Sunday, September 22, 2013

The arriving of our 2nd caliph (Part 1)

So here is the story of arriving Muhammad Umar Ar Rayyan.

Sejak tau yang aku mengandung, aku memang gali info pasal VBAC. Baca dekat internet, join group ICAN Malaysia/VBAC dekat FB. This time, let's do it normal! Semangat gituuuuuu.

EDD adalah pada 5 August. Masa dah dekat EDD tu memang once a week jumpa gynae dekat Hospital Pantai.

Honestly, memang susahhhhhhhhh nak carik gynae perempuan yang support vbac. Tambah-tambah dekat Melaka ni. Doctor yang aku jumpa MOSTLY nak repeat c-sect.

Selain checkup dekat private, aku pon ada check dekat KK. Kira ada dua tempatlah yang aku kena pergi tetiap bulan.

Hospital gomen memang support untuk aku vbac while private hospital pulak bagi chance 50-50. Aku ignore gynae tu cakap 50-50. Belum apa-apa dah cakap camtu. Aku bukan ada risiko pon kecuali previous scar tu lah.

So pada 5hb August, ada appointment dengan gynae dekat private hospital. Gynae buat VE and seperti yang dijangka opening cuma 1cm. Gynae ni persuade aku supaya go for c-sect. Op koslahhhhh aku tak nak. Walaupun dah 40 weeks but it's not the time yet kot? Gynae siaplah cakap nanti scar rupture lah, nanti baby keluar ikut scar tuelah and macam-macam lagilah. I called it - scare tactics...

Oh. Panjang sangat. Lenkali eh sambung :)
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone