Friday, December 23, 2011

Risau.

Hari Rabu baru ni ada checkup. Kandungan dah masuk 36 minggu.Pagi checkup dekat Klinik Kesihatan Ibu & Anak. Nurse comel kata semua ok. Littlecaliph pon dah turun bawah tapi belum enggaged.

Lepas checkup dekat klinik terus ke provate hospital untuk 2nd checkup. Cadangnya kalau bersalin normal, nak bersalin dekat situ.

Masuk bilik, doktor cakap-cakap kejap pastu doktor scan perut.

"Eh.Baby awak ni breech lagi lah"

Ek? Tadi kat klinik nurse kata baby ok dah turun bawah.

"Ye ke doktor?". Saja nak kepastian.

"Iye..ni kepala dia dekat bawah rusuk kanan ni."

"Oh. Saya ingat tu bontot dia...abes cam mana doktor?".Rungsing dah rasa.

"Jom duduk, kita bincang"

Masa tu rasa cool lagi sebab ingat baby masih boleh pusing-pusing. Baru 36 weeks kan..still have time apa..

"Saya bagi masa seminggu. 29hb awak datang check balik, kalau still breech, 30hb kita buat elektif ceaserean"

Ok.Aku dah terkejut. Takkan lah takde option laen? Aku terkejut sampai tak boleh nak tanya apa.

Naseb baek hubby teman sekali. Dia yang banyak tanya doktor itu ini.

Hubby request nak operate on the 1st week of Januari 2012. Tapi doktor tu macam berat hati jek sebab dia kata dia cuti sampai 3hb.

Dalam kereta memang diam tak bercakap. Kalau betul nak kena operate, aku lagi prefer GH. Operation dekat private, 6-7k tak apa-apa. Itu pon kalau semua berjalan lancar. Kalau tak, kena top up lagi.

Lepas bincang-bincang, kiteorang decide nanti nak pergi semula klinik kesihatan utk mintak referal letter ke GH. Minggu depan lah kononnya baru nak pergi.

Malam tu, memang buat semua tips yang baca kat internet supaya baby turun. Kalau boleh biarlah czer tu is the last option.

Semalam plak, around 1pm, ada blood spotting. Oh my. Lagilah cuak. Sebab takut baby dah nak keluar & risau dengan kedudukan baby yang masih songsang.

Terus called hubby suruh picked up dekat opis & pergi klinik kesihatan. Sesambil tu mmg monitor lah kot ada contraction ke or air ketuban dah pecah ke. Naseb baek takde lagi.

Sampai dekat klinik, nurse bising tanya nape tak ke spital. Errr..entahlah sebab rasanya belum sampai masa kot..tue yang ke ke klinik dulu.

Tak lama lepas tu, doctor panggil untuk scan. Sebelum tu dia tanya itu ini pasal last chek up dengan private hospital tu.

Now masa yang ditunggu-tunggu. Let's take a look at you littlecaliph!

Guess what.the baby is almost engaged! Kepala dia betul dah dekat bawah. Masa tengok tu rasa syukur sangt-sangat. Alhamdulillah!

Nurse-nurse pon senyum besar. "Naseb baek awak datang sini dulu."

Sungguh rasa lega sangattttt. Due to blood spotting, doktor suruh bed rest. Dapatlah MC hari ni...

So now, tak sure sama ada nak teruskan hasrat untuk deliver dekat private hospital or GH. Kalau dulu memang hati berat ke private tapi lepas kes yang ni, hati dah berat ke arah GH.

Harap-harap semuanya akan di permudahkan oleh ALLAH.

Littlecaliph sayang,jangan pusing naik atas balik ye.

Oh, littlecaliph keluar Januari 2012 ye sayang...

Mama & Abah love you!

No comments: