Friday, March 23, 2012

Edisi berpantang

Lama tak update blog. Last masa cerita bersalinkan Ainnur Nuha hari tu. Dah masuk dua bulan lebih dah ajigibung bem bem aku tue. (Ajigibung = aku tak tau makna dia apa tapi cam best bila sebut. :P )

Aku nak cerita tentang berpantang aku lah eh. Macam mak-mak dolu-dolu, berpantang kena 44 hari. 14 hari pertama aku memang bertabah berstokin, pakai serkop kapla or tudung instant tu dengan berlengan panjang. Masuk minggu ketiga, aku culas dah pakai stokin. Aku rasa leceh pakai stokin sebab nanti nak pergi toilet kena bukak, pastu pakai balik. Aku soh hubby belikan selipar jepon. Masa nak tido jek baru aku sarung stokin. Baju pon camtu gak. Hari pertama kat rumah jek aku ber-sweater bagai. Lepas tu aku pakai baju longsleeve last-last baju lengan pendek. Dapat plak masa tu cuaca tengah panas. Adalah alasan kan. haha. Mak aku geleng kepala jek sebab ada jek alasan aku bagi. Tapi memang cuaca panas, aku tak tipu. Kalau tak ingat diri tengah dalam pantang, aku dah belasah air sejuk dalam peti ais kat umah tue.

Dari segi makan, mak aku yang siapkan. Apa jek yang mak aku masak, aku makan. Rugi tak makan sebab apa yang mak aku masak sume sedap-sedap. Makanan yang sejuk-sejuk of courselah aku tak makan.

Ainnur Nuha, memang budak yang sangat baik budi. Boleh dikatakan 90% tido malam aku lena. Hubby pon samalah lenanya.hehe. Ainnur Nupa pon tak kuat meragam dan jarang sangat dapat kembung. Alhamdulillah, jaundis pon tak ada. Cuma masa hari pertama kat rumah, misi comel datang check dia kata ada kuning sikit dan terus suruh pergi hospital. Hubby dengan mak aku pon pergilah. Kenalah cucuk kat tapak kaki dia sebab nak amik darah. Tapi bila check, bacaan dia dalam 6.6. Memang tak ada kuning lah doktor kata. Lega hati bila dengar sebab bila baby ada jaundis, memang hari-hari kena pergi hospital amik darah. Terima kasih pada khasia susu ibu! :)

Dalam pantang, aku sendiri yang mandikan Ainnur Nuha. Memang aku cakap dekat Mak, biar aku sendiri yang mandikan sebab mak kompem sebok nak masak, nak kemas rumah lagi. huhu. Masa ni aku rasa biar mak jek masak, kemas rumah aku yang buat. Kesian tengok mak yang kena buat. Di tambah bersalin operation, sebab tak sakit kat bawah, tu yang rasa macam orang sehattt jekk. Tapi of courselah mak tak bagi. Naseb baek hubby aku rajin membantu. Lucky me! I love you hubby! xoxoxo

Set berpantang, aku makan yang Amway Tropical Herbs. Dalam bentuk pil & senang nak telan & efektif dalam keluarkan kotoran-kotoran dalam badan (bagi akulah). Minyak dia pon dedua best. Satu untuk Ainnur Nuha & satu untuk aku. Tapi minyak yang untuk aku tu tak sampai sepuluh kali baru guna.

Oh. Aku berurut gak lepas dua minggu tu. Urut satu badan tapi part perut makcik tu tak sentuhlah. 3 hari berturut-turut aku urut. Kesannya? Bagi aku rasa biasa jek.haha

Masa pantang, aku sempat lah layan sinetron dengan carita melayu ape tah yang pukul 7 petang dekat TV3 tu. Cerita sinetron yang aku tengok ialah cerita Anugerah dekat TV9. Dari aku start pantang, sampai skang ni cerita tu tak habis-habis lagi. Pusing sana, pusing sini. Macam takde kesudahan jek aku tengok. Tapi mak dengan abah aku layan woo cite ni.

Demikianlah citer berpantang aku.

Nanti aku update pasal BF Journey aku plak eh.

Oh. Mempersembahkan, my ajigibung bembem. hehe








Oh. Ada yang kata Nuha punya dahi, dahi sendok.

Tak kisahlah. Tu kan kurniaan ALLAH.

Pujuk diri walau dalam hati rasa #sentap

ok.bai.

Wednesday, March 21, 2012