Thursday, December 29, 2011

Bouncer

Instead of getting a cradle for the littlecaliph, I'm wishingthinking to have this one:



BABYBJĂ–RN Babysitter Balance Air Black Mesh

Kaching!

Money o money.

Where are you honey?

^^

Friday, December 23, 2011

Risau.

Hari Rabu baru ni ada checkup. Kandungan dah masuk 36 minggu.Pagi checkup dekat Klinik Kesihatan Ibu & Anak. Nurse comel kata semua ok. Littlecaliph pon dah turun bawah tapi belum enggaged.

Lepas checkup dekat klinik terus ke provate hospital untuk 2nd checkup. Cadangnya kalau bersalin normal, nak bersalin dekat situ.

Masuk bilik, doktor cakap-cakap kejap pastu doktor scan perut.

"Eh.Baby awak ni breech lagi lah"

Ek? Tadi kat klinik nurse kata baby ok dah turun bawah.

"Ye ke doktor?". Saja nak kepastian.

"Iye..ni kepala dia dekat bawah rusuk kanan ni."

"Oh. Saya ingat tu bontot dia...abes cam mana doktor?".Rungsing dah rasa.

"Jom duduk, kita bincang"

Masa tu rasa cool lagi sebab ingat baby masih boleh pusing-pusing. Baru 36 weeks kan..still have time apa..

"Saya bagi masa seminggu. 29hb awak datang check balik, kalau still breech, 30hb kita buat elektif ceaserean"

Ok.Aku dah terkejut. Takkan lah takde option laen? Aku terkejut sampai tak boleh nak tanya apa.

Naseb baek hubby teman sekali. Dia yang banyak tanya doktor itu ini.

Hubby request nak operate on the 1st week of Januari 2012. Tapi doktor tu macam berat hati jek sebab dia kata dia cuti sampai 3hb.

Dalam kereta memang diam tak bercakap. Kalau betul nak kena operate, aku lagi prefer GH. Operation dekat private, 6-7k tak apa-apa. Itu pon kalau semua berjalan lancar. Kalau tak, kena top up lagi.

Lepas bincang-bincang, kiteorang decide nanti nak pergi semula klinik kesihatan utk mintak referal letter ke GH. Minggu depan lah kononnya baru nak pergi.

Malam tu, memang buat semua tips yang baca kat internet supaya baby turun. Kalau boleh biarlah czer tu is the last option.

Semalam plak, around 1pm, ada blood spotting. Oh my. Lagilah cuak. Sebab takut baby dah nak keluar & risau dengan kedudukan baby yang masih songsang.

Terus called hubby suruh picked up dekat opis & pergi klinik kesihatan. Sesambil tu mmg monitor lah kot ada contraction ke or air ketuban dah pecah ke. Naseb baek takde lagi.

Sampai dekat klinik, nurse bising tanya nape tak ke spital. Errr..entahlah sebab rasanya belum sampai masa kot..tue yang ke ke klinik dulu.

Tak lama lepas tu, doctor panggil untuk scan. Sebelum tu dia tanya itu ini pasal last chek up dengan private hospital tu.

Now masa yang ditunggu-tunggu. Let's take a look at you littlecaliph!

Guess what.the baby is almost engaged! Kepala dia betul dah dekat bawah. Masa tengok tu rasa syukur sangt-sangat. Alhamdulillah!

Nurse-nurse pon senyum besar. "Naseb baek awak datang sini dulu."

Sungguh rasa lega sangattttt. Due to blood spotting, doktor suruh bed rest. Dapatlah MC hari ni...

So now, tak sure sama ada nak teruskan hasrat untuk deliver dekat private hospital or GH. Kalau dulu memang hati berat ke private tapi lepas kes yang ni, hati dah berat ke arah GH.

Harap-harap semuanya akan di permudahkan oleh ALLAH.

Littlecaliph sayang,jangan pusing naik atas balik ye.

Oh, littlecaliph keluar Januari 2012 ye sayang...

Mama & Abah love you!

Friday, December 16, 2011

Selamat Hari Jadi, Mak!

Mak,
Selamat Hari Lahir yang ke 65
Semoga Allah mengurniakan kesihatan yang berpanjangan pada Mak
Semoga Allah sentiasa melindungi Mak walau di mana Mak berada
Semoga Allah melimpahkan rezeki yang banyak untuk Mak
Semoga Allah pinjamkan Mak pada Anoi untuk seribu tahun lagi


Anoi sayang Mak
Sayang sangat-sangat!
Selamat Hari Jadi Mak!

Thursday, December 15, 2011

36 minggu.

Semalam pergi checkup 36 minggu dekat klinik gomen. Rutin biasa, sampai dekat klinik letak kad merah. Tunggulah sampai nama kena panggil.

Dah panggil, kena timbang berat badan dulu. Yes!!!!!! Berat badan turun. Errrr... turun sebanyak 400gram. Nampak sikit tapi memberi makna yang besar woooooooo.

Pastu adalah lagi prosedur-prosedur dia. Last sekali jumpa dokter.

Masa doktor check, aku tunjuk lah scan yang hospital pantai buat. Aku tanya lah rasanya bila baby akan kuar.

Doc dengan muka yakin jawap: "Dua-tiga minggu lagi ni awak bersalin lah"

Ek?

EDD aku 14.Januari.2012

Kalau 2 minggu dari minggu ni means minggu terakhir bulan 12.

No no no no. Kenot kenot.

Sebab dah target nak baby tahun 2012 gak.

Littlecaliph, keluar masa 2012 ye sayang ye....

Kalau 1.1.2012 takpe. Mama suka. hehe

Maka sekarang ni dalam fasa berjaga-jaga.

Baju baby dah lama ready. Tapi aku nya belum lagi...ngee. Satu apa pon tak packing lagi.

Braxton hicks sekali-sekala dah memunculkan diri. Still bearable lagilah. Kengkawan kata kalau real contraction errrrrrr terlalu sukar untuk digambarkan sakit tue macam mana.

Aku dah set mind yang contratcion tu tak sakit(eceh) dan masa deliver tak nak kena inject dengan epidural.

Mudah-mudahan di permudahkan ALLAH...

Littlecaliph alhamdulillah sihat. Sekali-sekala bila dia buat tendangan padu memang terasa senaknya.

Hari tu hubby dok cakap-cakap dekat littlecaliph. Entah apa yang dia cakap tetiba littlecaliph tendang.

Tak tau lah tu tendang tanda setuju ke tanda bantah.

Kehkehkeh.

Next week ada check up lagi. Nurse comel kata kalau dah kena start checkup tetiap minggu sampailah bersalin nanti.

Semoga semuanya baik-baik sahaja. :)

Friday, December 9, 2011

Gadget untuk BF.

Sejak dapat tahu yang aku mengandung, aku dah pasang niat untuk BF secara esklusif littlecaliph sampai dia berusia 2 tahun. Tiada susu formula atau yang sewaktu dengannya sampailah dia berusia 6 bulan. 6 bulan baru boleh start solid food tapi still kalau boleh, aku sendiri yang akan preparekan solid food untuk littlcaliph.

Sebagai permulaan, aku google keperluan-keperluan yang perlu disediakan. Dari breastpump sampailah jenis freezer yang mana nak digunakan. Yelah takkan nak share freezer yang dah ada kat rumah tu. Nanti tak pasal-pasal dapat susu ibu berperisa ikan parang. hehe

Breastpump, ikut dari review yang terbaik adalah Medela Fresstyle. Gigih lah survey harga untuk freestyle ni. Once dah jumpa, mak aihhh...memang boleh pengsan lah tengok harga dia. Tapi kalau hati sudah sukaaaaaa, memang masa tu rasa sanggguupppppp jek!

Gigih lagi carik harga yang paling best dekat pak cik gugel ni. Akhirnya, alhamdulillah di temukan dengan blog Kak G: http://www.anakibushop.blogspot.com yang boleh buat sistem kutu. Yey!! [lompat bintang]. Maka tak adalah terasa duet tu sekelepuk hilang.

Mesti ada yang question:

Kenapa tak cari breastpump yang biasa-biasa jek?
Hurmmm....mungkin sebab aku terpengaruh dengan review-review dekat pakcik gugel, so memang hati ni nakkkkkk jugak yang freestyle. Alah membeli, menang memakai :) Insyallah boleh guna sampai adik-adik littlecaliph nanti.. ^^

Kompem ke nanti ada air susu? Kalau tak ada nanti cam mana?
InsyaALLAH ada. Setiap ibu yang mengandung memang ada susu ibu. Kalau rasa sikit, kita sendiri kena usaha supaya susu tu jadi banyak. Insyallah ADA!

Tak susah ke nanti bila dah naik kerja?
Itulah sebabnya kena buat persediaan awal :)

Maka semalam, aku pon telah pergi ke rumah Kak G nak ambil breastpump.. Dekat jek dari tempat kerja aku ni. Senang lah nak rujuk kalau ada apa-apa masalah dengan breastpump ni.

Kak G yang peramah. Macam dah kenal lama jek bila borak dengan Kak G ni. Selain dari breastpump, aku beli Bumble Bee storage bottle. 1 kotak ada 10 botol = RM30. Aku beli 5 kotak terus. Konon nak carik masa Baby Expo dekat Midvalley bulan lepas. Tapi tak pergi ponnnn. Naseb baek Kak G ada jual. Harga pon lebih kurang sama. Jimatt duit minyak & tol.hehehe



Tambah lagi cooler bag & ice cool pack. Ish. Memang tak boleh duduk lama-lama kat rumah Kak G. Nanti adaaaaa jek nak terbeli lagi. :P

Pastu Kak G bagi lagi free gift. Bestttt! Thanks Kak G!

Maka readers, boleh ke: http://wwww.anakibushop.blogspot.com ya. Macam-macam ada! :)

Rasanya dah complete dah gadget untk start breastfeeding.

Mudah-mudahan ALLAH permudahkan niat aku nak BF littlecaliph.

Aaaaaaaaaaaaaminnnnnnnnnnnn!

Wednesday, December 7, 2011