Friday, April 20, 2012

Product Review: BabyBjorn Bouncer

Remember this post? Alhamdulillah, now we have one :D. Rezeki Ainnur Nuha dapat bouncer idaman. Bukan idaman Ainnur Nuha, tapi idaman mama dia. Haha. Aku ni ada penyakit, kalau dah berkenan dengan something, siang malam akan dok teringat-ingat, terbayang-bayang. Pastu dok fikir cam mana nak dapatkan ni.



Pendek kata, makan tak kenyang, tidur tak lenalah. Tapi aku mandi still basah yeeeee.

Takdirnya, impian menjadi kenyataan. Mau tak seronok. Pendek kata, Mama yang super seronok. Eh Nuha pon seronok juga tau duduk dalam bouncer nie :D

So how's the bouncer work?

Bouncer ni ada 3 position: play, rest & sleep. Ikut kesesuaianlah nak letak dekat position mana. Bila Nuha tendang-tendang, secara automatiknya, bouncer ni akan bounce sendiri. Kalau Nuha duduk diam-diam, tak bergeraklah bouncer tu.

Lepas tu, tempat duduk dia  ni membuatkan baby terasa macam kena hug. Ala macam kita letak baby dalam buaian tu. Lebih kurang macam tue lah. Since Nuha dah tido dalam buai, bouncer ni memang sangat-sangat membantu time nak tido kan dia. Like last week, pergi rumah Ateh, manalah ada buaiankan. So bila nampak dia dah ngantuk nak tdo, letak dalam bouncer ni, enjut-enjut terus tido. Once dah betul-betul lena, baru transfer kat tilam. Enjutan memang smooth & tak mengeluarkan bunyi langsung :)

Bouncer ni bila lipat memang akan jadi flat, senang nak letak dalam bonet kereta & angkut ke mana-mana. Tak makan space bonet.






Dari segi safety, walaupun mula-mula macam ragu-ragu yang bouncer ni senang terbalik but it's not. Kalau tersepak, tak bergerak langsung bouncer tu. Kukuh statik di tempat asal. Ayat jimat, tak senang bergerak lah.

Material pon best. Nuha punya black air mesh. Sesuai lah dengan nama, selesa jek dia duk dalam tue.

Overall, memang Mama sangat happy dapat belikan bouncer ni untuk Ainnur Nuha. Sampai Nuha 2 tahun pon Nuha leh duduk dalam ni lagi tau...hehe

Inilah agaknya yang di panggil law of attraction.

Terima kasih ya ALLAH sebab menjadikan impian ku menjadi kenyataan.

Yes, dah boleh strike satu daripada my wishlists! :D

Friday, April 13, 2012

And the journey begin....

Masa mengandung dulu, aku dah tekad dalam hati nak fully Bf littlecaliph. Maka bermulalah sesi menelaah google, baca artikel, join fanpage dan mula buat persediaan sikit-sikit. Mula beli gadget-gadget untuk BF. Baca kat sini.

Antara info yang aku dapat, aku kena buat skin to skin contact dengan baby dalam masa secepat yang mungkin once baby dah keluar. Aku masa tau nak kena czer aku tanya nurse:

"Lepas baby keluar, berapa lama saya akan keluar dari OT?"

"Tak pasti."

"Ok. Nanti baby dah keluar saya nak bf baby saya. Kalau saya terlambat, boleh hold ke dari bagi susu formula?" (Lebih kurang mcm tuelah ayat aku. Tak ingat sangat dah)

"Oh. Biasanya kami akan bagi susu formula. Takut baby lapar". Tu jawapan nurse.

Kecewa? Adalah sikit. Sebab kalau boleh memang nk terus bf tapi takut keluar dari OT lambat so aku redha lah...

Ainnur Nuha keluar dari perut 9.18pm. Aku keluar dari OT dalam 9.40pm rasanya. Lepas tu 9.50pm dah kena tolak masuk ward.

Dekat ward, Mak, Abah dengan Along dah tunggu. Aku tak nampak hubby aku masa ni. Rupanya dia pergi ambil Ainnur Nuha dari nursery and bawak ke bilik aku.

"Orang dah azankan dan dah celetkan kurma sikit td".

Alhamdulillah.

Masa tu Ainnur Nuha maintain diam jek lagi. Tapi mata dah luas terbukak. Pandang sini sana.

Tak sampai seminit, "uwaaaaaaaaaaa". Punyelah nyaring suara dia. Tanjat mama. hehe

Rupanya Nuha belum nenen lagi since dia keluar dari OT. Means, dia tak minum FM lagi. Confirm dah lapar.

Masa ni aku terbaring. Kaki masih lagi kebas tak rasa apa. Tak boleh nak bangun. Aku minta Along tolong pegangkan Nuha and aku sedaya upaya bf Nuha.
Link
Alhamdulillah, susu keluar & Nuha pandai latch. Tapi dengan posisi aku yang terbaring dan sangat terbatas untuk bergerak, memang payah sangat rasa. Dah kenyang, Nuha pon diam. Tak lama lepas tu nurse datang ambil Nuha. Nurse tanya "Kalau menangis, nak bagi FM tak?". Aku kata jangan bagi FM, kalau nangis bawa dia jumpa aku.

So masa melawat pon dah habis, semua pon dah balik. Aku suruh hubby balik sebab dah seharian dia temankan aku. Kesian dia.

Tak lama lepas tu dengar bunyik troli kena tolak. Pintu bilik pon terbukak. Eh, Nuha!

"Dia nangislah. Lapar lagi ni."

Nurse tu angkat and letak Nuha kat sebelah aku. Alamak. Susah nya nak mengiring. Along plak tak ada nak tolong. Apa lagi, menjeritlah lagi Ainnur Nuha sebab tak dapat-dapat nak nenen. Luckily nurse tu tolong aku untuk bf kan Nuha. An Indian nurse yang sangat-sangat lah baik.

Masa dia tengah tolong aku, masuk sorang nurse melayu. Dia tengok nurse india tengah tolong pegangkan Nuha, dia dok sound 'Eh, breastfeeding ni nak bonding kan mak dengan anak. Kalau orang laen pegang, cam mana nk ada bonding?"

Ewah-ewah, sedap hati ye cik nurse cakap macam tu. Kalau perut saya ni tak kena belah, dah lama saya buat sendiri lah.

Geram jugak dengar. Hello, I paid for the service ya. Banyak bunyik plak. Lastik kang! Tapi tu sume aku cakap dalam hati jelah.huhu

Nurse India tu buat tak dengar and terus jek pegangkan Nuha.

Bila Nuha dah kenyang, dia tolak masuk nurseri. Bila Nuha lapar, dia tolak Nuha ke bilik & tolong aku. Sampailah ke pagi. Memang dia sangat-sangat membantu.

Malam tu aku memang tak rasa letih langsung. Rasa semangat habes sampaikan ada sorang lagi nurse yang datang betulkan drip aku pon sound aku "Awak sepatunya kena baring 6 jam. Jangan banyak gerak sangat!"

Agaknya dia tengok aku gigih bf Nuha, tu yang dia sound aku tu. Aku just senyum jek.

Hari kedua, aku dah kuat sikit so bolehlah aku tegakkan katil ni ke 45 darjah. Hubby pon ada temankan aku. Aku memang pesan dekat nurse, kalau Nuha nangis bawak Nuha kat aku.

Almost sejam/sejam setengah sekali, nurse akan tolak Nuha kat bilik aku. Once done bf, aku akan tekan bell. Nurse pon datang.

"Nak top up FM tak?"

Itu lah ayat yang diaorang akan tanya tiap kali nak hantar Nuha balik pergi nurseri.

Jawapan aku masih sama - " Tak perlu. Kalau nangis, bawa kat saya. Tq".

Ada sekali tu nurse ni bagitau Nuha belum kencing. " Tak cukup air kot ni. Nak topup FM tak?"

"Ohhhhhhhh... tak perlu. Nanti dia kencing lah tu".

Terus tak tanya dah lepas tu. haha

Betul pon, tak lama tu, Nuha pon weeeweeeee. Good job Nuha!

Aku dok terfikir, bukankah sepatutnya nurse-nurse ni support BF. Ni tak, asek tanya nak top FM tak. Tension mak!

Malam tu, Nuha terus room in dengan aku. Renyah jek dia. Pastu kalau nanges punyalah kuat. Memang tido-tido ayam jek masa tu.

Hari ketiga dah discharged. Hooray!

Alhamdulillah, setakat ini Ainnur Nuha masih fully BF. Susu pon alhamdulillah sentiasa ada. Rezeki Ainnur Nuha.

Berkat bf, Ainnur Nuha tak kena jaundis langsung & tak banyak meragam masa aku dalam pantang.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Mudah-mudahan tercapailah hajat nak BF Ainnur Nuha sampai dia 2 tahun.

Lagi 1 tahun 3 bulan.

I can do it!

Monday, April 2, 2012

F I V E


It has been 5 years I'm working with Danau

In one word, I can sum up everything I've learned:

aLOT!

=)