Monday, November 14, 2011

Minggu Ujian

Belom sempat aku nak update pasal bibik baru yang ganti bibik lama, dia dah pon cabut. Cisssss bedebah betul.

Aku pon tak tahu macam mana dia ni yang solat wajib tak tinggal, rajin buat solat sunat & rajin puasa sunat boleh lari ikut jantan kerja kontrak. Apa dia ingat hidup dia akan bertambah senang dengan ikut jantan ni? Jantan ni sanggup nak sara hidup dia ke????

Tahun ni aku balik beraya haji dekat Ipoh. So aku tak bawaklah dia ni. Aku sampai dari Ipoh hari Isnin malam. Tengok dia ok jek. Sehat walafiat. Dalam pukul 11 lebih aku dah masuk tidur.

Esok paginya (Selasa), Ateh ketuk pintu bilik aku. Masa tu dalam pukul 6.30 pagi.

'Anoi ooo Anoi. Kejutkan Nuar'

'Ok-ok dah bangun nak semayang ni.' Ni musti sebab Ateh tengok bilik aku gelap lagi.

'Bibik ko lari ni'

Ah sudah. Bila masa pulak ko sempat lari bibik oiiiiiiii. Dalam masa yang sama, Abah & Ma baru pulang dari masjid. Ateh pon bagitau lah yang rumah gelap gelita jek masa dia bangun. Ma pulak cakap masa Ma nak pergi masjid pukul 5.30 pagi, bibik ni dah bangun & dah start kemas-kemas rumah.

Abah pergi belakang rumah. Tinjau-tinjau kotlah bibik ni pergi buang sampah ke or dia dalam bilik air ke.

Tapi tak ada!

Dalam bilik dia, bag besar dia ada elok bawah katil. Aku pon bukak lah tengok kot ada baju-baju dia.

Tapi tak ada juga!

Yang aku jumpa adalah sekeping surat yang kata dia 'ETI PERGI DARI SINI & JANGAN CARIK DIA LAGI'

Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Means, bibik lari antara pukul 5.40 pagi - 6.25 pagi.

Bibik ni manalah tau jalan kat sini so of courselah ada orang yang tolong dia lari. Tak laen tak bukam, pekerja kontrak yang buat rumah sebelah rumah aku ni. Sebab diaorang pon dah cabut lari.

Hanginnn betul lah di buatnya. Pagi tu terus pergi balai polis buat report & pergi imigresen untuk batalkan permit kerja dia.

Permit kerja dia baru siap tak sampai seminggu okeh! Tu yang menambah kegeraman aku. Pastu called agent dia & cerita apa yang berlaku. Agent pon bengang dengan dia ni.

Aku memang tak rasa sedih lah. Cuma aku rasa gerammmmmmmmmm yang membuak-buak.

Ditakdirkan kalau aku terjumpa dia kat mana-mana nanti, tak taulah apa aku akan buat dekat dia.

Hari Jumaat pulak, kuceng yang aku & hubby bela mati kena langgar kereta. Aku ingatkan dia duduk bawah kereta. Rupanya dia pergi berlari ke arah kereta tu masa abah tengah reversed.

Alahai Tomei ku sayang...

Tomei mati memang aku rasa sedey yang teramat. Memang teresak-esak aku nangis cakap dengan Ma supaya jangan tanam dulu sebab aku nak tengok Tomei for the last time. Tapi Ma tak bagi.

Sampai sekarang pon, kalau aku teringat Tomei, mesti aku sedih. T_____T

ALLAH lagi sayangkan Tomei dari aku & hubby sayangkan dia.

Aku hope Tomei happy dengan kawan-kawan dia 'dekat sana'.

Dalam satu minggu yang sama, dua ujian ALLAH bagi kat aku.

Aku percaya hanya insan terpilih sahaja diuji olehMU.

Aku redha ya ALLAH.....

No comments: