Friday, February 17, 2012

30 hari yang lalu.

Alhamdulillah, sekarang aku dah jadik mama. Masih lagi dalam keadaan antara percaya atau
tak. There's time aku tengok muka lilcaliph lama-lama pastu tanya diri sendiri 'Aku dah jadik mak orang eh?'. Pastu senyum sorang-sorang. Pastu aseklah kacau lilcaliph masa dia tengah nyenyak tdo. Walaupun dah 30 hari, tuelah yang aku selalu buat.

How's the birth experince? - Tak serik nak mengandung lagi.

Niat di hati memanglah nak melahirkan secara normal. Tapi ALLAH lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNYA.Lilcaliph selamat menjenguk dunia melalui czer. (Pantun suka hati)

16hb Januari ada appointment dengan gynae dekat hospital pantai. Masa ni dah overdue 3 hari. Lepas bincang, doc suruh pilih tarikh untuk induce. Terus pilih 17hb. So Doc suruh check in pukul 7.30 pagi keesokan harinya. Wah. Check in. Apa ingat nak masuk hotel? haha

Pagi-pagi bangun, mandi & sarapan. Ma suruh makan nasi supaya nanti bertenaga. Dah sarapan,
salam dengan Ma & Abah. Mintak ampun dan mahap. Cakap dalam nada gelak-gelak sebab tak nak nanges.

Sampai dekat hospital dalam 7.45 pagi. Terus ke labour room. Midwife suruh tukar uniform pastu ada lah lagi prosedur laen yang kena buat. Pastu mulalah lekat alat CTG nak check heart beat baby.

Dalam pukul 9 lebih Doc pon sampai. Dia buat VE. Naseb baek doc perempuan, so tak lah malu.
Pastu before dia seluk dia baca bismillah dulu. Sejuk hati dengar. VE pon jadi tak sakit. Doc kata tak ada opening lagi so dia masukkan ubat induce. Kena tunggu 6 jam.

6 jam atas katil okeh! Naik lenguh badan.huhu. Contraction terasa setiap 10 minit. Rasa mild je lah. Tak rasa kuat sangat. Asek lah tanya hubby tinggi ke tak graf dekat CTG. Kalau tinggi, means contraction kuat so insyaALLAH laluan akan ada. Kalau rendah means contraction tak kuat sangat = mungkin laluan belum terbuka.

Pukul 2 lebih Doc datang and buat VE lagi. Still! Takde bukaan langsung. 1 cm pon tak ada. Hati masa tu cool lagi. Masih yakin yang aku boleh bersalin normal. Doc kata nak masukkan ubat ke dua & kena tunggu lagi a few hours. Naseb baek masa tu dah solat zuhur sesiap.


Tunggulah lagi atas katil. Kali ni contraction dah rasa kuat sket. Rasa happy sebab hati dah berbunga-bunga konon dah ada bukaan. Pastu contraction jadi lagi kuat. Kadang-kadang 3 minit sekali. Kadang-kadang 2 minit skali. Nak distract rasa saket, maen FB.

Macam panjang jek lagi nak cerita. Kita fast forward lah eh. Kang bosan plak korang nak baca.

Pukul 6.30 petang Doc datang lagi. Ma pon ada sekali masa ni. VE lagi. Takde bukaan pon lagi. Masa ni dah cuak. Doc tanya nak tunggu atau nak czer. Aku jawap tunggu. Doc kata dia beri masa sampai pukul 8.30 malam.

8.30 malam. VE lagi. Masih tak ada bukaan. Mahu tunggu atau teruskan dengan czer? Berbincanglah dengan hubby. Tanya doc apa risikonya kalau nak tunggu lagi. Doc kata since
rahim dah mengembang dan menguncup, takut baby stress dalam perut. Aku pon masa ni dah
stress. Stress sebab nak kena czer. huhu

Akhirnya, setujulah untuk di czer.

Pukul 9.18 malam, selamatlah lilcaliph menjenguk dunia.

AINNUR NUHA BINTI ANUAR







Sekejap jek lilcalliph dah sebulan.

Pastu setahun.

Pastu masuk tadika.

Pastu darjah satu.

Tup tup nanti dah nak kawen.

Ok. Mama dia dah emo skang.

Haha.

Ainnur Nuha, semoga menjadi anak yang mengikut perintah ALLAH dan meninggalkan laranganNYA, anak yang menyayangi Rasulluah dan mengikut sunnah Baginda, anak yang solehah dan anak yang sentiasa menghormati orang tua.

No comments: