Friday, December 14, 2012

Bila Ainnur Nuha tak sihat.

Ainnur Nuha sangat jaranggggggggggggggg sakit. Sangat-sangat jarang. Kadang-kadang jek dapat selsema + batuk. Tapi mama dia tak bagi ubat & biasanya tak lama lepas tu dia dah ok. Berkat #susuibu  :)

Tapi minggu lepas hari Khamis (6/12), Ainnur Nuha dapat selsema + batuk. Takde lah risau sangat sebab dah tau nanti mesti baik. Cheh. Kompiden jek mama kamu ni kan Ainnur Nuha. Tapi dah bacaan, baby memang elok kalau dapat selsema + batuk. Biar antibodi bekerja lawan virus-virus kurang sihat tu. Jumaat petang gerak balik ipoh. Masa dalam perjalanan dah rasa badan macam dedar jek. Sampai Ipoh memang badan agak panas. Teruslah buat sponging. Kurang sikit panas & dapatlah dia tdo. Tu pon tak lena sebab terbatuk-batuk.

The next day (Hari Sabtu) memang cranky. Tak boleh mama hilang dari pandangan. Memang nak dengan mama jek. Opah ke Atuk ke Abah ke semua dia tak nak. Time tdo pon nak mama hug. Badan kejap panas kejap sejuk. Memang tak bagi pakaikan baju supaya panas badan keluar. Towards petang nampak ok. Nak lah dia bermain-main dengan syarat mama ada dekat sebelah. hehe

Malam tu lepas Nuha tido, dalam pukul 1pagi dengar Nuha merengek-rengek nak susu. Tetiba rasa badan Nuha panas. Panas yang amat. Hubby plak keluar dengan member pergi tengok bola. Cepat-cepatl called suruh balik sebab nak bawak Nuha pergi klinik. Naseb baek tunggu hubby tak lama. Kalau lambat memang dah drive sendiri jek. Tapiiiiiiiiii dekat area Jelapang tu bolehkan tak ada klinik 24 jam. T____________T. Berpusing-pusing carik tapi still tak jumpa. Dah nak menghala ke bandar Ipoh barulah nampak 24 Hours UNIKL Medical Center. Teruslah masuk situ. Sampai-sampai, register & doctor terus checked. Temperature masa tu 38.9'C. Doctor bagi ubat masok kat vontot & 3 jenis ubat lain - demam + batuk selsema.

Balik Melaka demam still on & off.  Flu tak kurang & batuk makin teruk. So semalam (Khamis) bawaklah Nuha jumpa paed yang selalu dia jumpa. Doc cakap lung dah ada noise. Kena on antibiotik & ubat batuk baru.

Alhamdulillah pagi tadi, demam dah tak ada. Batuk & flu pon dah kurang. Esok kena jumpa paed tu balik untuk review.

Bila tengok gambar bawah ni..alahai sedih rasa hati. Kalau boleh biar mama yang demam. Nuha tak payah demam-demam. huhu



Cepat baik ye sayang. Mama rindu dengan seyuman manis + gelak ketawa awak.

Cepat baik tau!

Tuesday, December 11, 2012

Big Bad Wolf 2012

Eh. Ini bukan cerita tentang serigala yang jahat. Ini cerita tentang serigala yang baik hati yang jual buku-buku best dengan harga MURAH. Murah yang memangggggg murah.

Minggu lepas lagi dah perasan dekat newsfeed pasal Big Bad WOlf books fair. Dalam hati dah terdetik. Ada rezeki nak pergi lah tahun ni. Tahun lepas cuma dapat dengar jek so this year, let's go there!

Event bermula pada 7hb Dec. 6hb malam dah bergerak ke KL. Mak + Abah dah gerak awal lagi sebab dia orang nak pergi Genting Highlands. Aku as usual, tak dapat nak ikut. sob T____T

So pagi-pagi lepas solat subuh + mandi semua siap, terus lah aku pergi The MInes Convention Center tempat books' fair ni. Kesian dekat hubby sebab pagi-pagi dah kena teman bini dia yang dah tak sabar-sabar pergi. Ala area the mines tu kalau pergi lambat, confirm jam. Kalau keluar lambat, kompem bertembung dengan orang yang nak keluar pergi tempat kerja lagi. So better gerak awal.

Tip #1  = Plan your trip!

Sampai-sampai memang kereta dah beratur nak masuk parking. Ah lambatnya rasa. Nampak ada parking kosong kat tepi, hubby terus decide parking kat situ. Jauh sikitlah nak jalan ke dalam. Sikit jek!

Tip # 2 = Jeling-jeling, kerling-kerling parking spot dekat luar tu. Boleh parking dekat situ :)

Kami sampai situ dalam 7.30 pagi. Pagi-pagi dah keluar keluar shopping gitu. Masuk-masuk jek. Oh my. Banyakkkkkknyaaaaaa bukuuuuuuuuuuuuu! Aku suruh hubby jalan-jalan mana yang dia nak while aku nak pergi satu area - CHILDREN BOOKS. Ye memang niat utama nak datang sini sebab nak belikan buku untuk Ainnur Nuha. Biar dia rajin baca buku macam mama dia #ewahewah. Tapi being a lovely husband, dia tak nak pergi tempat lain. Dia nak ikut gak mana aku pergi.  #iloveyouhubby!




 
Nak di jadikan cerita, sebab excited sangat nak pergi, sampai kiteorang terlupa nak bawak trolley. Tengok kat dalam MIECC tu masing-masing bawak trolley or luggage bag. Ada tu bawak bag besar macam nak pergi haji ok. Sebab tak bawak bag, aku pon pergilah amik kotak.

Tip #3 = Bring your own trolley/luggage bag! Easier to move around. :)


Konon nak beli sikitlah kan tapi nah amik - 2 kotak penuh. Dah lah kaki aku tengah dalam proses recovery sbb ada retak sikit (tu aku cite laen kali). Gigih ok gigih! Tapi aku bawak yang buku ringan-ringan jek. Mana yang berat, mr.hubby lah yg tolong bawak.

Tip #4 = Pakai kasut/selipar yang comfortable. You didn't know how long you will standing/walking while browsing all those books. 3 millions books maa.

Agak-agak dah puas dengan pilihan buku untuk Ainnur Nuha, barulah kiteorang carik buku masing-masing. Dapatlah buku cerita untuk mak & abah Nuha. 2 untuk saya, 2 untuk awak. hehe. Dekat sini ada disediakan playing area untuk budak-budak & ada cafe. So boleh dropped of buku yang dah dipilih dekat storage dia & pergilah makan. Kiteorang tak breakfast pon ok. Kan dah cakap tadi kiteorang gigih! haha. Tapi balasanya, perut ko dah dah buat head banging dah kat dalam tu.

Tip #5 = Breakfast is a must!

Masa untuk membayar. Cashier banyak and they accept cash & credit card. If banyakkk sangat buku, ada porter yang akan tolong hantar sampai ke kereta. Tapi aku punya takdelah banyak sangat. SO angkutlah sendiri. Oh ya, bagi pemegang OCBC Credit Card, dapat lagi 5% discount. :)

Tip #6 = Kira dulu berapa total semua buku sebelum pergi ke cashier. Manalah tau kot cashier tersalah kira ke kan :)

Inilah hasilnya selam 3 jam di Big Bad Wolf.


40 buah buku = RM300.

Most of it is a hardcover book. Berbalaoi-balaoi wa cakap lu...


Thanks Big Bad Wolf for organising such an awesome event.

See you next year! insyaALLAH.

Thursday, December 6, 2012

Australia.


Tengok dekat sidebar sebelah ada iklan dari Nuffnang tentang Australia. Tetiba teringat kisah aku ke sana tahun 1996. (Ambil calculator kira berapa tahun yang sudah)

16 tahun yang lepas. Gile lama!

Masa tu aku baru Form 1. Sekolah dekat STF. Last minute kot aku baru dapat pergi sebab masa tu aku aku rasa aku baru jek lagi join band skolah. Bila sir cakap aku dapat pergi & suruh aku buat passport, best gila rasanya! Yelah, aku manalah pernah berjalan pergi oversea kan maka perasaan tu sukar digambarkan dengan kata-kata. Chewah.

Masa tu form 1 yang pergi adalah dalam 30 orang kot. So we alls naik flight dari Senai-Subang (ke KLIA? tak ingaattt). Then ke Sydney.

Sydney! Opera House! Kangaroo!

Cheh. Tak keruan betul masa tu. Gembiara kemain.

Dah lah masa tu aku & ina jek yang tersesat dekat apartment senior. Bebudak junior lain duduk kat apartment lain. Tak boleh nak bersuka ria. (Takut wooo dengan senior).

Tak salah aku kiteorang dekat sana, seminggu lamanya. Ada buat performance depan opera house, dekat darling harbour bridge, dekat one of the school kat sana. Tu jek kot yang aku ingat.

Beside STF, lagi satu sekolah yang mewakili Malaysia was VI. Tapi masa tu bebudak VI kerek. Tak join ngan kiteorang. kahkahkah.

Oh! Ada sekali aku kena denda dengan Sir Azhar berdiri dekat car park. Sejuk beku wehhhhhh. Jari-jemari semua numb. Yelah masa tu tengah nak winter. Tak ingat aku kena denda sebab apa. Mungkin sebab tak hafal note. (Susah ok nak hafal! Dah lah ada banyak lagu. wuwuwuwuwu). Aku main trumpet masa tu.

Then kiteorang ada visit bluemountain & macam-macam tempat lagilah.

Benda paling banyak aku beli adalah coklat. Sebab coklat dia sedap. haha

Aku try carik gambar tapi dekat mana entah album tu tersorok.

Well, aku harap one day aku dapat pergi lagi sekali.

Tak dapat pergi Sydney, pergi Gold Coast pon jadiklahhh...

Haha.

Wednesday, December 5, 2012

Perfume set great deal!


100% ORIGINAL PERFUME!!!
THIS PERFUME IS NOT A REPLICA/ORI-REJECT/IMITATION PERFUME.
ALL PERFUME COMES WITH BOX
YOUR SATISFACTION IS OUR GUARANTEE!
FREE SHIPPPING WITH POS LAJU!! 


GREAT DEAL

Nina by Nina Ricci Gift Set + DIOR POUCH + 2 VIALS
user posted image

Consist of:
50ml EDT
50ml Body Lotion
50ml Shower Gel


-RM180 (West Malaysia)
-RM185 (East Malaysia)


email me at:


perfumerack@gmail.com



rclxm9.gif rclxm9.gif rclxm9.gif rclxm9.gif rclxm9.gif

Friday, November 16, 2012

Entri pertama bulan November.

Last entry aku pada 25.Oktober.2012. Gila lama tak tulis apa-apa dalam blog ni.

Oh minggu ni punya working days terlompat-lompat.

Kerja-Cuti Deepavali-Kerja-Cuti Awal Muharram-Kerja.

Si kecik dekat rumah of courselah paling happy bila aku cuti. Boleh berkepit dengan mama 24 jam kan....

Sekarang punya style kalau aku nak pergi kerja adalah menangis meraung sekuat hati.

Tak kisahlah bibik ke yang ambik or mak aku yang ambik, memang kompem menangis. Aku rasa nanti dia dah berjalan mau dia pegang kaki aku tak bagi pergi kerja. #exaggeratee betul mak awak ni Ainnur Nuha.

Cuti deepavali tak pergi mana-mana. Tengah hari tu lari kejap tengok poster yang dah siap pasang dekat Taman Mini Malaysia. Lepas tu pergi Mydin sebab nak beli creepe durian. Dekat newsfeed masing-masing dok tayang DC. Of course buat aku teringin. Naseb baek jumpa.

Boleh tahan pening gak nak menyiapkan content untuk tiga rumah ni.

Mana nak carik bantal pengantin bertekat emas? Kipas pengantin ada sape-sape jual?

Tu belum masuk part nak carik baju pengantin dolu-dolu. Ada sape-sape yang nak jual? Bagitau aku please.

Pelamin jek yang dah selamat di pasang. DIY okeh. Gigih aku pakaikan skirt dekat platform tu (baca: pasang skirting). Kalau aku tau boleh DIY, baik masa kawen dulu aku DIY jek. hahaha #verangan

Pastu nak carik kayu api nak letak dekat dapur kayu. Nak carik kayu. Nak carik kayu. Eh. Dah macam cerita labu-labi plak.

Rumah lama tu dah almost complete. Almost lah.

Tv lama dah ada.
Jam lama dah ada.
Mesin jahit lama dah ada.
Gramofon pon dah ada.

Nampak cam senang jek kan tapi realitinya T____________T

Semalam kiteorang bersuka ria dekat Kolam Air Panas Jasin. Sekarang kan cuti skolah. Kat rumah penuhlah askar. Nak pergi mandi laut/air terjun, tengah musim hujan. So mandi kolam jelah ye bebudak. Ainnur Nuha pon tak ketinggalan. Kemain suka dia mandi kolam. Nanti mak ajar awak swimming ye Nuha. Swimming guna pelampung. kahkahkah

Oklah esok weekend. Selamat berhujung minggu. Jangan stress-stress macam aku. Happy-happy macam Ainnu Nuha ni tau.. ha.ha.ha.

Thursday, October 25, 2012

Tuesday, October 23, 2012

9 bulan 8 hari.

Siapa lagi yang baru berusia 9 bulan 8 hari kan kalau tak cikibum-cikibum sorang ni. Masih lagi minum milk mama. Masih lagi makan bubur dari air tangan mama. Belum boleh merangkak tapi dah laju ber-commando crawl.

Akibat bercomando crawl yang laju telah menyebabkan dia melepasi kubu pertahanan, JATUH KATIL dan seterusnya benjol di dahi. Mak tak tau cam mana boleh terjadi sebab dia dengan abah dia. Mak dia dalam bilik air eh. Tetiba dengar dah meraung dan tuuuu diaaaaa Ainnur Nuha dah kat lantai T_____T.

Tinggi katil + tilam adalah dalam 2kaki lebih. Boleh tahan tinggi lah. Mau tak meraung kan. Mak dia pon kerai skali. Yelah sebab tak pernah jatuh sampai camtu skali. Tapi alhamdulillah tak ada apa-apa. Nuha kan kuat. Kuat macam mama!

Sekarang dalam fasa angkat bontot tinggi, try nak duduk-duduk, try nak berpaut-paut. Ha ni pon ada kisah gak. Aku tengah nak solat. Nuha kat luar dengan sepupu dia. Baru nak angkat takbir tetiba dengar dia meraung. Ni kompom tergolek lagi ni. Betul pon. Tangan terkucil sbb cubaaan berpaut & berdiri dekat kerusi. Apa lagi, benjol lah lagi sebelah dahi.

Takpelah nak. Ni proses belajar namanya.

Tak apa lah Nuha kalau Nuha lambat nak merangkak. Lambat nak tumbuh gigi. It's ok.

Take your own swwet time.

Benda-benda cam tu bukan boleh dipaksa-paksa ye tak?



Sempena usia yang ke 9 bulan, rambut Ainnur Nuha dah kena potong.

Selamat tinggal rambut KPop. :p

Thursday, October 18, 2012

Trip. Tak pergi pon... ^^

Alhamudlillah, tahun ni murah rezeki Danau dapat pergi Jogjakarta. Tapi kali ni, untuk pertama kalinya aku tak dapat join company trip ni. sob sob srettttt. Well dulu sorang, sekarang dah bertiga. Yang nombor tiga masih kecil. Baru 9 bulan. Masih menyusu badan. Malam-malam masih mengempeng. Kalau tak mengempeng pon, time dia hok hek hok hek bukak mata, dia akan pastikan yang aku ada kat sebelah dia. Kalau tak, kompem meraungggg.


 beautiful jogja. picture from google.

Aku dah test hari tu. Dia dah tdo. Tak lama lepas tu dgr dia merengek-rengek. Aku mintak tolong kat abah dia suruh tepuk-tepuk. Lagi abah dia tepuk, lagi kuat dia nanges. Failed! haha

So bila bos tanya bulan lepas sama ada aku akan join this trip or not. Aku memang cakap, sorry tak dapat nak ikut. Tak sampai hati nak tinggalkan si kecik tu. Nanti nak bercuti pon rasa tak best sebab asek teringat-ingat dekat anak. Kang memalam takut aku yang tak boleh tdo sebab tak de anak kat seblah.Eh tapi kalau ikut trip ni, hubby pon akan ikut sekali. So bleh tdo jugak kot. ngee

Insyaallah, ada rezeki nanti berjalan jugak. Nuha, kita ajak abah pergi Bandung nak tak? (Bandung lagi??!! haha)

Kejap nak bandung. Kejap nak xbox kinect. Kejap nak ps3 move.

Macam banyak duet khenn.

Ala, berangan jek. Bukan kena bayar pon.

Tapi kalau ada orang nak bagi,

kecik tapak tangan, stadium hang jebat saya tadahkan!

^^

Thursday, October 11, 2012

Ustaz Kazim datang Melaka wehhhhh!!



Berkat tiap-tiap minggu call PA Ustaz Kazim, InsyaALLAH, jika tiada halanganNYA, Ustaz Kazim pujaan keluarga kami akan datang berceramah ke Masjid Al-Ghafar Jasin Melaka.

Semoga dipermudahkan urusan pada hari Jumaat nanti.

Jemput datang semua!!!!

Wednesday, October 10, 2012

Nuha's 1st solid food.

Dah nak masuk 9 bulan baru nak cite pasal 1st solid food kan. Belasah jelah.

Cer teka cer teka makan apa as 1st solid food. Apa? Bubur + ikan bilis? No no no no no *sambil gerak-gerak jari telunjuk*.

Ikan bilis ada kandungan garam yang sangat tinggi. Tak sesuai untuk baby-baby comel. Lagipon baby tak perlu lagi di perkenalkan dengan rasa masin sampailah dia berusia 2 tahun. Ala kompem ada yang cakap "Dulu aku bagi kau makan itu ini itu ini nenonenoneno, kau sihat jek sampai sekarang". Ya betul. Tak di nafikan. Alhamudillah tak ada apa-apa yang terjadi. Tapi tu dulu. Where's ppl tak ada internet. Where's ppl tak tau lagi keburukan bagi garam pada babies. Sekarang dah tau so tak apalah kan kalau kita nak bagi baby pemakanan sihat. Kalau sakit nanti, siapa yang kena jaga? Mak dia jugak yg jaga kan. Bukan orang laen yang asek dok cakap "Eh, kau bagi jelah anak kau makan itu ini nenonenoneno. Kesian dia tak dapat makan."

Eh. Jauh melalut. So back to the topic. Nuha had her 1st solid food on 14th July 2012 and it was a pear puree. 1st time makan, terkemut-kemut jugaklah mulut dia. Sebelum ni rasa susu mama jek kan. Tak pernah lagi rasa food texture yang lain. Tu yang dia rasa pelik tu.hehe Habis jugaklah dalam 2-3 sudu besar. Excited ye nak?

Lepas 4 hari, bagi puri epal plak. Tunggu lagi 4 hari. Pastu buat bubur kosng + puri epal. Ada jugak puri pear + puri epal.

Hari ni,  at almost 9 months old, favourite food dia adalah bubur + stok ayam + ayam + labu.

Kalau buat ni mmg kompemlah abes.

Nuha dah 8 bulan, nak masuk 9 bulan tak lama lagi tapi berat lom sampai lagi 7 kilo. Selim melim anak dara i ni.

Takpelah nak, tu ikut genetik abah awak lah tu. Sebab tu kurus comel. Kalau ikut mama, tak berapa nk kurus tapi comel. haha

Hari tu buat macaroni + creamy cheese. Tapi Nuha tak suka. Maka mak dia jugaklah yang kena abeskan.

Tak nak makanan omputeh eh Nuha? gud gud.

The best part is Nuha masih lagi fully BF. Alhamdulillah. Walaupun stok bawak balik kejap banyak, kejap sikit tapi alhamdulillah still cukup untuk Ainnur Nuha.

Nuha...nuha..mama rasa nak bawak jek awak datang opis ni hari-hari!

Thursday, September 27, 2012

8 bulan.

Dia sudah 8 bulan.
Sudah kenal mama & abahnya.
Sudah kenal mak wan & tokdang.
Sudah pandai mengelakkan diri dari di ambil bibik masa nak pergi kerja di pagi hari.

Makan semakin berselera.
Tapi berat tak naik-naik.
Mama pon kompius.
Takpelah anak, janji awak sihat, cargas & aktif.

Tidur malam masih lena sehingga pagi.

Buat mama & abah tidur tak sedar diri.
Haha
Terima kasih!

Sudah mahu cuba untuk merangkak.
Sudah cuba-cuba untuk panjat-memanjat.
Sudah kenal kereta!
Kalau naik kereta, diam tak berkutik.

 

Cepatnya dah 8 bulan.
Ainnur Nuha,
Mama & Abah sayang awak bannnnnnnnnnnnnnyaaaaaaaaaaaaakkkkkkkkkkkk sangat!

Thursday, September 6, 2012

Sebok!

Korang setakat PERGI MASJID tapi lepas tu dok BUSUK HATI, dok MENGUMPAT, dok PERASAN BAGUS, aku cadangkan baik korang solat kat rumah jelah.

Orang pergi masjid sebab nak merapatkan ukhwah. Nak erat silaturrahim. Nak berkongsi ilmu.

Bukan pergi sebab nak carik salah orang lain. Nak tunjuk bagus.

Maaf lah nak cakap. Daripada sebok tertanya-tanya/buat andaian: "Banyak kereta kat depan rumah orang tu tapi menantu dia tak pergi pon solat dekat masjid", baiklah  pergi sebokkan diri check bacaan Al-Fatihah setiap jemaah.

Al-Fatihah bagi lulus dulu.

Al-Fatihah tau Al-Fatihah.

Bacaan WAJIB dalam solat.

Tolong perbetulkan dulu, lepastu baru sebok hal lain.

Thursday, August 16, 2012

Raya

Tahun ni raya macam biasa.
Ketupat rendang semua confirm ada.
Eh.
Tak sama.
Sebab tahun ni sudah ada Ainnur Nuha.
Esok Ainnur Nuha 7 bulan.
7 bulan.
Sekejap sungguh masa berlalu.
Milestone dia.
Mulut yang riuh pengubat hati mak wan dan tok dang dia.
Juga mama dan abah!

Eh.
Ini cerita raya.

Kalau raya mestilah ada baju raya kan.
Orang pertama yang dah siap complete baju raya dia adalah - Ainnur Nuha.
Mama dah borong secara berjemaah dengan Mama Iza & Mommy Ederq.
Baju kurung beli dekat Afzan.
Pastu mama iza presentkan baju kebaya dekat Nuha.
Mekaceh Mama Iza. 



Baju raya DH pon dah siap beli.

Baju raya diri sendiri, yang ditempah baju kurung 4 pasang.
Ye banyak.
Tapi sejak raya tahun lepas, tak ada buat baju baru langsung.
Asek pakai baju sama.
Bosan.
So stakat 4 pasang, tak pelah kan?
Tudung raya, guna mana yang ada.
Kasut raya/slipe raya. Juga possible untuk guna mana yang ada.

Keperluan anak di utamakan.
Keperluan mama abah, ditangguhkan.
Haha

Raya kat mana?
Tahun ni masing-masing beraya dengan mak apak masing-masing.
Aku dekat melaka, DH balik ipoh sorang-sorang.
Sepatutnya memang turn Ipoh.
Tapi condition mak aku belum sepenuhnya pulih.
Semangat dia baru nak ok.
Aku takut bila aku takde or in other words, NUHA tak ada bersama, semangat mak hilang semula.
So kata putus di capai.
Aku kat sini. DH kat sana.
Thanks DH coz memahami my situasi.

So tahun ni punya raya pertama, it will be just Ainnur Nuha & me in the picture.
Di susuli dengan gambar mak wan, tokdang dang & family ommi.

Oklah di kesempatan ni, aku nak ucap selamat hari raya & maaf zahir batin kepada pembaca blog life in mono.
Bajet macam ramai beno yang bacalah kan.haha
Mana ada ayat-ayat yang mengguris perasaan, harap di maapkan.
Tapi aku rasa tak adalah sebab aku banyak story pasal life aku jek kat dalam ni.

Mana yang memandu pulang, pandu dengan berhati-hati.
Tak payah nak tunjuk terer atas highway.
Biar lambat asal selamat dan memandu lah dengan bijak.

Oh. Nah, gambar latest anak dara aku:






Jemputlah datang beraya ke rumah nanti.

Selamat Hari Raya!


p/s: Orang memang suka jadik hakim tak bertauliah. Tapi dia tak laluinya dan tak rasa apa yang aku lalui. So please, stop being jugdmental. Just stop.

Friday, August 3, 2012

Al Fatihah


Buat junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w
Keluarga Baginda dan para sahabat Baginda

Buat mak dan abah
Serta ahli keluarga

Buat umat muslimin dan muslimat 
Sama ada yang masih hidup atau yang sudah meninggal dunia

Dan

Buat Allayarham Nursyaleza Jaafar

serta

Allahyarham Siti Noor Edayu Roslan dan suaminya  Allayarham Mohd Hafeeze Mohd Hanafi

Moga anak kecil yang di tinggalkan kalian akan menjadi khalifah ALLAH dan mujahid ISLAM.

Monday, July 23, 2012

Ohoi.

Lama aku tak update. Banyak benda aku nak cerita.
Tentang mak yang tak sihat.
Tentang mak yang kena masuk IJN.
Tentang mak yang kena buat angiogram.
Tentang mak yang tak boleh tido malam.
Tentang mak yang tak ada selera makan.
Tentang lilcaliph yang sudah 6 bulan.
Tentang lilcaliph yang sudah mengenal makan.
Tentang lilcaliph yang semakin pandai bercoleteh.
Ye,
Ainnur Nuha sudah 6 bulan.
Maknanya aku dah bejaya susukan Ainnur Nuha selama itu.
Jujurnya, fully breastfeeding tak mudah tapi ia juga tak susah.
Tengok anak senyum & tidur selepas di susukan = PRICELESS!
Hmm.
Memang lama aku tak update blog ni rupanya.

Salam Ramadhan semua.

Friday, June 8, 2012

Happy Birthday, Babe!

Dearest Babe,

Happy Birthday!
It's been a long time since we did not meet each other. T___T
Though we're far apart (KL-Melaka jek pon kan? =__=" )  yet you're always in my heart =)
Thank you for the 16th years of friendship that we shared together.

From this:



Until this and still counting :)

May all your wishes come true!
May all the happiness be with you!
May our friendship last forever too!
I love you!

Friday, May 25, 2012

Ainnur Nuha :)

Our little caliph ni dah cerdik pandai. Sesuai lah nama sebab Nuha maksudnya bijaksana. Eh, maaflah sebab puji anak sendiri. Kalau bukan mak dia yang nak puji, siapa lagi khennnnn....

Masa umur 3 bulan, dia dah boleh meniarap. Tapi meniarap je lah lepas. Part terlentang balik masih gagal. Lepas tu masih lagi belum berjaya nak keluarkan tangan dia yang tersepit masa meniarap. Kadang-kadang jek boleh. Kalau tangan dia tak lepas alamat menjerit-jeritlah dia mintak tolong. Tolong! Tolong! Tapi tak lah dia cakap tolong. Tu mama dia yang bagi sound effect bila Nuha jerit-jerit. :D


                                            
Tapi aku rasa kegemaran dia sekarang memang menjeritlah. Kalau dok agah-agah, memang jerit suka. Main playgym sorang-sorang, tetiba jerit suka. Kalau nangis mintak dukung pon jeirt-jerit. Bila dah angkat, diam pastu senyum-senyum. Bijak kan? hehe #pujilagianaksendiri


Petang-petang balik kerja, suka nak bawak Nuha jalan-jalan depan rumah guna carrier. Sesambil ambil angin tue sebenanrnya nak suruh dia biasakan duduk dalam carrier. Senang nanti nak bawak jalan-jalan sebab kite orang takde stroller. So far kesukaan Ainnur Nuha dalam carrier is 50-50. Ada masa lama, ada masa baru masuk dah meraung. Meraung tu time dia nak tdo tapi mama dia nakkkkk jugak bawak dia jalan-jalan dalam carrier. Mama tak kejam eh. Mama nak biasakan jek.

Oh. Ainnur Nuha dah ada pacifier. Tapi guna masa tido jelah. Nk bagi dia cepat khayal. Bila dah tdo, aku cabut. Tetapi kadang-kadang dia sendiri yang keluarkan dari mulut. Memang ada yang kata tak eloklah, nanti baby jonganglah & macam-macam lagilah. Tapi puting skang ni dah banyak jenis. Pandai-pandailah pilih. :)


Now dah masuk 4 bulan. Hari Rabu lepas pergi check up 4 bulan. Berat 5.2kg, tinggi 61cm. Lepas check up terus bawak pergi sunat. Tak nanges pon masa sunat plus doc cakap badan nuha selim melim, tak boleh nk potong banyak. Macam tu lah lebih kurang ayat dokter.

Oh. Rambut dah panjang. Tapi panjang ke atas, boleh? Kalau bangun pagi tu kelakar tengok rambut sebab tercacak-cacak. hehe. Dah panjang seinci lebih pon tak turun-turun lagi.. =_="


Rasanya Ainnur Nuha dah mula kenal mama dengan abah dia. Balik rumah jek kalau masa tu bibik tengah dukung, mesti keluar bunyik eeeekkk eekkkk mintak aku plak dukung. Tak pon masa aku balik & bibik tengah pujuk dia merengek-rengek (slalunya sebab nak tdo), aku amik jek kompem diam pastu senyum-senyum. Kol 8.30pm mesti nak berkepit sampailah dia tertdo. Malam bangun feeding dalam 2-3 kali pastu dalam pukul 6 pagi haaaaa memang macm jam loceng dok jerit-jerit kejut mama dengan abah dia.hehe

Lately ni sebab nak khayalkan dia sementara kiteorang bersiap, bukakan youtube. Paling suka lagu Aliff Baa Taaa. Kalau tengah nanges2 pon kalau bukak lagu tu sure diam pastu gelak-gelak suka.

Aaaaaa...tak sabarnya nak balik! Esok dah start weekend means boleh berkepit dengan Ainnur Nuha 24/7!

Wednesday, May 16, 2012

Friday, April 20, 2012

Product Review: BabyBjorn Bouncer

Remember this post? Alhamdulillah, now we have one :D. Rezeki Ainnur Nuha dapat bouncer idaman. Bukan idaman Ainnur Nuha, tapi idaman mama dia. Haha. Aku ni ada penyakit, kalau dah berkenan dengan something, siang malam akan dok teringat-ingat, terbayang-bayang. Pastu dok fikir cam mana nak dapatkan ni.



Pendek kata, makan tak kenyang, tidur tak lenalah. Tapi aku mandi still basah yeeeee.

Takdirnya, impian menjadi kenyataan. Mau tak seronok. Pendek kata, Mama yang super seronok. Eh Nuha pon seronok juga tau duduk dalam bouncer nie :D

So how's the bouncer work?

Bouncer ni ada 3 position: play, rest & sleep. Ikut kesesuaianlah nak letak dekat position mana. Bila Nuha tendang-tendang, secara automatiknya, bouncer ni akan bounce sendiri. Kalau Nuha duduk diam-diam, tak bergeraklah bouncer tu.

Lepas tu, tempat duduk dia  ni membuatkan baby terasa macam kena hug. Ala macam kita letak baby dalam buaian tu. Lebih kurang macam tue lah. Since Nuha dah tido dalam buai, bouncer ni memang sangat-sangat membantu time nak tido kan dia. Like last week, pergi rumah Ateh, manalah ada buaiankan. So bila nampak dia dah ngantuk nak tdo, letak dalam bouncer ni, enjut-enjut terus tido. Once dah betul-betul lena, baru transfer kat tilam. Enjutan memang smooth & tak mengeluarkan bunyi langsung :)

Bouncer ni bila lipat memang akan jadi flat, senang nak letak dalam bonet kereta & angkut ke mana-mana. Tak makan space bonet.






Dari segi safety, walaupun mula-mula macam ragu-ragu yang bouncer ni senang terbalik but it's not. Kalau tersepak, tak bergerak langsung bouncer tu. Kukuh statik di tempat asal. Ayat jimat, tak senang bergerak lah.

Material pon best. Nuha punya black air mesh. Sesuai lah dengan nama, selesa jek dia duk dalam tue.

Overall, memang Mama sangat happy dapat belikan bouncer ni untuk Ainnur Nuha. Sampai Nuha 2 tahun pon Nuha leh duduk dalam ni lagi tau...hehe

Inilah agaknya yang di panggil law of attraction.

Terima kasih ya ALLAH sebab menjadikan impian ku menjadi kenyataan.

Yes, dah boleh strike satu daripada my wishlists! :D

Friday, April 13, 2012

And the journey begin....

Masa mengandung dulu, aku dah tekad dalam hati nak fully Bf littlecaliph. Maka bermulalah sesi menelaah google, baca artikel, join fanpage dan mula buat persediaan sikit-sikit. Mula beli gadget-gadget untuk BF. Baca kat sini.

Antara info yang aku dapat, aku kena buat skin to skin contact dengan baby dalam masa secepat yang mungkin once baby dah keluar. Aku masa tau nak kena czer aku tanya nurse:

"Lepas baby keluar, berapa lama saya akan keluar dari OT?"

"Tak pasti."

"Ok. Nanti baby dah keluar saya nak bf baby saya. Kalau saya terlambat, boleh hold ke dari bagi susu formula?" (Lebih kurang mcm tuelah ayat aku. Tak ingat sangat dah)

"Oh. Biasanya kami akan bagi susu formula. Takut baby lapar". Tu jawapan nurse.

Kecewa? Adalah sikit. Sebab kalau boleh memang nk terus bf tapi takut keluar dari OT lambat so aku redha lah...

Ainnur Nuha keluar dari perut 9.18pm. Aku keluar dari OT dalam 9.40pm rasanya. Lepas tu 9.50pm dah kena tolak masuk ward.

Dekat ward, Mak, Abah dengan Along dah tunggu. Aku tak nampak hubby aku masa ni. Rupanya dia pergi ambil Ainnur Nuha dari nursery and bawak ke bilik aku.

"Orang dah azankan dan dah celetkan kurma sikit td".

Alhamdulillah.

Masa tu Ainnur Nuha maintain diam jek lagi. Tapi mata dah luas terbukak. Pandang sini sana.

Tak sampai seminit, "uwaaaaaaaaaaa". Punyelah nyaring suara dia. Tanjat mama. hehe

Rupanya Nuha belum nenen lagi since dia keluar dari OT. Means, dia tak minum FM lagi. Confirm dah lapar.

Masa ni aku terbaring. Kaki masih lagi kebas tak rasa apa. Tak boleh nak bangun. Aku minta Along tolong pegangkan Nuha and aku sedaya upaya bf Nuha.
Link
Alhamdulillah, susu keluar & Nuha pandai latch. Tapi dengan posisi aku yang terbaring dan sangat terbatas untuk bergerak, memang payah sangat rasa. Dah kenyang, Nuha pon diam. Tak lama lepas tu nurse datang ambil Nuha. Nurse tanya "Kalau menangis, nak bagi FM tak?". Aku kata jangan bagi FM, kalau nangis bawa dia jumpa aku.

So masa melawat pon dah habis, semua pon dah balik. Aku suruh hubby balik sebab dah seharian dia temankan aku. Kesian dia.

Tak lama lepas tu dengar bunyik troli kena tolak. Pintu bilik pon terbukak. Eh, Nuha!

"Dia nangislah. Lapar lagi ni."

Nurse tu angkat and letak Nuha kat sebelah aku. Alamak. Susah nya nak mengiring. Along plak tak ada nak tolong. Apa lagi, menjeritlah lagi Ainnur Nuha sebab tak dapat-dapat nak nenen. Luckily nurse tu tolong aku untuk bf kan Nuha. An Indian nurse yang sangat-sangat lah baik.

Masa dia tengah tolong aku, masuk sorang nurse melayu. Dia tengok nurse india tengah tolong pegangkan Nuha, dia dok sound 'Eh, breastfeeding ni nak bonding kan mak dengan anak. Kalau orang laen pegang, cam mana nk ada bonding?"

Ewah-ewah, sedap hati ye cik nurse cakap macam tu. Kalau perut saya ni tak kena belah, dah lama saya buat sendiri lah.

Geram jugak dengar. Hello, I paid for the service ya. Banyak bunyik plak. Lastik kang! Tapi tu sume aku cakap dalam hati jelah.huhu

Nurse India tu buat tak dengar and terus jek pegangkan Nuha.

Bila Nuha dah kenyang, dia tolak masuk nurseri. Bila Nuha lapar, dia tolak Nuha ke bilik & tolong aku. Sampailah ke pagi. Memang dia sangat-sangat membantu.

Malam tu aku memang tak rasa letih langsung. Rasa semangat habes sampaikan ada sorang lagi nurse yang datang betulkan drip aku pon sound aku "Awak sepatunya kena baring 6 jam. Jangan banyak gerak sangat!"

Agaknya dia tengok aku gigih bf Nuha, tu yang dia sound aku tu. Aku just senyum jek.

Hari kedua, aku dah kuat sikit so bolehlah aku tegakkan katil ni ke 45 darjah. Hubby pon ada temankan aku. Aku memang pesan dekat nurse, kalau Nuha nangis bawak Nuha kat aku.

Almost sejam/sejam setengah sekali, nurse akan tolak Nuha kat bilik aku. Once done bf, aku akan tekan bell. Nurse pon datang.

"Nak top up FM tak?"

Itu lah ayat yang diaorang akan tanya tiap kali nak hantar Nuha balik pergi nurseri.

Jawapan aku masih sama - " Tak perlu. Kalau nangis, bawa kat saya. Tq".

Ada sekali tu nurse ni bagitau Nuha belum kencing. " Tak cukup air kot ni. Nak topup FM tak?"

"Ohhhhhhhh... tak perlu. Nanti dia kencing lah tu".

Terus tak tanya dah lepas tu. haha

Betul pon, tak lama tu, Nuha pon weeeweeeee. Good job Nuha!

Aku dok terfikir, bukankah sepatutnya nurse-nurse ni support BF. Ni tak, asek tanya nak top FM tak. Tension mak!

Malam tu, Nuha terus room in dengan aku. Renyah jek dia. Pastu kalau nanges punyalah kuat. Memang tido-tido ayam jek masa tu.

Hari ketiga dah discharged. Hooray!

Alhamdulillah, setakat ini Ainnur Nuha masih fully BF. Susu pon alhamdulillah sentiasa ada. Rezeki Ainnur Nuha.

Berkat bf, Ainnur Nuha tak kena jaundis langsung & tak banyak meragam masa aku dalam pantang.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Mudah-mudahan tercapailah hajat nak BF Ainnur Nuha sampai dia 2 tahun.

Lagi 1 tahun 3 bulan.

I can do it!

Monday, April 2, 2012

F I V E


It has been 5 years I'm working with Danau

In one word, I can sum up everything I've learned:

aLOT!

=)

Friday, March 23, 2012

Edisi berpantang

Lama tak update blog. Last masa cerita bersalinkan Ainnur Nuha hari tu. Dah masuk dua bulan lebih dah ajigibung bem bem aku tue. (Ajigibung = aku tak tau makna dia apa tapi cam best bila sebut. :P )

Aku nak cerita tentang berpantang aku lah eh. Macam mak-mak dolu-dolu, berpantang kena 44 hari. 14 hari pertama aku memang bertabah berstokin, pakai serkop kapla or tudung instant tu dengan berlengan panjang. Masuk minggu ketiga, aku culas dah pakai stokin. Aku rasa leceh pakai stokin sebab nanti nak pergi toilet kena bukak, pastu pakai balik. Aku soh hubby belikan selipar jepon. Masa nak tido jek baru aku sarung stokin. Baju pon camtu gak. Hari pertama kat rumah jek aku ber-sweater bagai. Lepas tu aku pakai baju longsleeve last-last baju lengan pendek. Dapat plak masa tu cuaca tengah panas. Adalah alasan kan. haha. Mak aku geleng kepala jek sebab ada jek alasan aku bagi. Tapi memang cuaca panas, aku tak tipu. Kalau tak ingat diri tengah dalam pantang, aku dah belasah air sejuk dalam peti ais kat umah tue.

Dari segi makan, mak aku yang siapkan. Apa jek yang mak aku masak, aku makan. Rugi tak makan sebab apa yang mak aku masak sume sedap-sedap. Makanan yang sejuk-sejuk of courselah aku tak makan.

Ainnur Nuha, memang budak yang sangat baik budi. Boleh dikatakan 90% tido malam aku lena. Hubby pon samalah lenanya.hehe. Ainnur Nupa pon tak kuat meragam dan jarang sangat dapat kembung. Alhamdulillah, jaundis pon tak ada. Cuma masa hari pertama kat rumah, misi comel datang check dia kata ada kuning sikit dan terus suruh pergi hospital. Hubby dengan mak aku pon pergilah. Kenalah cucuk kat tapak kaki dia sebab nak amik darah. Tapi bila check, bacaan dia dalam 6.6. Memang tak ada kuning lah doktor kata. Lega hati bila dengar sebab bila baby ada jaundis, memang hari-hari kena pergi hospital amik darah. Terima kasih pada khasia susu ibu! :)

Dalam pantang, aku sendiri yang mandikan Ainnur Nuha. Memang aku cakap dekat Mak, biar aku sendiri yang mandikan sebab mak kompem sebok nak masak, nak kemas rumah lagi. huhu. Masa ni aku rasa biar mak jek masak, kemas rumah aku yang buat. Kesian tengok mak yang kena buat. Di tambah bersalin operation, sebab tak sakit kat bawah, tu yang rasa macam orang sehattt jekk. Tapi of courselah mak tak bagi. Naseb baek hubby aku rajin membantu. Lucky me! I love you hubby! xoxoxo

Set berpantang, aku makan yang Amway Tropical Herbs. Dalam bentuk pil & senang nak telan & efektif dalam keluarkan kotoran-kotoran dalam badan (bagi akulah). Minyak dia pon dedua best. Satu untuk Ainnur Nuha & satu untuk aku. Tapi minyak yang untuk aku tu tak sampai sepuluh kali baru guna.

Oh. Aku berurut gak lepas dua minggu tu. Urut satu badan tapi part perut makcik tu tak sentuhlah. 3 hari berturut-turut aku urut. Kesannya? Bagi aku rasa biasa jek.haha

Masa pantang, aku sempat lah layan sinetron dengan carita melayu ape tah yang pukul 7 petang dekat TV3 tu. Cerita sinetron yang aku tengok ialah cerita Anugerah dekat TV9. Dari aku start pantang, sampai skang ni cerita tu tak habis-habis lagi. Pusing sana, pusing sini. Macam takde kesudahan jek aku tengok. Tapi mak dengan abah aku layan woo cite ni.

Demikianlah citer berpantang aku.

Nanti aku update pasal BF Journey aku plak eh.

Oh. Mempersembahkan, my ajigibung bembem. hehe








Oh. Ada yang kata Nuha punya dahi, dahi sendok.

Tak kisahlah. Tu kan kurniaan ALLAH.

Pujuk diri walau dalam hati rasa #sentap

ok.bai.

Wednesday, March 21, 2012

Friday, February 17, 2012

30 hari yang lalu.

Alhamdulillah, sekarang aku dah jadik mama. Masih lagi dalam keadaan antara percaya atau
tak. There's time aku tengok muka lilcaliph lama-lama pastu tanya diri sendiri 'Aku dah jadik mak orang eh?'. Pastu senyum sorang-sorang. Pastu aseklah kacau lilcaliph masa dia tengah nyenyak tdo. Walaupun dah 30 hari, tuelah yang aku selalu buat.

How's the birth experince? - Tak serik nak mengandung lagi.

Niat di hati memanglah nak melahirkan secara normal. Tapi ALLAH lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNYA.Lilcaliph selamat menjenguk dunia melalui czer. (Pantun suka hati)

16hb Januari ada appointment dengan gynae dekat hospital pantai. Masa ni dah overdue 3 hari. Lepas bincang, doc suruh pilih tarikh untuk induce. Terus pilih 17hb. So Doc suruh check in pukul 7.30 pagi keesokan harinya. Wah. Check in. Apa ingat nak masuk hotel? haha

Pagi-pagi bangun, mandi & sarapan. Ma suruh makan nasi supaya nanti bertenaga. Dah sarapan,
salam dengan Ma & Abah. Mintak ampun dan mahap. Cakap dalam nada gelak-gelak sebab tak nak nanges.

Sampai dekat hospital dalam 7.45 pagi. Terus ke labour room. Midwife suruh tukar uniform pastu ada lah lagi prosedur laen yang kena buat. Pastu mulalah lekat alat CTG nak check heart beat baby.

Dalam pukul 9 lebih Doc pon sampai. Dia buat VE. Naseb baek doc perempuan, so tak lah malu.
Pastu before dia seluk dia baca bismillah dulu. Sejuk hati dengar. VE pon jadi tak sakit. Doc kata tak ada opening lagi so dia masukkan ubat induce. Kena tunggu 6 jam.

6 jam atas katil okeh! Naik lenguh badan.huhu. Contraction terasa setiap 10 minit. Rasa mild je lah. Tak rasa kuat sangat. Asek lah tanya hubby tinggi ke tak graf dekat CTG. Kalau tinggi, means contraction kuat so insyaALLAH laluan akan ada. Kalau rendah means contraction tak kuat sangat = mungkin laluan belum terbuka.

Pukul 2 lebih Doc datang and buat VE lagi. Still! Takde bukaan langsung. 1 cm pon tak ada. Hati masa tu cool lagi. Masih yakin yang aku boleh bersalin normal. Doc kata nak masukkan ubat ke dua & kena tunggu lagi a few hours. Naseb baek masa tu dah solat zuhur sesiap.


Tunggulah lagi atas katil. Kali ni contraction dah rasa kuat sket. Rasa happy sebab hati dah berbunga-bunga konon dah ada bukaan. Pastu contraction jadi lagi kuat. Kadang-kadang 3 minit sekali. Kadang-kadang 2 minit skali. Nak distract rasa saket, maen FB.

Macam panjang jek lagi nak cerita. Kita fast forward lah eh. Kang bosan plak korang nak baca.

Pukul 6.30 petang Doc datang lagi. Ma pon ada sekali masa ni. VE lagi. Takde bukaan pon lagi. Masa ni dah cuak. Doc tanya nak tunggu atau nak czer. Aku jawap tunggu. Doc kata dia beri masa sampai pukul 8.30 malam.

8.30 malam. VE lagi. Masih tak ada bukaan. Mahu tunggu atau teruskan dengan czer? Berbincanglah dengan hubby. Tanya doc apa risikonya kalau nak tunggu lagi. Doc kata since
rahim dah mengembang dan menguncup, takut baby stress dalam perut. Aku pon masa ni dah
stress. Stress sebab nak kena czer. huhu

Akhirnya, setujulah untuk di czer.

Pukul 9.18 malam, selamatlah lilcaliph menjenguk dunia.

AINNUR NUHA BINTI ANUAR







Sekejap jek lilcalliph dah sebulan.

Pastu setahun.

Pastu masuk tadika.

Pastu darjah satu.

Tup tup nanti dah nak kawen.

Ok. Mama dia dah emo skang.

Haha.

Ainnur Nuha, semoga menjadi anak yang mengikut perintah ALLAH dan meninggalkan laranganNYA, anak yang menyayangi Rasulluah dan mengikut sunnah Baginda, anak yang solehah dan anak yang sentiasa menghormati orang tua.

Wednesday, January 25, 2012

Thursday, January 12, 2012

Belum.

Ikut EDD, lusa dijangka bersalin. Tapi sampai saat ini, masih belum ada tanda-tanda littlecaliph nak keluar. Bila google, macam-macam petua yang ada untuk mempercepatkan proses bersalin. One of it, makan telur ayam kampung yang digoreng dadar. OK tipu. Tak kelakar. Ni telur ayam kampung mentah-mentah. Telan begitu sahaja. Kembanggggggggggggggggg tekak ni bila baca. EWWWW!

Petua lain adalah banyakkan berjalan. Weekend hari tu memang dah buat. Teman Ma beli barang-barang dapur & beli barang untuk goody bag kenduri. Iye, littlecaliph belum keluar tapi dah rancang kemain nak buat majlis aqiqah masa raya cina nanti. Bukan apa, kalau betul ikut EDD, tarikh aqiqah just nice 7 hari selepas littlecaliph keluar. Kebetulan, kakak-kakak & abang aku memang semua nak bercuti dekat rumah Ma masa tu. So bukankah ia perfect timing? :) Apa pon kita manusia ni hanya mampu merancang, ALLAH jua yang akan menentukan.

Petua lain yang aku baca adalah turun naik tangga. Maka semalam, masa lunch hour,gigihlah turun naik tangga dekat opis. Naseb baek tak de orang. Kalau tak sure diaorang kompius tengok apa aku buat. haha. Tak sampai sepuluh kali turun naik tangga, nafas dah semput..alahaiii. Petang balik opis, sambung lagi jalan-jalan dekat Pasar Rabu pulak. Memang jalan-jalan sajalah. Makanan pon tak beli. Ajaib wooo sebab kalau ikut kebiasaan, ayam percik bangsar jek beli 3 ketul. hehe. Eh tapi adalah jugak beli jagung bakar untuk ma & abah. Lepas tu paw cendawan goreng hubby. ^^

Tapi masih lagi tak rasa littlecaliph nak keluar.

Kakak-kakak & abang aku boleh di katakan hari-hari call tanya dah sakit ke belum dah sakit ke belum. Kalau diaorang tak call aku, diaorang call ma atau abah. Eceh. Comel jek kan diaorang ni. Kalau diaorang tak sabar, aku & hubby lagiiiiiiiiiiiiiiiiilah tak sabar-sabar. Macam-macam lagu dah yang di ubahsuai & dinyanyi-nyanyikan dekat perut aku yang comel ni nak pujuk baby keluar. Tapi nampaknya masih belum berkesan.

Last scan, littlecaliph dah 3.2kg. Boleh tahan semangat cik baby ni.

Takpelah littlecaliph.

Take your time sweetheart.

Tapi jangan lama-lama sangat tau.

Dah tak sabar sangat dah rasanya nak peluk cium kamu!

Wednesday, January 4, 2012

2012

Assalammualaikum 2012. Dah masuk hari ke empat baru nak terhegeh-hegeh buat entry baru. Ingat nak buat recap tahun 2011 tapi malas plak. Barang yang lepas jangan di kenang, jadikan pengajaran. eceh

Cuti 4 hari di penuhkan dengan aktiviti makan dan makan dan makan. Lepas makan, makan, lepas makan, makan lagi. Tapi tadi pergi check up, doktor kata berat turun 1kg. Mengikut kata Ateh, kalau berat badan menurun, maknanya dah tanda nak bersalin.

Mungkin lah kot.

Sekarang dah masuk 38 minggu 5 hari. Nak masuk 39 minggu lah senang cite. Berat littlecaliph dah 3kg. Berat mama littlecaliph..errrrr.. tak yah cite lah tapi memang berat lah.

Ikutkan, EDD 14/1 nanti. Tapi kalau boleh ,nak suruh littlecaliph ni keluar cepat-cepat. Biar dia membesar dekat luar. Takut dia membesar dalam perut nanti susahhhhhhh nak push.hehe.

Littlecaliph, cepat-cepat lah keluar ye....

Azam tahun 2012?

Errrrrrrrr...


Nak kembali kurus macam dulu-dulu..ngeeeeeee