Monday, July 3, 2017

Syawal 1438H

Assalammualaikummmmmmmm, kami datang nak rayaaaaaa!

Tu ayat aku dengan kazen time jalan raya dulu-dulu.

Masa tu muda remaja, boleh lah ko buat camtu.

Ni dah anak tiga, mau pelik kalau Nuha tengok.hehe

Amacam korang punya raya?

Meriah tak?

Alhamdulillah, masih diberi peluang untuk menyambut Syawal dengan keluarga terchenta.

Meriah susana lah dengan 5 anak, 5 menantu, 18 cucu.

Gegak gempita rumah.hehe

Hari Jumaat (23hb Jun) tu dah start cuti.

Mujur cuti, dapat gak buat kuih raya. Raya kan, mesti nak gak buat kuih sendiri.

Baru ada suasana nak sambut raya. Gitew.

Hari Sabtu (24 Jun), dimulakan dengan kerahan tenaga ke atas anak-anak buah untuk menolong memasak.

Baik lelaki or pompuan, marilah bekerjasama di dapur bagi menghasilkan juadah lauk pauk yang marvelous.

10kg daging.
10 ekor ayam biasa.
10 ekor ayam pencen.

Sambal daging.
Rendang ayam.
Sambal ayam.
Sambal kacang.

Ketupat daun 170 biji.

Lemang periuk kera.

Menu macam nak kenduri kan tapi memang ala-ala kenduri pon time raya ni.

By the time raya kedua biasanya lauk pauk ni dah abes.

Master Chef of course lah Ateh. Aku cuma assistant merangkap floor manager.hehe



Ahad (25 Jun 2017. 1 Syawal 1438H)

Hujan rahmat membasahi bumi.

Memang sangat lebat.

Subuh tu, solat jemaah dengan husband then terus sessi bermaaf-maafan.

Panjangggggg juga sessi tu.hehe

Then terus siapkan husband & anak-anak.

Off to masjid untuk solat sunat aidilfitri.

Dalam 10 lebih, tetamu dah start datang. Tetamu memang datang tak putus-putus.

Tapi kiteorang sempat lah jugak berjalan raya ke beberapa buah rumah sebab raya kedua nanti dah balik Ipoh.

Alamak nak balik dah.

Sambung nantiiiiiiiiiii (kalau rajin!haha)

No comments: