIA LAGI'

Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Means, bibik lari antara pukul 5.40 pagi - 6.25 pagi.

Bibik ni manalah tau jalan kat sini so of courselah ada orang yang tolong dia lari. Tak laen tak bukam, pekerja kontrak yang buat rumah sebelah rumah aku ni. Sebab diaorang pon dah cabut lari.

Hanginnn betul lah di buatnya. Pagi tu terus pergi balai polis buat report & pergi imigresen untuk batalkan permit kerja dia.

Permit kerja dia baru siap tak sampai seminggu okeh! Tu yang menambah kegeraman aku. Pastu called agent dia & cerita apa yang berlaku. Agent pon bengang dengan dia ni.

Aku memang tak rasa sedih lah. Cuma aku rasa gerammmmmmmmmm yang membuak-buak.

Ditakdirkan kalau aku terjumpa dia kat mana-mana nanti, tak taulah apa aku akan buat dekat dia.

Hari Jumaat pulak, kuceng yang aku & hubby bela mati kena langgar kereta. Aku ingatkan dia duduk bawah kereta. Rupanya dia pergi berlari ke arah kereta tu masa abah tengah reversed.

Alahai Tomei ku sayang...

Tomei mati memang aku rasa sedey yang teramat. Memang teresak-esak aku nangis cakap dengan Ma supaya jangan tanam dulu sebab aku nak tengok Tomei for the last time. Tapi Ma tak bagi.

Sampai sekarang pon, kalau aku teringat Tomei, mesti aku sedih. T_____T

ALLAH lagi sayangkan Tomei dari aku & hubby sayangkan dia.

Aku hope Tomei happy dengan kawan-kawan dia 'dekat sana'.

Dalam satu minggu yang sama, dua ujian ALLAH bagi kat aku.

Aku percaya hanya insan terpilih sahaja diuji olehMU.

Aku redha ya ALLAH.....

Friday, November 11, 2011

11.11.11 :: Goodbye Tomei ...

Abah telefon.

"Abah nak bagitau ni. Jangan terkejut plak".

Hati berdebar.

"Kenapa bah?"

Hati berdegup kencang.

"Dak hitam ko dah mati".

"Oh.Bila? Macam mana boleh mati?"

Suara sedikit terketar.

"Tadi. Masa abah nak pergi kubur. Abah tak perasan dia duduk bawah kereta. Abah terlanggar."

"Oh. Takpelah Abah. Dah ajal."

.......

Berjurai air mata.

Teringat pagi tadi Tomei lari laju-laju pergi dapur sebab lapar nak makan.

Kalau lambat bagi, kuat jek suara dia mengiau-ngiau. Tak sabar betul!

Teringat pagi tadi Tomei gesel-gesel manja dekat kaki sebelum pergi kerja.

Lepas tu dia ikut sampai depan.

Dia pandang jek sampai kereta jalan.

Comel!

"Kurker jaga Tomei tau!"

Sempat aku jerit dekat kucing lagi satu. Kurker ni dah macam 'abang' pada Tomei.

Suka bergurau & main kejar-kejar dengan Tomei.

Selalu kena buli dengan Tomei.

Tapi Kurker tak kisah sebab Kurker pon sayang Tomei.

Abah kata tadi, Kurker baring jek sebelah Tomei.

Sedih sebab kawan dia dah mati.

Sedih macam aku.

Terima kasih ya ALLAH sebab pinjamkan Tomei untuk aku & hubby walaupun untuk seketika cuma.

Gonna miss you Tomei!
Ya ALLAH, gantikanlah kepedihan ini dengan kesenangan, jadikan kesedihan itu awal kebahagian. Wahai Rabb, tuangkan dalam jiwa yang bergolak ini kedamaian. Wahai Rabb, tunjukanlah pandangan yang kebingungan ini kepada cahaya-MU, bimbinglah sesatnya perjalanan ini ke arah jalan-MU menuju hidayah-MU! Amiin..

Wednesday, November 9, 2011

WORDLESS WEDNESDAY [18]


#$^%&%$!@#$#%#%~_(*_*$%$#%$#%#$%#$%&^*($#@!!#^*

Thursday, November 3, 2011

ROMPERs for your GIRLS



CARTER's Wiggle-in-bodysuits
FOR GIRL

Size: 0-6months
Consist of:
4 pairs of bodysuits
6 pairs of socks

-RM50 (Semenanjung Malaysia)
-RM55 (Sabah/ Sarawak)

+ FREE 1 Lamaze Hand Rattle

Price including shipping ♥