Wednesday, October 10, 2012

Nuha's 1st solid food.

Dah nak masuk 9 bulan baru nak cite pasal 1st solid food kan. Belasah jelah.

Cer teka cer teka makan apa as 1st solid food. Apa? Bubur + ikan bilis? No no no no no *sambil gerak-gerak jari telunjuk*.

Ikan bilis ada kandungan garam yang sangat tinggi. Tak sesuai untuk baby-baby comel. Lagipon baby tak perlu lagi di perkenalkan dengan rasa masin sampailah dia berusia 2 tahun. Ala kompem ada yang cakap "Dulu aku bagi kau makan itu ini itu ini nenonenoneno, kau sihat jek sampai sekarang". Ya betul. Tak di nafikan. Alhamudillah tak ada apa-apa yang terjadi. Tapi tu dulu. Where's ppl tak ada internet. Where's ppl tak tau lagi keburukan bagi garam pada babies. Sekarang dah tau so tak apalah kan kalau kita nak bagi baby pemakanan sihat. Kalau sakit nanti, siapa yang kena jaga? Mak dia jugak yg jaga kan. Bukan orang laen yang asek dok cakap "Eh, kau bagi jelah anak kau makan itu ini nenonenoneno. Kesian dia tak dapat makan."

Eh. Jauh melalut. So back to the topic. Nuha had her 1st solid food on 14th July 2012 and it was a pear puree. 1st time makan, terkemut-kemut jugaklah mulut dia. Sebelum ni rasa susu mama jek kan. Tak pernah lagi rasa food texture yang lain. Tu yang dia rasa pelik tu.hehe Habis jugaklah dalam 2-3 sudu besar. Excited ye nak?

Lepas 4 hari, bagi puri epal plak. Tunggu lagi 4 hari. Pastu buat bubur kosng + puri epal. Ada jugak puri pear + puri epal.

Hari ni,  at almost 9 months old, favourite food dia adalah bubur + stok ayam + ayam + labu.

Kalau buat ni mmg kompemlah abes.

Nuha dah 8 bulan, nak masuk 9 bulan tak lama lagi tapi berat lom sampai lagi 7 kilo. Selim melim anak dara i ni.

Takpelah nak, tu ikut genetik abah awak lah tu. Sebab tu kurus comel. Kalau ikut mama, tak berapa nk kurus tapi comel. haha

Hari tu buat macaroni + creamy cheese. Tapi Nuha tak suka. Maka mak dia jugaklah yang kena abeskan.

Tak nak makanan omputeh eh Nuha? gud gud.

The best part is Nuha masih lagi fully BF. Alhamdulillah. Walaupun stok bawak balik kejap banyak, kejap sikit tapi alhamdulillah still cukup untuk Ainnur Nuha.

Nuha...nuha..mama rasa nak bawak jek awak datang opis ni hari-hari!

No comments: