Thursday, October 12, 2017

On this day : 12th October 2016

I've met the most manipulative person on this day last year.

A person who've made the same mistake TWICE and didn't feel guilty at all.

By twice, I believe the second time was not a mistake. It was a CHOICE.

I wish I never knew this person before.

I know what you did.

Sometimes I feel that I want to tell all the person that you loved of what you did.

Maybe I should tell them?

What do YOU think, ISYRAF ZAIN?


Monday, October 9, 2017

Huda dah kawen!

Sabtu baru ni, kami ke majlis kawen Huda di Nilai.
Nak dekat pukul 12 baru gerak and sampai sana around 1.45pm.

Memang tak rushing sebab kekonon nanti nak borak lama dengan kengkawan lain, tapi bila sampai, ramai rupanya yang dah balik.
Padan muka kiteorg.hahaha

Naseb baek Leed tunggu.
Tak lama lepas tu Pame pon sampai.

Borak-borak sambil makan (jangan tiru perangai ni ye anak-anak),
ambil gambar,
salam memuah then berangkat pulang.

Tapi sebelum tu, singgah dulu satay willy.
Wajibb okeh kalau ke Nilai.haha



We've known each other for 16 freaking years!

Huda lah yang jadi pengapit masa aku kawen dulu.
Bebudak Amandari kawen pon, kiteorang konvoi pergi.

Huda yang cantik manis,
Semoga ikatan perkahwinan yang dibina kekal bahagia hingga ke syurga.

Sayang kau sangattttttttttttttttt banyak!

Tuesday, October 3, 2017

On Hiatus

Hello readers (feeling ramai sgt reader nak baca blog engko kan.kahkahkah)

Tapi aku tau ada reader(s) dari  Southend-on-Sea.

Setiap masa ada "checked-in" dari situ.

Reader ke stalker? Almost setiap jam masuk blog ni.

Haha.

Takpelah.

Oh oh oh.

Lately ni busy yang amatttttt.

Pergi KL pon selalu lepas dinner baru balik Melaka, ni lepas breakfast - Ok semua siap kita kena balik Melaka.

Macam tu sekali busynya.

Tapi busy = rezeki.

Alhamdulillah.
Alhamdulillah.
Alhamdulillah.

Rezeki ALLAH tak salah alamat.

1 projek dah secured, berdoa semoga ada rezeki untuk 1 lagi projek.

Hari tu sempat ke IKEA.
Lama rasanya tak pergi.
Masih IKEA macam tahun-tahun yang dulu.haha
Orang pon tak pernah tak ramai.

Paling seronok mestilah kanak-kanak ribena ni.
Panjat katil, pusing-pusing kerusi.
Takpe nak, IKEA memang suruh buat macam rumah sendiri.
Sebab kalau berkenan, IKEA suruh beli.haha

Tapi tak ada beli apa sangat pon (mohon percaya)
Beli meatballs tu jelah yang banyaknya - sampai 50 biji.
Tapi habissss ok bila dah sampai rumah.
Chicken wing dia pulak beli 1 set.
Tu pon bebudak yang habis kan.

Ni tunggu clients sampai dari Terengganu.
Kejap lagi ada discussion.

Oklah nanti sambung lagi.

Bye!


Wednesday, September 27, 2017

Monday, September 25, 2017

Ada apa dengan Digize?


Minggu lepas, hero kecik- Ar Rayyan kena diarrhea sampai dua hari. 
Asal makan, zaasss. 
Minum susu, tak lama lepas stu pon, zaaaas. 
Ada sekali tu ingat dia dah lena tido, tetiba bangun teruss zassss. 
Tak sempat ke toilet. 
Pukul 3 pagi masa tu. 
Abah bertukar menjadi cinderella membersihkan lantai while mama bersihkan Rayyan.
Lebiu B!(Eh.Sempat!haha)

First day kena lagi dah mula sapukan Digize  & Thieves.
Diffuse Thieves juga. (Thieves - supaya tak berjangkit dekat si kakak atau si adik)

Mak dengan abah kakak dah bising suruh bawa ke hospital. Tapi kakak trust my instinct. 
Ar Rayyan will be ok!
Air putih memang minum dan masih lagi boleh main berebut mainan dengan adik ( Tak de melepek sepanjang hari)

So setengah jam or satu jam sekali, kakak sapukan EO ni.

Alhamdulillah. 
Hari kedua tu, makin lama makin kurang dah pengeluaran dari badan. 
Masuk hari ketiga, selera makan makin bertambah.

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.

Ada 1 hari tu, mak kakak terlebih makan keledek masa minum petang- perut rasa tak sedap.
Mujurrrr ada DIGIZE. 
By maghrib dah legaaa. 

Again, semuanya dengan izin ALLAH jua. 
Mommies kena trust your instinct. 
Kalau tengok condition anak masih tak berubah lepas ikhtiar guna EO, sila berjumpa doktor.
Be alert ok mommies?



Atiqah Adnan ni loyal customer kakak.
Haritu dia whatsapp kakak bagitau anak dia ceriberi, tu yang kakak suggestkan DIGIZE.
Mudah-mudahan serasi.

Sekian perkongsian DIGIZE kakak untuk semua.
Terima kasih untuk yang baca sampai habis.

Nak tahu lebih lanjut, boleh PM or whatsapp kakak.

http://anoihalim.wassap.my/
http://anoihalim.wassap.my/
http://anoihalim.wassap.my/

Saturday, September 23, 2017

Cuti!

Cuti panjang ni, tiba-tiba datang idea nak pergi holiday dengan anak-anak nanti.

Antara dalam plan :

Legoland
Sabah (KK-Kundasang)
Genting Highland
Cameron Highland

Legoland first choice sebab mama & abah belum pernah pergi lagi, maka molek sangatlah kita explore sama-sama nanti.hehe

Sabah pon macam best.
Duduk dekat Kundansang.
Eh teringat pula dekat The Pines Resort yang cantik tu. 
Sabah ni kalau pergi berdua pon best juga.mihmihmih

Genting Higland.
Dekat je dengan KL. 
Tapi kena tunggu bukan musim hujan kot.
Oh, ada GPO baru bukak katanya.
Macam best je nak pergi.mihmihmih

Cameron Highland.
Ni macam boleh singgah otw nak balik Ipoh.
Tapi masa cuti sekolah, haruslah sesak.

Tapi tahun depan lah kot project execution nya sebab towards end of 2017, mama busy nakkkk.

Tapi mama rasa nak bawak korang pergi sini:


Takpe, LOA ni.

Ada rezeki kita pergi okeh!

Friday, September 22, 2017

1 Muharram 1439H

Dah masuk 1439H rupanya.

Sekejap betul masa berlalu sekarang ni.

Tanda-tanda akhir zaman mungkin.

Macam-macam dah ALLAH tunjukan.

Kalau tak ambil iktibar, tak tau lah nak cakap apa lagi.

Semuanya bergantung pada diri sendiri.

Pernah dengar lagu IMAN MUATIARA by Raihan?

Betullah Raihan kata, IMAN TAK DAPAT DIWARISI.

Lepasan kolej islam atau ada beradik bergelar ustaz belum tentu diri baik pekerti.

After all, kalau ingat TUHAN, mesti tak buat ye tak?

Kalau betul ingat MATI, apetah lagi.

Random rants.

Salam Maal Hijrah, readers!

Kau, bila nak berHIJRAH?

Tak zabar!



Wednesday, September 20, 2017

Monday, September 18, 2017

Tragedi Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah

Aku nak re-cap cerita anak-anak tahfiz yang terbakar hidup-hidup tu tapi tak boleh.
Hati aku rasa padat, tepu.
Sesak.

Kejadian 14 September 2017.
Berita yang mengejutkan seluruh Malaysia.

Mangsa ada yang 3 beradik.
Ada yang baruu berkahwin.
Ada yang dah tau dia bakal dijemputNYA.

Bila bomba kata bukan dari litar-pintas masa tu terfikir org dengki.
Tapi bukan dengki dekat budak tahfiz, dengki dekat PPIM.
Tak dapat tanduk, telinga di pulas.

Tapi bila berita 16hb Septermber tu kata tu perbuatan balas dendam dari anak-anak yang berusia 12-18 tahun, aku jadi numb.

Like serioussssly?

Gila lah.

How could themmmm?

Memang tak boleh terima dek akal.

Oh hisap dadah.

Kau hisap dadah boleh fikir nak bakar tahfiz tapi tak boleh fikir the consequences?

Aku memang tak boleh terima what they did to anak-anak tahfiz tu.

Siap ada plan. Bukan setakat pergi membabi buta dan bakar.

Ada plan!

One of the sample - DENGAN IZIN ALLAH TAPI BUKAN DALAM KEREDHAANYA.

Ingat ALLAH redha ko bunuh anak-anak tahfiz tu?

Otak yang guna buat plan nak bakar, kenapa otak yang sama tak digunakan nak fikir apa akibatnya?

Urghhhhh.

Bertaubatlah selagi hayat dikandung badan.

Mereka-telah kau hantar terus ke syurga.

Kau pula:-
Semoga.
Ye.
Semoga dosa kalian diampunkan oleh Yang Maha Esa.

Buat ayahbonda anak-anak tahfiz, takziah.
Moga kalian disatukan semula di taman firdausi kelak.

Dan kita,

"ALLAH ambil semula anak-anak tahfiz dan tinggalkan penghisap-penghisap dadah ni untuk Malaysia"

Good luck untuk kita.



Friday, September 15, 2017

On this day. 15092016

gelak la.. lama x dgr
rindu
:)
sbb rindu sgt kot
smpi mimpi2
sy nk awk yg dulu....
sy tgh x kuat ni.. tlg sy
bg kata2 semangat ke
pun dh ok
sy xde masalah
masalah sy sbb rindukan awk



Thursday, September 14, 2017

On this day. 14092016

3:02 am
hi awak.. sorry sy x kuat.. m u
tgh buat ape tu...
dh tgh mlm.. mestila tido hehe.. ok la, sy bangun nk buat assignment. :)
sy baru buka email yahoo sbb nk tgk kot ade lecture slide lecturer post
lps tu asyik teringat awk.. terfikir ttg kite.. awk x dtg pulak td. xde mood nk buat keje.
sy rase sy dh kurang kuat... sblm ni rindu pun sy tahan2 xnak msg awk.
xpe.. sy develop balik kekuatan.. sedih...
em. tukar tajuk la.
awk nnt share lecture note compiler kat email ni boleh?
thanks wak :)
t c




Wednesday, September 13, 2017

Friday, September 8, 2017

TGIF

TGIF

Ada yang rindu ke?

Hewhewhew.

Hello reader (or stalker-if you're).

Eh ada ke?

Haha.

Bacalahhhh weh, blog ni memang untuk dijadikan bahan bacaan tambahan.

Tapi kalau sentap, nasiblah.

Siapa makan cili, dialah terasa pedas. Gitewww.

Rasa tak puas hati dengan my entry, eh ni blog aku der.

Sukehatilah aku nak tulis apa.

Tak suka, nampak butang X dekat atas belah kanan tu?-Mohon klik.

You're welcome.

Eh pebenda negavite vibes ni. Go away pleaseeeeee.

Throwback kisah minggu lepas : Longggggg weekend - Balik Ipoh - Berjimba2 di Ipoh - Sambung berjimba-jima di KL - Balik Melaka

Minggu ni : Busy di office, busy di rumah juga. Kirim dekat Mun ikan patin dari Pahang. Selasa malam tu jugakkk masak patin ikan tempoyak. 1st time hokeh masak. Berjayaaaaa! Terasa-rasa lagi keenakan tempoyak fresh. Ok esok menu wajib di hari Sabtu.

Tiap-tiap hari lepas balik kerja, bergegas masak.

Sebabnya makabah duduk KL the whole week. Selalu semua dah ready, minggu ni jadiklah master chef. Masterlah sangatttt.

Motif sangat nak bagitau masak hari-hari kheeennnn.

Adalah sebabnya kena mentioned.mihmihmihmih [malas nak elobarate lelebih]

Letih last week tak habis lagi sebenarnya,

Thank GOD it's FRIDAY!

Hari ni punya entry penuh keterujaan.haha

Ni mungkin sebab diffuse JOY dari pagi tadi.

Siapa yang nak cuba secalit dua, bagitaulah.

Manatau boleh membantu meningkatkan kegembiraan.

Eh oklah.

Selamat berjimba-jimba di hujung minggu korang!




Tuesday, August 29, 2017

On This Day. 29082016

nak hilangkan ingatan dh eh. as i said. klu nk sy pegi.. sy pegi. xyah ssh2 hilangkan ingatan

Puiiii.



Friday, August 25, 2017

Memories Remain


Tengah 'kemas' folder dalam PC, tertiba terjumpa gambar ni.



Stock susu Raudhah.

Stock susu Raudhah yang terpaksa dibuang sebab dah rosak.

Tragedi MAC 2016.

Masa tu blackout dan tiada siapa di rumah.

Semua stock rosak.
Semua.
Tak ada satu botol pon yang elok.
Raudhah baru nak masuk 4 bulan.

Masa tu hanya mampu senyum.
Tak apalah.
Tak ada rezeki.
Setitik air mata tak keluar walau rasa sedih sangat.

Walau aku teruskan rutin pam, tapi stock susu masa tu hanya cukup-cukup makan.

Pam hari ini untuk guna esok.
Dah lah masa tu tengah stress pasal isu maid.
Stress bertambah.
1 of the reason kenapa susu tak mahu keluar.

Masa tu pergi meeting ke JB, aku angkut backpack.
Meeting dekat Muzium, meeting dekat JMF.
Backpack tak tinggal.

Beberapa minggu sebelum ke Jogja, aku tambah session pam untuk pastikan susu Raudhah cukup.
Pergi Jogja pon aku angkut segala barang mak nenek untuk pam.
Berat pon beratlah janji ada susu untuk Raudhah.

Kalau dulu aku tak nangis tapi aku tak tau kenapa hari ni, aku rasa nak nangis bila tengok gambar ni.

MAC 2016.

Aku kembalikan semuanya kepadamu Ya ALLAH.

Kau Maha MELIHAT setiap perbuatan hambaMU.

Kau jua yang Maha Mengetahui apa yang berlaku pada waktu itu.

Aku serahkan kepadaMU.




Wednesday, August 23, 2017

Sunday, August 20, 2017

SEA GAMES : Kuala Lumpur2017

Korang layan SEA Games tak?
Baru lepas tengok game final ragbi between Malaysia & Singapore.
Malaysia dapat GOLD!!!

Earlier tengok game netball.
Malaysia vs Singapore juga.
Malaysia dapat GOLD after 16 years of waiting.
Yey for Malaysiaaaa!

Duluuuuuu masa sekolah rendah(Darjah 6 tak silap), main jugak netball.
Siap tangan retak tangan lagi.
Then cikgu volleyball bawak pergi berurut dekat mana tah sebab tak lama lepas tu ada volleyball tournament.
Semua game nak main kan.
Mendapatlah.haha

Netball dapat wakil daerah tapi tak dapat nak teruskan sebab terikat dengan volleyball.
Kira masa tu memang cinta mati dengan volleyball lah.
Dapat wakil Negeri Sembilan ke MSSM.
Orang lain sebok buat latih tubi, aku sebok menampo bola.
Naseb tak kena bantai dengan mak.
Thank you mak & abah sebab support minat anaknda mu ini.

Masuk STF pon main volleyball.
Masuk U pon sambung lagi main.

Dah kerja ni je tak bergiat aktif dah.
Badan pon dah berat nak lompat.
Kahkahkah.

So sempena SEA GAMES 2017, ayuhh kita sokong MALAYSIA!



Go for GOLD MALAYYYYSIAAAAA!

Friday, August 18, 2017

How's life?

Define life.
Work life?
Marriage life?
Social life?

Oh.
Do you mean how's everything?
Well everything is fine.
Still have a husband.
Ok.Not funny.haha
Three adorable kids.
Still have work.
Got a salary.
Bought stuff.
Ate at favourite stall.
Watched movie.
Jumped on a trampoline. eh
I am blessed.

But sometimes the heart needs more time to accept what what the mind already knows.
It is ok, heart.
Take all the time you need.
You are stronger than you know.

Just remember,
You are not one of them.
You.are.not

Let the fox, be a fox.
"You can put a lipstick on a fox, but it's still a fox"

Have a nice weekend, everybody.

Wednesday, August 16, 2017

Tuesday, August 15, 2017

Disgusting!

Lately ni punya berita adalah sangat mengerikan!

Bukan setakat haruan makan anak, atok, abang sedara pon sama join sekaki.
Bertahun-tahun pulak tu.
Jijik!
Disgusting!
Yucks!

Ni nak cakap apa?
Haruan makan anak dengan izin ALLAH?
Pfft.
Takde otak ke apa nak buat macam tu.
Ah.
Otak mungkin ada, tapi otak tu dah letak dekat vontot.
Bercampur dengan sisa kumbahan.

Tu tak dapat nak fikir mana baik mana buruk.
Mana dosa, mana pahala.
Janji NAFSU SERAKAH dapat dipenuhi.
Janji HATI PUAS!

Geramnya!
Urghhh!

Ya ALLAH.
Jauhkanlah kami dan zuriat keturunan kami daripada segala perbuatan syaitan,
daripada tipu daya syaitan,
dan
dari mereka yang bergelar manusia tetapi BERTOPENGKAN SYAITAN.

Amin.

Friday, August 11, 2017

YL Premium Starter Kit

JADI AHLI YOUNG LIVING SECARA AUTOMATIK DENGAN PEMBELIAN PREMIUM STARTER KIT! BERHARGA RM 756 SAHAJA. THE BEST OPTION FOR A NEWBIE!!


Apa ada dalam (Premium Starter Kit @ PSK) :-
🏅1 Product Guide YLEO
🏅1 Aroma Glide Roller
🏅1 Slique Bar (Tropical Berry Crunch)
🏅1 EO Stress Away 5ml
🏅1 EO Tea Tree 5ml
🏅10 Sample Amber Bottles 2ml
🏅10 Essential Oil Sample Sachet 0.25 ml (Lavender, Thieves, Lemon, Peace & Calming dan Peppermint)
🏅10 Product Info Card
🏅1 Flashdrive 8GB
🏅1 White EO Display Set to fit 10 EOs (5ml)
🏅1 Dew Drop Diffuser
🏅2 EO Lavender 5ml
🏅2 EO Lemon 5ml
🏅1 EO Frankincense 5ml
🏅1 EO Digize 5ml
🏅1 EO Copaiba 5ml
🏅1 EO Thieves 5ml
🏅1 EO Peppermint 5ml
🏅1 EO RC 5ml
🏅1 EO Pan Away 5ml
🏅1 EO Purification 5ml


Tuesday, August 8, 2017

On This Day. Last Year (Part 2)

I sent a reminder to someone, but that person choose to ignore it.

I think the problem with people like this is that:

They are so stupid that they have no idea how stupid they are.

Just imagine if the WHOLE family of you knew what you DID.

Pity YOU? NO.

Pity THEM.




Monday, August 7, 2017

Musim Haji 1438H

Hari ni rasanya separuh jemaah haji Malaysia dah selamat berada di Mekah atau Madinah.
Tahun ni, dua orang sepupu di jemput menjadi tetamu ALLAH.
Alhamdulillah.
Rezeki.

Tengok sepupu yang muda lagi dah dijemput menunaikan Haji, buat rasa diri bersemangat nak tunaikan Haji pada usia muda juga.

Mak dengan Abah dulu pon tunaikan haji agak awal.

Kali pertama mak dengan abah pergi haji tahun 1994.

Mak 48 tahun, Abah 52 tahun.

Masa ni mak ikut pakej UTAS. Tak sampai 10k pon. Murah kan masa tu?hehe

Meriahnya rombongan haji tahun tu sebab hampir semua adik beradik mak ikut sekali - Mak Ngah, Mok Teh, Pak Cik & MakCik , Mokda & Pokda, Mommy & AbgZul. Kiteorang hantar dengan 1 BAS okeh! Masa tu airport dekat Subang Jaya. Havoc sangat masa tu. Macam rombongan sekolah pon ada.hehe

1994 - Aku 11 tahun. Darjah 5.
Sebulan lah duduk dengan Along & sekolah dekat tempat Along mengajar.

Mak kata masa tu under pakej tapi kena masak sendiri. Bawa barang-barang kering dari Malaysia, masak dkt dorm & makan ramai-ramai. PakCik akan beli lauk, Mak akan jadi Chef. Alhamdulillah semua jemaah selamat pulang.

Kali kedua  mak & abah pergi tahun 2006.

Mak 60 tahun, Abah 62 tahun.

Kali ni tak ada siapa ikut. Rezeki mak & abah, waktu wukuf masa tu jatuh pada hari Jumaat which menjadikan ia Haji Akbar (go google!).

Rezeki ALLAH siapa yang tahu kan?

Mak suri rumah sepenuh masa.
Abah kerja station master.
Gaji Abah masa tu tak sampai 2k rasanya.
Membesarkan kami lima beradik.

Tapi keperluan kami semua mencukupi.
Tak mewah tapi cukup alhamdulillah.
Hari raya dapat baju baru, kasut baru dll.
Kadang-kadang naik train pergi ke Singapura untuk jalan-jalan. (Biasa dapat naik FREE!hehe)

Dapat pergi haji dan beberapa kali pergi untuk Umrah.

Murahnya rezeki ALLAH untuk mak dan abah.

Ya ALLAH,
Panjangkanlah usia mak & abah dengan kesihatan dan keberkatan,
agar kami, anak-anak dapat membalas segala jasa dan keringat mereka membesarkan kami semua.

Buat semua JEMAAH HAJI 1438H, semoga semua urusan haji dipermudahkanNYA dan semoga mendapat haji yang mabrur!


Wednesday, August 2, 2017

Monday, July 31, 2017

Hujung Minggu

1. Sabtu ke Pasir Gudang. Anak sedara kawen. Pelamin meletop va va va. Food sedap! Sup tulang merah tu sedap hoi!

2. Balik dari Pasir Gudang, singgah JPO. JPO memang lagi meriah comare to MPO. GPO kita belum pernah melawat lagi. Kena pergi ni 1 hari nanti. Eh.

3. Ahad, another wedding. Kali ni dekat je. Cousin suruh jadi 'orang sebelah', sekali terlambat sampai. Depa dah berarak dah. Terus join makan je.hehe

4. Kes A dan A. Malas nak ulas panjang. It takes TWO to tango. Tapi tolonglah jadi orang perempuan yang BERMARUAH. Boleh baca balik dekat entry homewrecker. Ni kes bujang dan suami orang, netizen punya kecam, perghhh. Memang hilang kesopanan dan kesusilaan.

Kalau kes suami orang dengan bini orang (which makin menjadi-jadi trend ni zaman sekarang), rasa-rasa? Lu pikirlah sendiri eh.

5. Cukuplah 4 point di atas. Kalau rajin nanti sambung lain kali.

Bye!

Friday, July 28, 2017

Terima kasih


Aku rasa lama dah aku tak senyum sepuas hati.
Terharu aku bila kau kata kau beli jam dari duit yang aku bagi.
Taklah sebanyak mana.
Tapi gaya kau, macam aku bagi berjuta banyaknya.

Aku bukan nak beli jiwa kau.
Pemberian aku tanda terima kasih.
Terima kasih sebab kau selalu ada.
Walau kau jauh.
Tapi aku tau kau ada.

Aku sayang kau.
Semoga kau sentiasa di bawah rahmat Illahi.

Wednesday, July 26, 2017

Saturday, July 22, 2017

365 days.



I don't care if you are going to tell everyone 
about what I have done to you.

But please,
just don't forget to tell them
about what you DID to ME.

Wednesday, July 19, 2017

Tuesday, July 18, 2017

I Wanna Grow Old With You



When your hubby dedicated this song to u, u put it in your blog!hehe
Tq hubby.
May our marriage lasts forever.
I wanna grow old with u too.

Monday, July 17, 2017

Makan-makan hujung minggu.

Biasa kalau ramai yang ada dekat rumah, agenda makan-makan menjadi agenda utama.hahaha

Macam hari Sabtu baru ni, kebetulan Ateh & Abang balik so aku pon request dekat Ateh untuk buat soto sbb ada kawan  nak datang all the way dari Kajang.

Pame dah whatsapp a day earlier bagitau nak jalan raya.
15 tahun kot tak jumpa since habis matrix dekat Penang dulu.
Kecik tapak tangan, stadium jasin aku tadahkan.hehe

So bermulalah operasi menyediakan juadah.

Kalau nak buat soto, ateh kata kena carik rempah soto jenama nazoha.
Kalau tak jumpa, buat mee kari.

Sorry, iols tak minat mee kari.
Gigih tanya beberapa kedai runcit, malangnya rempah tu tak ada.

Ah ini tak boleh jadi! Tak nak mee kariiiii.

Google nama rempah - jumpa nama owner - called owner - "Ada dik, dekat Family Store ada jual."

Yahooooo!

Beli 15 bungkus terus. 10 bungkus Ateh nak bawak balik, 5 untuk masak.

Rempah settled, beli bahan-bahan lain.

Ayam 4 ekor.
Daun bawang.
Daun sup.
Cilipadi.
Taugeh.
Fishcake.
Kentang untuk bergedel.
Minced chicken.

Memula beli 3 guni kecikkk tu untuk bergedel. Ingatkan cukup, rupanya takkkk.
Kena minta tolong anak buah pergi  beli lagi.

Bermulalah operasi membuat soto dan bergedel.

Soto ni makan dengan nasi impit or bihun.

Nasi impit campak je dalam noxxa. 30 minit dah siap.hehe

2pm, Pame & family pon sampai.
Dua orang dah anak Pame.
Eh Pame ni pompuan.
Husband dia nama Faiz.
Kenal ke? hewhewhew.

Sementara tunggu kuah soto menggelegak, borak-borak lah dulu.
Mengenang kisah lama betul.

By 3.30pm, Pame pon balik.

Aku invite juga Boss & kawan-kawan office.
Then announce dekat FB kot ada kengkawan yang jalan-jalan Melaka, jemput sekali beraya ke rumah.

Husband pon invite kawan-kawan office dia.

So petang tu, Boss & Puan Adillah, Tehah  & family dan sepupu sepapat.

Malam, kawan-kawan opis husband.
Menu extra malam tu - kopok lekor.
Goreng panas-panas ditemani nescafe.
Nyumsss.

Alhamdulillah dapat berkongsi rezeki.
InsyaALLAH tahun depan nak buat lagi.

Soto memang mendapat pujian.
Credit to Ateh sebab dia masterchef nya.hehe

Eh korang kalau nak dtg beraya, roger je.

Raya kan sebulannnn :)

**malas nak letak gambar. takut ada #onggila save dekat laptop or handphone dia.

Wednesday, July 12, 2017

Monday, July 10, 2017

Homewrecker


Lately ni banyak betul newsfeed pasal suami yang curang dan perempuan yang tak ada maruah diri.

It takes two tango.

Suami yang sememangnya LELAKI, kita dah sedia maklum nature dia, nafsu dia macam mana.

Iman yang membezakan. Kurang iman, ikan goreng hangus pon nampak sedap.

Macam cerita dekat page Kisah Rumah Tangga tu, kakak tu share apa yang berlaku pada tahun 2016.

How her lovely husband cheated on her with a married woman (for god sake!) -  TWICE!

Kantoi kali pertama ingat dah insaf rupanya TIDAK - ada pula kali kedua.

Dengan orang yang sama.

Paling best SATU PEJABAT which they knew spouse masing-masing.

Gila ke tak?

Bukankah perempuan sepatutnya lebih emphaty terhadap perasaan orang lain terutamanya kaum sejenis?

Tapi homewrecker betina gatal ni mana kisah. Mana nak fikir semua tu.

The main matter bagi yang berskandal dengan laki orang ni is their own feelings.

Diri sendiri rasa happy no matter how she achieve it.

Kisah apa kan bini skandal nak rasa apa.

Janji diri sendiri rasa gembira dan puas!

Aku memang emo dengan perempuan jenis tak tahu malu ni.

Memang semua bersebab tapi ALLAH bagi otak kot dekat engkorang.

Otak tu diguna untuk berfikir.

Bukan di jadikan hiasan dekat kepala ko tu.

Kakak ni share her nightmare that happened in 2016.

Now 2017.

Aku tau satu je - orang boleh cakap apa pon (maafkan/move on/be strong/siskuat)  tapi orang tak akan rasa apa yang kakak tu sebenarnya rasa.

Kuat tak kuat dia hadap ujian tu. Senang ke tak nak melupakan.

Tapi memang aku salute lah dekat kakak tu sebab gigih contact family perempuan yang tak tahu malu tu.

Baru tau langit tinggi rendah kannnn.

Kesian mak bapak ko sebab dapat anak macam ko.

Lagi kesian dekat suami ko sebab dapat isteri macam ko.

Tak payah nak kecoh kata kakak tu bukak aib dekat family dia walhal puncanya dari siapa?

Masa berskandal tak rasa aib? Tak rasa tengah buat dosa?

Memang entry emo hari ni.

Ni baru baca pasal kes Nur Syaleza (go google!).

'Jiwa' Nur Syaleza telah kau 'bunuh' wahai lelaki saat kau menduakan Nur Syaleza.

Kepada 'suami' arwah Nur Syaleza dan perempuan murahan itu, moga hidup korang 'aman'.

Dan kepada homewrecker, jangan lupa dunia ini berputar.

Jangan lupa ALLAH Maha Mendengar.
Jangan lupa ALLAH Maha Melihat.

ALLAH ada.